Landenweb.nl

VERENIGDE STATEN
Bluesroute

Een oude droom die eindelijk waar werd . Als puber, opgegroeid met de Rock 'n Roll uit de vijftiger jaren, en op rijpere leeftijd doorleefd van de Blues, moest ik ooit eens terug naar de roots van deze "
Duivelse Muziek".

Memphis , " Home of the Blues and Birthplace of Rock 'n Roll ". Het bezoek aan Graceland op Elvis Presley Boulevard valt tegen. Helemaal niet dat overweldigende dat Kolonel Parker de wereld wou laten
geloven, maar eerder een bescheiden herenhuis met vooral veel ondergrondse, duistere en muffe kamers waar de King ooit thuis was. Al zullen de echte Elvis-fanaten daar natuurlijk anders over oordelen.
Bij het bezoek aan de legendarische Sun studio gaat de hartslag meteen de hoogte in. Daar onderga je wel nog de sfeer van de BB.King , Jerry Lee Lewis en andere Johnny Cash. Hoorde ik daar geen "Heartbreak Hotel" om de hoek ?
Het is 4 april en 30 jaar geleden dat Martin Luther King werd vermoord in het Lorraine Motel. Velen zijn naar Memphis gekomen " to walk in his shoes " en om hem te herdenken. De rassendiscriminatie mag dan wel tot het verleden behoren in de Zuidelijke staten, toch duiken hier en daar nog spoken op. Dat ondervinden wij wanneer we , als enige blanken ,de bus nemen naar downtown Memphis. De zwarte medemensen zetten grote vragende ogen op . Ze weten niet dat we hier zijn voor hen en de Blues , hun muziek.

Beale Street is wel niet meer wat het was: de thuishaven van de Deltablues. De zuurverdiende dollars uit de kantoenplantages werden hier rijkelijk verpatst aan alcohol , tabak en vrouwen. De Juke-joints waren er niet te tellen en iedereen die ook maar iets met zwarte muziek te maken had wou zich hier vestigen en naam
maken . Elke bar getuigt daar nog van. Naast W.C. Handy , BB. King , Ike Turner , Al Green , Rufus Thomas en zoveel anderen zijn eveneens heel wat grootheden uit de blanke muziekscene hier ooit op bedevaart geweest, op zoek naar dat ene wat de Blues zo eigen is : de vertolking van de zwarte ziel. Geen wonder dat BB King's Blues Club op Beale uitgegroeid is tot een muziektempel . U weet meteen waar wij onze avonden doorbrachten in Memphis.

Doorheen de cottonfields rijden we zuidwaarts.In Clarksdale bezoeken we het Delta Blues Museum waar het erfgoed van de zwarte
muziek in ere wordt gehouden. Voor de liefhebbers van het genre een must. We vervolgen onze route via Greenwood en verlaten de Deltaroute richting Meridian nabij de grens met Alabama . Dan weer zuidwaarts naar de Gulfcoast en Biloxi . Hier belanden we in het kloppend hart van de petroleumindustrie. De Gulfcoast ligt dan ook bezaaid met Casino's en super-de-luxe resorts en hotels. Vlug wegwezen dan maar . Go West via het rustige en aangename Bay St. Louis tot Slidell en keerpunt New Orleans. De highway daarheen loopt over een kilometerslange brug over de baai tot afrit Canal Street waar ons hotel gesitueerd is . Hartje " Crescent City", de geboorteplaats van Louis Armstrong , the King of Jazz. Satchmo, here we are !

verder lezen:>>www.travelblues.be/bluesroute.html

Blues op WC Handy plein
Beale Street
Streetband in New Orleans
New Orleans Schwamps
Memphis Sun Studio
Klik op de menuknop bovenaan het scherm voor meer informatie