Landenweb.nl

SURINAME
rondreis MH3

S U R I N A M E

MEER REISINFO EN FOTO’S TE VINDEN OP ONZE TRAVELBLOG:
WWW.TANGATANGA.COM/HERLINDEMARC

GRENSOVERGANG FRANS GUYANA – SURINAME
Je hebt een Visum nodig om Suriname binnen de mogen via de officiele weg. Het Visum kan je aanvragen in Cayenne (Frans Guyana) bij de ambassade van Suriname, gelegen in de Avenue Leopold Heder. De ambassade is open op werkdagen vanaf 9.00 u, er worden 75 mensen per dag bediend, het is dus noodzakelijk er vroeg aanwezig te zijn. Je paspoort met Visum mag je 2 dagen nadien in de namiddag komen ophalen.
Voor de aanvraag heb je een pasfoto nodig, die moet voldoen aan bepaalde voorwaarden : geen juwelen en piercings, ernstig kijken, een hemd of gesloten kledij noodzakelijk, max. 6 maanden oude foto. Je paspoort moet nog minstens 6 maanden geldig zijn.
Je moet een document invullen met je persoonlijke gegevens en plannen in Suriname.
Het Visum kost 30 EUR voor 60 dagen maximum, waarbij je slechts 1 maal het land mag binnenkomen.
Formaliteiten Frans-Guyaanse grens : paspoort laten afstempelen aan de BAC, dit is waar de ferry de Marowijne rivier kruist naar Suriname.
Overzet : kan met de ferry voor 4 EUR pp (slechts enkele ferry's per dag) of met een piroque, deze bootjes vertrekken van zodra ze enkele passagiers hebben, dit voor 3 EUR pp.
Formaliteiten Suriname : opnieuw een document invullen met je persoonlijke gegevens en je plannen in Suriname + je paspoort laten afstempelen.
Je krijgt een stempel voor een verblijf van 30 dagen, wanneer je je visum van 60 dagen wil opgebruiken, dan moet je een extra stempel afhalen bij de vreemdelingenpolitie in Paramaribo, dit binnen de week van aankomst in het land.
Aan het douanekantoor spreken collectieve taxi-chauffeurs je aan om je naar Paramaribo te brengen. Vergelijk de prijzen, het kan vanaf 10 EUR pp.

PARAMARIBO
is de hoofdstad van Suriname en telt 220.300 inwoners, dit is bijna de helft van de Surinaamse bevolking. De stad is gelegen aan de brede Suriname-rivier en heeft beperkte haven-activiteiten.
De bewoners, 'Parbo' genoemd, die ooit vanuit vele verschillende landen en om verschillende redenen hiernaartoe kwamen (Afrikanen, Javanen, Hindoestanen, Nederlanders, Joden, Chinezen, Indianen, ...) leven hier vreedzaam naast elkaar. Men is fier dat een grote Moskee en Synagoge naast elkaar werden gebouwd.
Paramaribo is een door UNESCO erkende stad, het historische stadscentrum bestaat uit grote, mooi onderhouden, koloniale gebouwen in plantagestijl. Hier is geen hoogbouw, de eerder kleine stad heeft helemaal geen hoofd- of grootstad allures. Nochthans is het de enige stad van betekenis in Suriname.
Vanuit Frans Guyana komen we met een minibusje aan in Paramaribo via de zeer typische lange gebogen brug over de Suriname rivier. We worden afgezet aan de altijd zeer drukke 'Waterkant', vanwaar we dwars doorheen het centrum naar ons hotelletje stappen. Hier is het al heel wat rustiger. Het geeft een vreemd gevoel onze eigen taal te kunnen spreken tegen mensen van zeer verschillende afkomst. Bovendien worden we vaak vriendelijk begroet en aangesproken op straat. We voelen ons onmiddellijk welkom in deze rustgevende stad.
Met een plannetje en wat uitleg over het stadscentrum maken we een wandeling langs de belangrijkste plaatsen en lezen de bijhorende commentaar. Het stadscentrum is niet groot en algauw vinden we er onze weg. Dit valt ons zeer goed mee, Paramaribo is immers in Suriname de uitvalsbasis bij uitstek voor alle mogelijke excursies. We zullen hier vaak vertoeven.
De 'Palmentuin', het stadspark van Paramaribo, telt ongeveer 1.000 hoge koningspalmen die dicht op elkaar groeien. Hieraan kan je je gemakkelijk orienteren.
In het 'Numismatisch museum' vinden we de verschillende betalingsmiddelen uit de Surinaamse geschiedenis terug. Opmerkelijk zijn de Papegaaien-munten, het (speel)kaartengeld, de betaal-middelen suiker - koffie - tabak - indigo, het goud. Sinds 2004 bestaat de huidige Surinaamse Dollar.
We besteden wat tijd aan het uitzoeken van het aanbod aan excursies vanuit Paramaribo. Al vlug merken we dat deze allemaal vrij duur zijn. Meestal wordt gevlogen naar de locaties in het binnenland omwille van de moeilijke bereikbaarheid (niet verharde wegen in slechte staat, moeilijk bevaarbare rivieren met vele stroomversnellingen, ...). We gaan op zoek naar mogelijkheden om onze verplaatsingen individueel te doen door gebruik van openbaar vervoer en de overnachtingsmogelijk-heden ter plaatse. Op deze manier zijn er heel wat excursies mogelijk, met gebruik van bus en taxi-boot. Enkele plaatsen zeer diep in de jungle (vb. Palumeu, Awaradam, Kabalebo) zijn echter niet bereikbaar op deze manier, daarheen gaan enkel de (vele) georganiseerde tours.
Ook in de nabijheid van Paramaribo zijn mooie uitstappen te maken op eigen houtje. Zo willen we een bezoek brengen aan 'Fort Nieuw Amsterdam'. We nemen de lokale bus naar Leonsberg waar we de rivier willen overvaren met een taxiboot. Maar een Surinaams-Hindoestaanse familie die sinds vele jaren in Nederland wonen en hier momenteel met vakantie zijn nodigen ons uit om samen met hen een boottocht van een ganse dag te maken. Ze huurden hiervoor juist een bootje waarop plaats genoeg is. Hierop gaan we gretig in.
Eerst varen we naar de monding van de Suriname-rivier waar tientallen lichtgrijze dolfijnen omheen ons bootje spelen. Ze dagen ons uit om foto's te maken, telkens wanneer ze uit het water springen, maar zijn ons keer op keer te snel af. Toch zeer leuk om zien, we krijgen er geen genoeg van.
We varen van daaruit de Commewijne rivier op, die net voor de monding met de Suriname-rivier samenvloeit. Onze eerste aanlegplaats is het plantage-dorpje 'Rust en Werk', waar we een wandeling doorheen maken. We wandelen langs smalle kanaaltjes waarlangs de huisjes staan. Overal worden roze garnalen in de zon gedroogd, nadien vallen de pellen er gemakkelijk af en zijn de 'droge gepelde garnalen' klaar voor verkoop. Ze zijn lange tijd houdbaar en een lekkernij in allerlei typische rijst-gerechten. Om zo te eten smaken ze nogal zout.
We varen verder langs nog een aantal kleine typische dorpjes en lunchen in het dorpje Margrita in een lokaal restaurantje.
Voor we terugkeren brengen we een bezoek aan 'Fort Nieuw Amsterdam', dat tijdens de kolonisatie-periode de plantages in het binnenland moest beschermen tegen invallen vanuit zee. Nadien werd het als gevangenis gebruikt tot 1982.
Na een gevulde dagtocht met vooral veel aangename verkoeling op het water, nemen we dankbaar afscheid van onze sympathieke gastfamilie.
Ernaartoe :
bootje Saint-Laurent du Maroni - Albina, 3 EUR pp., 10 min.
taxi collectivo Albina - Paramaribo, 10 EUR pp., 2 1/2 uren onderweg
Hotel :
Guesthouse Twenty4, 24 EUR voor een luchtige 2-persoonskamer, met ventilator, lavabo in de kamer, gemeenschappelijk sanitair (koud water), mooi zitterras, gelegen aan de rand van het kleine centrum, tel. (597) 42 07 51, Jessurunstraat 24, www.twenty4suriname.com, info@twenty4suriname.com
Guesthouse Albergo Alberga, 20 EUR voor een kleine 2-persoonskamer, met prive-sanitair op de gang (koud water), ventilator, rond zwembad in de tuin met zithoekjes, groot zitterras aan de straatzijde, zeer vriendelijk personeel, gelegen in het centrum vlakbij het grote plein, tel. (597) 52 00 50, Lim a Po straat 13, www.guesthousealbergoalberga.com, reservations@guesthousealbergoalberga.com
Excursies :
Stadswandeling, vraag een plannetje in het toerisme informatie-kantoor tegenover de Palmentuin en het centrale plein
Boottocht op Suriname- en Commewijne-rivier :
huur bootje voor een ganse dag kost 275 SRD, plaats voor 20 personen (prijs te onderhandelen)
ingang 'Fort Nieuw Amsterdam', 5 SRD, gids inbegrepen

BOTOPASIE
is een van de grootste Saramaccaanse dorpen aan de rand van de Boven-Suriname-rivier in de Surinaamse jungle. Het dorpje heeft 2.000 inwoners, er is een schooltje, een kerkje en een klein vlieghaventje.
De verplaatsing naar Botopasie is een avontuur op zich. Om 7.00 u begeven we ons naar de Saramaccastraat, waar we het openbaar transport naar Atjoni kunnen vinden. We hebben de keuze uit oude versleten minibusjes of omgebouwde DAF trucks (met in de laadbak bankjes om op te zitten en uitgezaagde ramen). We kiezen toch maar voor een minibusje, wat ietwat luchtiger lijkt in dit zeer warme klimaat.
We rijden al vlug de jungle in en genieten van het zicht op de natuur, af en toe passeren we kleine primitieve dorpjes. Onderweg vragen we ons steeds weer af of dit de laatste rit zal worden voor ons gamele busje en of we aan ons eindpunt zullen geraken vandaag. Na 5 uren rijden op onverharde Lateriet-wegen komen we onder het rode stof en bezweet aan in Atjoni. Hier eindigt de weg.
Een aantal taxi-bootjes liggen te wachten op passagiers en goederen die moeten vervoerd worden naar de verderop gelegen plaatsjes aan de rivier.
Voor ons is het nog 2 uren varen, stroomopwaards langs vele stroomversnellingen en tussen grote rotsen door. We genieten van wat verkoeling op het water en kijken onze ogen uit naar de kleine dorpjes en het leven aan de rand van de rivier. Enkele doktersposten zorgen voor eerste hulp. Een stagiaire-dokter uit Nederland reisde met ons mee en stapt uit in het dorpje Laduani om er 1 week te werken in de polykliniek.
We zijn blij net voor het donker in Botopasie aan te komen.
Aan de overkant van de rivier werd een klein hotelletje gebouwd, waar we enkele dagen doorbrengen. Van hieruit maken we uitstapjes per korjaal (lang smal houten bootje dat zeer wendbaar is) naar verschillende kleine dorpjes, immers wegen door de jungle zijn er niet.
We maken er kennis met de Marron- of Bosneger-bevolking. Deze mensen zijn afstammelingen van de zwarte slavenbevolking die in de 17de eeuw massaal uit Afrika werden aangevoerd om op de plantages te werken. Hun voorouders, de slaven, moesten hard werken in vaak zeer slechte omstandigheden (weinig eten, zware lijfstraffen 'vaak om niets', ...) en velen namen de vlucht. Enkel diep in de jungle vonden ze rust en konden zich vestigen langs de rivieren. Ze bouwden er hutjes en verbouwden voedzame planten. Nu nog wonen hun afstammelingen in de primitieve dorpjes waar de rivier een centrale plaats in het dagelijkse leven inneemt. Ze hebben er 'kost-grondjes' waarop ze rijst, groenten en fruit verbouwen. Meestal het werk voor de vrouwen, een aantal mannen zoeken reeds werk in de stad Paramaribo en zijn voor langere periode van huis weg. De rivier zorgt voor water, electriciteit is niet voorhanden. De dorpjes worden nog steeds geleid door de Granman.
Een grappig detail : de hoogste bomen van de Surinaamse jungle ... zijn zendmasten. Deze zijn sinds enkele maanden geplaatst, de enige toegeving aan de moderne tijd. Een GSM hangende tussen blote borsten is er geen uitzondering.
Wanneer we over de rivier varen, zien we de schaars geklede vrouwen en kinderen op de brede rivier-trappen hun vaat wassen, de was doen, groenten wassen, erin baden, ... Foto's nemen mogen we niet ... ze denken dat hiermee hun ziel wordt afgenomen.
Aan de samenvloeiing van de Gran Rio en de Pikin Rio stappen we uit na 2 uren stroomopwaards varen. We bezoeken er de dorpjes Djoemoe, Asaubasu, Bendekonde, Palulubasu, Asindo-opo. De dorpjes worden door een jungle-pad met elkaar verbonden, we wandelen er door de mooie natuur en krijgen wat uitleg van onze gids over planten, het dorpsleven en de gebruiken. We bezoeken er de vervangende Granman en praten met dorpsbewoners.
Overal in de dorpjes worden we vriendelijk aangesproken en begroet door de inwoners. Kinderen komen handen schudden, kleintjes grijpen onze benen vast. De meesten spreken enkel Saramaccaans (mengeling van Spaans, Portugees, Nederlands, Engels, Afrikaans) maar sommigen ook wel Nederlands.
Zolang we maar geen foto's nemen zijn we overal zeer welkom.
Ernaartoe :
minibus Paramaribo - Atjoni, 70 SRD pp., 5 uren onderweg, vertrek in de Saramaccastraat (wanneer het busje gevuld is)
taxiboot Atjoni - Botopasie, 80 SRD pp., 2 uren onderweg
Hotel :
Hotel Botopasie, 35 EUR pp., voor een kleine basis 2-persoonskamer met gemeenschappelijk sanitair (koud rivierwater), muskietennet, 3 eenvoudige maaltijden per dag, koffie en thee, we raden aan te reserveren via Corry Vonck (Nederlandse uitbaatster hotel), tel. (597) 812 60 45, of haar vriend Haidy, tel. (597) 817 47 24, reserveren kan eventueel ook via Anneke Kuis, ruudkuis@hotmail.com (zeer commerciele dame, die je totaal verkeerde verwachtingen geeft, de prijs in Euro wordt aan een woekertarief omgerekend in SRD)
Excursies :
Tapawatra watervallen met wandeling door de dorpen, 600 SRD voor het bootje met gids ongeacht het aantal deelnemers, dagtocht, incl. lunch, door het zeer beperkte aantal toeristen ter plaatse kan de kostprijs per persoon danig oplopen (daarover werden we totaal foutief geinformeerd door Anneke Kuis, informeer daarom best op voorhand bij Corry of Haidy)
Dorpentocht in de buurt van Botopasie, inbegrepen in de dagprijs

PARAMARIBO
Na een meerdaags verblijf in de jungle komen we opnieuw aan in Paramaribo. We gebruiken de stad als uitvalsbasis voor meerdere excursies.
Zie ook Paramaribo (1).
Ernaartoe :
taxiboot Botopasie - Atjoni, 80 SRD pp., 2 uren onderweg
minibus Atjoni - Paramaribo, 70 SRD pp., 4 uren onderweg (het busje was ietwat minder versleten dan bij de heenweg, dat gaf een verschil van 1 uur rijden)
Hotel :
Guesthouse Albergo Alberga, 24 EUR voor een 2-persoonskamer, met prive-sanitair (koud water), ventilator, rond zwembad in de tuin met zithoekjes, groot zitterras aan de straatzijde, zeer vriendelijk personeel, gelegen in het centrum vlakbij het grote plein, tel. (597) 52 00 50, Lim a Po straat 13, www.guesthousealbergoalberga.com, reservations@guesthousealbergoalberga.com

BOXEL
is een dorpje gelegen aan de linkeroever van de Suriname rivier op 23 km afstand van Paramaribo. Het is een voormalige koffie-plantage in een zwamp-gebied (moeras). De streek is voornamelijk bewoond door Javanen en Hindoestanen.
In dit rustige landelijke plaatsje wonen Erik en Neeta met hun dochter Chantal, een Nederlands - Hindoestaanse familie. Met veel geduld en liefde werken Erik en Neeta er aan hun botanische tuin. Ze wonen er in hun zelf ontworpen en eigenhandig gebouwde gezellige open huis, 'in en met de natuur', die zij ondertussen zo goed aanvoelen.
Met gehuurde fietsen rijden we van Paramaribo naar Boxel. Eenmaal we de stad en omringende kleine industriezone hebben verlaten, is het zeer aangenaam fietsen in een groene omgeving langs de Suriname rivier. Mensen begroeten ons vriendelijk of maken graag een praatje. Onderweg stoppen we regelmatig aan een van de vele winkeltjes voor een pauze met verfrissing in de schaduw.
Met open armen worden we hartelijk begroet door de vriendelijke gastvrije familie. We mogen ons installeren in een luchtige slaapkamer met groot terras. We voelen ons onmiddellijk thuis. En wat is het hier stil ... We horen enkel de geluiden van de natuur rondom ons.
Na een verfrissend vers sapje worden we door Erik rondgeleid in de adembenemend prachtige tuin. Alles groeit er zeer natuurlijk en in harmonie, vele planten staan in bloei. Erik vertelt ons bij elke plant zijn boeiend verhaal, vele planten hebben een medicinale toepassing of worden gebruikt voor culinaire doeleinden. We genieten van de bijzondere geuren en kleuren.
Ondertussen bereidt Neeta voor ons een overheerlijke Surinaamse maaltijd, met enkel gezonde ingredienten en gebruikt zoveel mogelijk produkten uit eigen tuin.
We staan in bewondering voor deze mensen die samen hun paradijs op aarde hebben gecreeerd en zo hun dromen waarmaken. 3 dagen genieten we in alle rust van deze prachtige omgeving. We luisteren naar de geluiden van de natuur, dieren voelen zich aangetrokken, aapjes snoepen van de banaantjes die voor hen worden overgelaten aan de boom, vogeltjes komen fluiten in de struiken en worden beloond met overheerlijke zaadjes, soms komt een kaaiman op bezoek in een van de grote vijvers, bijen bouwen hun nestjes in het schaduwrijke gebladerte van de hoge bomen, ...
We fietsen naar Domburg, White Beach en Plantage Waterland waar we enige tijd aan de waterkant van de Suriname-rivier vertoeven.
Hartelijk dank voor de mooie tijd bij jullie Erik en Neeta, we komen zeker terug !
Ernaartoe :
fiets Paramaribo - Boxel, 1 1/2 uur onderweg, 23 km
Huur fietsen :
Zus & Zo, 5 EUR per fiets met 3 versnellingen voor 24 uren, fietstas 1 EUR, tel. (597) 52 09 05, Grote Combeweg 13 a, www.zusenzosuriname.com, info@zusenzosuriname.com
B&B :
Little Paradise, 20 EUR per nacht voor een ruime luchtige 2-persoonskamer met gedeeld sanitair (koud water), ontbijt inbegrepen, ventilator, ruim balkon met hangmatten, ruim zitterras met zicht op de botanische tuin, vriendelijke ontvangst, heerlijk avondmaal mogelijk voor 10 EUR pp. (soep, hoofdgerecht, dessert) (zie rubriek favoriete restaurants), Boxelparaweg 22 a, tel. (597) 037 01 11 of (597) 08 64 58 18, www.lpbotanicalgarden.com, erikkuiper58@gmail.com, reserveren noodzakelijk !
Excursies :
Rondleiding botanische tuin 'Little Paradise', vrijwillige bijdrage
Plantage Waterland, inkom 5 SRD pp.

PARAMARIBO
Na een 3-daagse fietstocht naar Boxel komen we terug aan te Paramaribo, waar we Bernadette en Linda uit Belgie verwachten. Bernadette en Herlinde leerden elkaar kennen tijdens een groepsreis naar Ecuador in 1991. Kort nadien zagen zij elkaar nog enkele keren terug, er bleef wel steeds contact via postkaartjes. Het is dan ook een blij weerzien in Suriname.
Zondagochtend bezoeken we de vogeltjes-zang-wedstrijd op het centrale plein. Overal op het plein hangen vogelkooitjes aan palen omhoog, op ruime afstand van elkaar. De mannen praten met elkaar aan de rand van het plein. We hebben meer ambiance verwacht.
We brengen een bezoek aan het museum van Fort Zeelandia, waar we een boeiende rondleiding van een ervaren gids krijgen. Deze geeft meer informatie over de geschiedenis van het fort en zijn omgeving.
Omdat het fietsen in Suriname ons zo goed is meegevallen, huren we nogmaals een fiets om ditmaal Plantage Peperpot te bezoeken. Deze voormalige koffie- en cacaoplantage werd na stopzetting nog gebruikt voor citrusvruchten tot ze in 1998 volledig gesloten werd. De gebouwen zijn nog intact maar hebben dringend onderhoud nodig, de natuur komt oprukken. Het opzichtershuis wordt momenteel nog bewoond door de huidige beheerder. De werkmanshuisjes, waar voorheen Javaanse en Hindoestaanse contractarbeiders woonden, zijn nog steeds bewoond door hun nakomelingen.
Weerom worden we vriendelijk toegewuifd en aangesproken tijdens onze rit, wat dit land zo leuk maakt.
Omdat we het zo aangenaam toeven vonden in de botanische tuin 'Little Paradise', stellen we voor aan Bernadette en Linda om er samen een avondje door te brengen met Erik en Neeta, voor een heerlijke maaltijd en interessante rondleiding. Het wordt weerom een leuke leerrijke, gezellige en lekkere avond.
Vrijdag 08/08/2008 is ook hier een populaire huwelijksdatum. We zien veel paartjes hun foto's nemen op het centrale plein. Een limousinechauffeur vertelt ons van 14 gewone en 34 Hindoestaanse huwelijken vandaag.
We wandelen door de Palmentuin waar de feestdag van de 'inheemse bevolking' wordt gevierd (9 augustus). Aan de vele kraampjes worden er voedingswaren en handwerken verkocht, mannen maken traditionele muziek waarbij ze zingen en dansen.
Ernaartoe :
fiets Boxel - Paramaribo, zie Boxel
Hotel :
Guesthouse Albergo Alberga, zie Paramaribo (1)
Excursies :
Fort Zeelandia, inkom 10 SRD per persoon, inclusief gratis rondleiding van 1 1/2 uur (enkel op zondag om 10.30 u en 12.00 u)

Plantage Peperpot :
inkom gratis
ernaartoe en terug : huur fietsen, 2,5 EUR voor 1/2 dag (5 uren), fietstas 1 EUR, Zus & Zo (zie Boxel, ernaartoe)
Botanische tuin 'Little Paradise' :
gastronomisch menu, 10 EUR pp, zie rubriek 'favoriete restaurants'
rondleiding, 1 1/2 uur, vrije bijdrage
reserveren op voorhand, zie Boxel
ernaartoe en terug : vervoer geregeld bij reservatie, 15 EUR enkele rit

NIEUW NICKERIE
is een grensstadje, gelegen aan de Atlantische Oceaan, tussen de mondingen van de Nickerie rivier en de Corantijne grensrivier (grens met Guyana). Het stadje telt 13.200 inwoners en is vrij recent opgebouwd, toen de zee het oorspronkelijke stadje Nickerie, aan de overkant van de Nickerie rivier, kwam opeisen. Het is de tweede grootste stad van Suriname.
De bevolking bestaat voor 70 % uit Hindoestanen, die zich voornamelijk bezighouden met rijstteelt. De 20 % Javanen zijn vooral vissers, die ook wat rijstvelden hebben, meestal voor eigen gebruik. Zij eten kaaimannen en leguanen. De overige 10 % van de bevolking bestaat uit Creolen.
Een vriendelijke taxi-chauffeur die we in Paramaribo hebben ontmoet, herkent ons en stopt aan het hotelterras om een praatje te maken. Hij vraagt of we zin hebben om de omgeving te verkennen van het uitgestrekte stadje, samen met zijn gezin.
We bezoeken het erf van 1 van de Javaanse vissershuisjes aan de zeedijk. Hier liggen de gezouten zeevisjes ´Bangameri´ te drogen in de zon. De grote vis- en houtverwerkingsfabrieken zijn gesloten en staan er vervallen bij. Dit waren ooit bloeiende staatsbedrijven. De vele rijstverwerkingsbedrijven zijn zeer actief, de rijst wordt er gepeld. Een deel van de rijst uit Nieuw Nickerie wordt naar Belgie uitgevoerd en daar verwerkt tot Paloma rijst. Ook een grote steenbakkerij, die gebruik maakt van rivierzand, draait op volle toeren.
De olie die in Suriname wordt gewonnen, wordt hier gestockeerd alvorens hij ruw wordt uitgevoerd. Zelf hebben ze geen raffinaderijen.
We bezoeken een grote Hindoetempel aan zee en krijgen een vriendelijke uitleg van de beheerder. Het is een 69-jarige man die zijn 6 bedrijven heeft geschonken aan zijn 5 kinderen om zelf het verdere leven te wijden aan zijn geloof, vertelt hij fier.
De dodenverbrandingsplaats wat verderop aan de monding van de Corantijnerivier vinden we maar een luguber oord.
We maken een uitstap naar Bigi Pan, een zeer groot moeras-natuurgebied. Dit vroegere bos-gebied liep onder water toen de oude stad Nickerie door de zee werd weggespoeld.
Om het gebied in te varen, moeten we de Nickerie rivier verlaten en over de helling van een sluis geraken met ons bootje. Met vereende krachten duwen we het bootje in de klei-achtige modder omhoog. Zwaar werk omdat het eb is en de rivier zeer laag staat.
Dode bomen steken nog steeds boven de watervlakte uit, zij konden niet overleven in dit zout-watergebied. Een 3-tal gebouwtjes op palen werden midden in dit gebied gebouwd, als logement voor natuurliefhebbers.
Het is hier mooi, maar weerom hadden we veel meer vogels verwacht. Deze zijn er niet omdat het enerzijds regenseizoen is, bovendien schiet men op de vogels, waardoor ze meer en meer wegtrekken.
We wandelen door het moerassige gebied tot aan zee, het is aan de rand van het natuurgebied te ondiep voor ons bootje. Op het strand zien we in de verte een viertal Rode Ibissen. Hiervoor zijn we gekomen. Enkele Rode Ibissen vliegen als groet over onze hoofden.
Ernaartoe :
staatsbus Paramaribo - Nieuw Nickerie, 20 SRD pp. + 20 SRD voor de bagage (de bagage neemt een zitplaats in omdat er geen bagageruimte voorhanden is), de bus vertrekt aan de Dokter Sofie Redmondstraat, wanneer ze vol is, 4 uren onderweg
Hotel :
hotel River Breeze, 55 SRD pn, voor een basis 2-persoonskamer met sanitair (koud water), airco (koelt amper), TV (enkel sneeuw op het beeld), slechts 1 raam dat uitgeeft op de binnengang, tel. (597) 210 926, G.G. Meimastraat 34, ongezellige koele sfeer
Excursies :
verkenning van de omgeving per taxi :
in het gezelschap van de chauffeur zijn gezin, 50 SRD (normaal 80 SRD), 3 uren onderweg,
met Taxi Prem, (597) 88 145 88

Bigi Pan :
boottocht naar het moerasgebied en de zee, 100 SRD pp., aan zee heb je meer kans om de Rode Ibissen te zien, normaal is dit niet in de toers voorzien, wij hebben hierom op voorhand gevraagd
ernaartoe en terug : taxi, 25 SRD enkele rit, 20 min. onderweg, met Benniy Biharie, tel. (597) 857 5218

SURINAME - ALGEMEEN
is gelegen in het noorden van Zuid Amerika aan de Atlantische Oceaan. Het land is vanaf de kuststrook opgebouwd uit afwisselend stroken 'Zwamp' gebied (moerassen) en ertsrijke gronden (o.a. Bauxiet), om daarna al snel over te gaan in Amazone-jungle. Vele rivieren doorkruisen het vruchtbare land.
Paramaribo en Nieuw Nickerie zijn de enige 2 steden van betekenis in Suriname. Verder zijn er nog een aantal kleinere plaatsen aan de kustlijn. Ze zijn een bezoekje waard, maar bieden weinig of geen accomodatie aan de toerist. Eigenlijk is Paramaribo de beste uitvalsbasis voor alle 1- of meerdaagse excursies. Het is een aangename stad om toeven, die wel wat druk aanvoelt bij terugkomst van een meerdaagse uitstap.

Door zijn bewogen geschiedenis van kolonisatie, plantages, slavernij, contract-arbeiders, ... heeft het land een bevolking van zeer uiteenlopende afkomst. Deze is opgebouwd uit 35 % Hindoestanen, 32 % Afro-Surinamers, 15 % Indonesiers, 10 % Marrons (of bosnegers), 2 % Amer-indianen (de oorspronkelijke jungle-bevolking), 2 % Chinezen, 4 % andere. Men is er fier met deze verscheidenheid aan culturen vreedzaam samen te kunnen leven.

De Marrons of bosnegers zijn afstammelingen van de neger-slaven die van hun plantages zijn weggevlucht en zich hebben gevestigd in de jungle van het binnenland. Ze wonen er nog steeds in de kleine dorpjes aan de rivieroevers.

Na het afschaffen van de slavernij werden contract-arbeiders aangetrokken vanuit Indie en Indonesie. Deze mensen hadden niet veel welvaart in hun eigen land en wilden hier een betere toekomst opbouwen. Velen hebben zich opgewerkt en werden zelfs beheerder van een plantage. De huidige Hindoestaanse en Javaanse bevolkingsgroepen zijn hiervan de afstammelingen. Sommigen wonen nog steeds in de voormalige werkmanshuisjes nabij de verlaten plantages.
De Nederlandse kolonie Suriname werd in 1975 onafhankelijk verklaard. Niet opgewassen tegen een zelfstandig bestaan, brak al vlug een burgeroorlog uit. In 1987 werd eindelijk een regering samengesteld, die moeizaam stap per stap aan een positieve toekomst van dit land bouwt. Er komt nog steeds veel steun en subsidies vanuit Nederland.
Het land telt 430.000 inwoners. Na de onafhankelijkheid kregen de Surinamers 10 jaar de tijd om een land te kiezen. Velen vestigden zich in die periode in Nederland, waar momenteel 350.000 Surinamers wonen.
Reizen in Suriname is een cocktail van cultuur, natuur en avontuur. Voor ons was het heerlijk na enkele maanden terug onze eigen taal te kunnen spreken, die hier op een grappige manier wordt gebruikt. De vriendelijke goedlachse bevolking gaf ons onmiddellijk een welkom gevoel. Al vlug voelden we dat dit land eerder een Caraibische sfeer heeft dan een Zuid-Amerikaanse. Aan het links rijdende verkeer geraakten we echter moeilijk gewoon. Het openbare vervoer is ruim voorhanden, maar je moet rekening houden met lange wachttijden. Immers er wordt pas vertrokken wanneer de bus, minibus, DAF-truck of het bootje volledig opgevuld is met passagiers en goederen.
Men kent hier geen stress, het leven verloopt in een rustig tempo. Zo kregen we vaak de opmerking 'No Spang' (maak je niet druk). Een Marron-man in een jungle-dorpje zei ons 'wij zijn niet geprogrammeerd zoals jullie'. Dit gaf goed het cultuurverschil tussen Suriname en onze Westerse maatschappij weer. Organisatie en logica zijn hier vaak moeilijk.
Grappige opmerkingen :
'Geen doorloop' - bordje aan een straat waar je niet in mag
'Geachte klanten, pas op uw stappen' - bordje in het postkantoor, waar aan de ingang een trapje was
'Zijn jullie opgegeten, dan gaan we verder' - uitspraak van een gids in de jungle, na het eten
'Boomkip' - leguaan in een boom, deze smaakt naar kip
'Grote borst met patat' - stuk kip met frietjes
...
De voertaal is het Nederlands, daarnaast spreekt men ook Sranang Tonga, Hindoestaans, Javaans, Engels en Chinees.
Munteenheid : Surinaamse Dollar (SRD)
1 EUR = 4,4 SRD
Visa kaarten werken in de automaten van de RBTT bank, dag-limiet 1.000 SRD
Maestro kaarten werken ook in andere automaten

GRENSOVERGANG SURINAME – GUYANA
- bus Nieuw Nickerie - South Drain, 30 SRD pp, vertrek om 8.30 u aan het dorpsplein, 1 uur onderweg (momenteel is men de zandweg aan het asfalteren)
- aankoop ferry-boot ticket + paspoortcontrole, 28 SRD pp.
- grensformaliteiten Suriname : douane voor bagage-controle (vooral controle bagage van de locale bevolking), paspoort laten afstempelen voor exit Suriname
- overzet met ferryboot van South Drain naar Springlands & Skeldon, 30 min. onderweg
- op de ferry : document invullen met persoonlijke gegevens + reden van bezoek
- grensformaliteiten Guyana : document afgeven, paspoort laten afstempelen
- men krijgt automatisch een inreisvisum voor een periode van 30 dagen, met de stempel in het paspoort
- aan de grens staan minibusjes naar Georgetown, 2.500 GYD (incl. overzet aan New Amsterdam, blijf tijdens het wachten in de buurt van de minibus - het is hier een gevaarlijke buurt), 4,5 uren onderweg, met Brian Mini Bus service, tel. (592) 890 0843
- de grensformaliteiten verliepen zeer vlot
Veel reisplezier, www.tangatanga.com/herlindemarc