Landenweb.nl

SLOWAKIJE
Bevolking

To read about SLOVAKIA in English - click here

ANWB vakantie boeken Slowakije

Steden SLOWAKIJE

Bratislava

Bevolking

Van de bevolking is 80,7% Slowaaks (2017). Een belangrijke minderheid (8,5%) vormen de Hongaren, die vooral in het zuiden wonen. De verhouding tussen beide bevolkingsgroepen was erg slecht, maar is verbeterd door de erkenning van het Hongaars als minderheidstaal en door het toestaan van tweetalig onderwijs. De Hongaren worden in het parlement vertegenwoordigd door de Hongaarse Coalitie Partij (SMK).

Andere minderheden zijn Tsjechen, Romani (zigeuners), Russen, Oekraïners (met name Noordoost-Slowakije rond Presov) en Roethenen.

De Romani hebben het ook in Slowakije zwaar te verduren en hebben te lijden onder vooroordelen en pure discriminatie. Voeg daarbij een hoge werkloosheid en het is niet vreemd dat vele Romani Slowakije ontvlucht zijn.

Roethenen zijn van oorsprong Oost-Slaven, wat betekent dat hun geschiedenis, cultuur en taal geworteld zijn in het middeleeuwse Kiev Rus (Oudrussische rijk met als hoofdstad Kiev). Slowaken en Roethenen leven nu al zo’n 1000 jaar op hetzelfde grondgebied.

De Roethenen behoren traditioneel tot de Byzantijns/Griekse Katholieke kerk of tot Orthodox Chirstelijke kerken. Ze hebben nooit een eigen land gehad en wonen nu verspreid over Slowakije, Oekraïne en Polen. Er leven ongeveer 1,5 miljoen Roethenen in Europa, en daarvan ca. 120.000 in Slowakije.

De meeste Slowaakse Roethenen wonen in Oost-Slowakije, met name in de districten Star Lubovna, Spisk Nov Ves, Bardejov, Svidnk, Stropkov, Medzilaborce, Humenn en Snina.

Het aantal inwoners van Slowakije bedroeg in 2017 5.445.5829. De hoofdstad Bratislava (430.000 inwoners) en Košice (241.000) zijn de grootste steden.

Andere grote steden zijn:

De gemiddelde bevolkingsdichtheid bedraagt ca. 111 inwoners per km2 en bijna 54% van de bevolking woont in de steden. Het dichtst bevolkt is het gebied rond Bratislava, het dunst bevolkt Oost-Slowakije (behalve de industriestad Košice) en bepaalde bergstreken.

In de jaren tachtig van de vorige eeuw groeide de bevolking jaarlijks met meer dan vijf procent. Na de onafhankelijkheid daalde die groei gestaag en in 2017 groeide het bevolkingsaantal nagenoeg niet meer (0%). De voornaamste reden voor deze trend is het teruglopend geboortecijfer, van 15,1 in 1990 naar 9.7 per 1000 inwoners in 2017. Als gevolg hiervan zal er een toenemende vergrijzing plaatsvinden.

Nog enkele cijfers (2017)

Bevolkingssamenstelling naar leeftijd:

advertentie

SLOWAKIJE LINKS

Advertenties
• Hotels Trivago
• ANWB vakantie boeken Slowakije
• Slowakije met de Trein
• Djoser Rondreis Slowakije
• Bratislava Hotels
• Autoverhuur Sunny Cars Slowakije
• Transport Slowakije - TTS Quality Logistics B.V
• Boeken, ook tweedehands, over SLOWAKIJE bij Bol.com

Nuttige links

Campersite Slowakije (N)
Dieren in Oost Europa (N)
Lies en Teijes Reiswebsite (N)
Reisinformatie Slowakije (N)
Reisverslag Slowakije (N)
Slowakije 2 Link België (N+E)

Bronnen

Lacika, J. / Tatras

Bolchazy-Carducci Publishers, Inc

Meyer, M. / Tsjechië, Slowakije

ANWB

Samuhel, S. / Mountain walks in the High Tatra

Rother

Wilson, N. / Czech & Slovak Republics

Lonely Planet

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt mei 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems