Landenweb.nl

RODRIGUES
Geschiedenis

To read about RODRIGUES in English - click here

Hotels Rodrigues

Populaire bestemmingen MAURITIUS

Rodrigues

Geschiedenis

Rodrigues' geschiedenis is sterk verbonden met die van Mauritius, hoewel Rodrigues pas in 1528 werd ontdekt. Het eiland kreeg en behield de naam van de Portugese ontdekker Diogo Rodrigues, ondanks Hollandse, Franse en Britse overheersing.

De Hollanders waren de eersten die voet aan wal zetten maar hadden verder weinig belangstelling voor het eiland waarna, de Fransen als eerste kolonisten neerstreken op Rodrigues. Het waren negen gevluchte Franse protestanten onder leiding van François Leguat. Zij arriveerden in 1691 maar moesten na twee jaar het eiland weer verlaten nadat Leguat was gearresteerd door de Hollandse gouverneur van Mauritius.

In 1725 besloten de Fransen om het eiland te koloniseren in naam van Lodewijk XV. Hij zond acht soldaten, dertien planters en vijftien slaven naar Rodrigues, die ook al weer snel het eiland verlieten, op enkele slaven na. De eerste permanente bewoner was gezagvoerder Germain le Gros, die in 1792 arriveerde en zich bezig hield met wat visserij en handel. Hij werd in 1793 gevolgd door Michel Gorry en Philibert Marragon. Marragon en zijn vrouw leefden tot hun dood in 1826 op Rodrigues. De drie kolonisten vertrouwden elkaar echter niet en wilden al snel uit elkaar.

Marragon werkte voor de Franse regering, maar dat weerhield hem er niet van Britse schepen gastvrij te ontvangen en van proviand te voorzien, tot grote ergernis van Le Gros. De samenwerking tussen de Franse kolonisten en de Britten leidde ertoe dat de nieuwe gouverneur van het Île de France (Mauritius), generaal Decaen, Marragon wilde vervangen door de melaatsen van zijn eigen eiland Mauritius. Maar dit plan mislukte, Marragon bleef op Rodrigues en de melaatsen gingen naar het eiland Diego Garcia, onderdeel van de Chagos archipel bij Mauritius. In 1804 hield Marragon een volkstelling waaruit bleek dat de eilandbevolking bestond uit 22 blanken en mulattten en 82 slaven, merendeels afkomstig uit Mozambique. Een derde van hen was daadwerkelijk geboren op Rodrigues.

In 1794 besloot Groot-Brittannië om het Île de France (Mauritius) te veroveren, maar werden aanvankelijk opgehouden door plundertochten naar Rodrigues. Ze probeerden daarna Rodrigues veroveren, maar hanteerden nu een geheel andere aanpak. Ze probeerden een goede relatie met de kolonisten op te bouwen en betaalden voor hun bevoorrading in plaats van te plunderen. Augustus 1809 landden de eerste troepen op Mauritius, 200 infanteristen en 200 sepoys, Indiase soldaten in Engelse dienst. Ook Rodrigues werd bezet en de commandant kolonel Henry Sheehy Keating was zeer enthousiast over het eiland. Tevens importeerde hij meer vee en nog meer slaven vanuit Madagaskar toen er nog meer Britse troepen op Rodrigues arriveerden.

In juli 1810 verliet een troepenmacht Rodrigues om Bourbon (Réunion) op de Fransen te veroveren. Na een onverwachte nederlaag bij Vieux Grand Port verzamelden de Britten een groot leger voor een succesvolle aanval op het Île de France in december 1810. Rodrigues werd tot april 1812 bezet door de Britten; daarna verlieten ze het eiland, driehonderd slaven achterlatend. Uiteindelijk werd de Britse heerschappij op Rodrigues bevestigd door het Verdrag van Parijs in mei 1814. De eerste Britse kolonist was Thomas Robert Pye, een marineofficier en gezonden door gouverneur Robert Townsend Farquhar van Mauritius in 1821. Hij bleef echter maar twee jaar. Na de afschaffing van de slavernij vestigden de meeste slaven zich in de heuvels, waar ze tot op de dag van vandaag middels de veeteelt in hun levensonderhoud voorzien.

Midden 19e eeuw vestigden zich steeds meer Europeanen en niet-Europeanen op Rodrigues, o.a. schipbreukelingen en Britten die het een mooi eiland vonden. Ze trouwden ook al snel met vrouwen van Rodrigues. Deze mensen leefden rond Port Mathurin, Oyster Bay, Grand Bay en Le Ferme. De eerste stoomboot met Indiase en Chinese handelaren arriveerden in de jaren negentig van de 19e eeuw. De bevolking groeide snel en aan het einde van de 19e eeuw bestond de permanente bevolking uit ca. 3000 personen. Twintig jaar later was dat aantal al meer dan verdubbeld en dit herhaalde zich bijna elke twintig jaar weer. Rodrigues werd bestuurd als een gebiedsdeel van Mauritius gedurende de 158 jaar durende Britse overheersing. In feite liet men Rodrigues echter links leggen en stond de ontwikkeling van het eiland praktisch stil. Sinds 1968 is Rodrigues een integraal onderdeel van Mauritius.

Zie verder ook de geschiedenis van Mauritius op Landenweb.

advertentie

RODRIGUES LINKS

Advertenties
• Hotels Trivago
• Vliegennaar.nl | Goedkope vliegtickets Mauritius
• Hotels Rodrigues
• Boeken, ook tweedehands, over RODRIGUES bij Bol.com

Nuttige links

Reisinformatie Mauritius (N)
Reisinformatie Rodrigues (N)

Bronnen

Ellis, R. / Mauritius, Rodrigues & Réunion : the Mascarene isles

Bradt

Mauritius, Réunion & Seychelles

Lonely Planet

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt maart 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems