Landenweb.nl

RODRIGUES
Planten en Dieren

To read about RODRIGUES in English - click here

Hotels Rodrigues

Populaire bestemmingen MAURITIUS

Rodrigues

Planten en Dieren

Planten

Op Rodrigues komen 42 endemische plantensoorten voor, waarvan er zeven nog maar enkele exemplaren tellen. Dit betreft o.a. de Rodrigues hibiscus waarvan er op een gegeven moment nog maar twee op Rodrigues voorkwamen. Een van de zeldzaamste planten ter wereld is de"Café Marron" waarvan nog maar één exemplaar in het wild op het eiland voorkomt.

De meeste inheemse planten komen ook op de andere eilanden van de Maskarenen voor, alhoewel in minder grote aantallen. Voorbeelden hiervan zijn twee orchideeën, de Angraecum mauritianum en de Angraecum pectinatum en een lianensoort, de"Liane savon". Een bedreigde heester is de Obetia ficifolia of"Bois d'ortie" die ook nog op Réunion voorkomt en bestoven wordt door één bepaalde vlindersoort. Een andere zeldzame heester is de Clerodendron heterophyllum of"Bois de chenille".

Twee zeldzame boomsoorten op Rodrigues zijn de Eleaodendron orientale of"Bois rouge" en de Ochrosia borbonica of"Bois jaune".

advertentie

Dieren

Het is gebleken dat ratten en niet de overal voorkomende geiten de grootste bedreiging vormen voor de inheemse planten. Zelfs de nog steeds veel voorkomende pandanusboom wordt bedreigd; er zijn bijna geen jonge bomen meer te vinden doordat alle zaden door de ratten opgegeten worden. Verder is het duidelijk dat de uitheemse vegetatie in snel tempo de inheemse vegetatie verdringt, met name eucalyptus, sisal en lantana. De Mauritius Wildlife Foundation probeert samen met de Mauritiaanse regering een reddingsprogramma op te zetten en de eerste resultaten zijn zeer bemoedigend.

Toen de eerste kolonisten op Rodrigues arriveerden werd het bosrijk landschap bevolkt door een bizarre fauna met grote kuddes reuzenschildpadden, vele doejongs in de lagunes en vele endemische vogelsoorten. Deze bijzondere dieren waren echter al snel uitgeroeid.

De twee endemische vogelsoorten die alles overleefd hebben behoren tot 's werelds meest bedreigde. Het zijn de grijsachtige Rodrigues tuinfluiter met nog ca. 25 paartjes en de fraaie oranje-gele Rodrigues fody, met ca. 200 paartjes een van de zeldzaamste wevervogels. Op de eilandjes rond Rodrigues komen grote zeevogelkolonies voor. Het idyllische Ilot Cocos is een broedplaats voor de gewone meeuw.

Rodrigues herbergt nog maar één inheems zoogdier, de Rodriguesvleerhond. Hiervan zijn er nog ca. 2000 over, vrij veel vergeleken met midden jaren zeventig toen er nog maar 120 exemplaren op Rodrigues leefden.

advertentie

RODRIGUES LINKS

Advertenties
• Hotels Trivago
• Vliegennaar.nl | Goedkope vliegtickets Mauritius
• Hotels Rodrigues
• Boeken, ook tweedehands, over RODRIGUES bij Bol.com

Nuttige links

Reisinformatie Mauritius (N)
Reisinformatie Rodrigues (N)

Bronnen

Ellis, R. / Mauritius, Rodrigues & Réunion : the Mascarene isles

Bradt

Mauritius, Réunion & Seychelles

Lonely Planet

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt april 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems