Steden OOSTENRIJK

OOSTENRIJK   

Basisgegevens
   Officiële landstaalDuits
   HoofdstadWenen
   Oppervlakte83.858 km²
   Inwoners8.763.401 (mei 2019)
   Munteenheideuro (EUR)
   Tijdsverschil+0
   Web | Code | Tel..at | AUT | +43

Wenen is een toeristische metropool zonder weerga. In de binnenstad bevindt zich de Hofburg met de Spaanse Rijschool en de beroemde Stephansdom. Aan de Ringstrasse die rond de binnenstad loopt vinden we de Karlskirche, de mooiste kerk van Wenen, historische theaters en vele musea, o.a. Historisches Museum der Stadt Wien, Museum Moderne Kunst, Kunsthistorisches Museum, Naturhistorisches Museum en het Uhrenmuseum met meer dan 3000 slingerklokken, pendules en zakhorloges. Schloss Schönbrunn, het "Versailles" van Oostenrijk is een grote publiekstrekker. Vaak bezocht wordt het Prater, een permanente kermis met het wereldberoemde reuzenrad.

In Niederösterreich vinden we vele kloosters, burchten en paleizen en idyllische stadjes als Dürnstein, Lilienfeld en Retz. Heel bekend is het klooster Melk, een van de mooiste barokabdijen van Europa.
Burgenland, langs de grens met Hongarije wordt gekenmerkt door de vele kastelen, de wijnbouw en het steppelandschap rond het natuurgebied Neusiedler See, het grootste steppemeer van Europa. Aan de oevers van de Neusiedler See liggen badplaatsen als Rust en Padersdorf.
Ook in Steiermark veel abdijen en kastelen. Voor actieve vakantievierders zijn er vele wandel- en fietspaden. De hoofdstad Graz organiseert jaarlijks talrijke culturele evenementen.

Toeristisch hoogtepunt is Schloss Eggenberg, een barok slot met twintig pronkzalen die als museum zijn ingericht. Verder bevinden zich in het slot nog een jachtmuseum en een historisch museum met vondsten van de prehistorie tot de Romeinse tijd, met als belangrijkste object de "Kultwagen" uit de Hallstattperiode.
Karinthië is de populairste vakantiebestemming in Oostenrijk met o.a. ongeveer 200 druk bezochte dal- en bergmeren. De Grossglockner-Hochalpenstrasse is een prachtige bergweg langs gletsjers en door de eeuwige sneeuw. De hoofdstad Klagenfurt is bekend door de vele historische gebouwen en verschillende musea, waaronder het Landesmuseum met mozaïeken, beelden en graffragmenten uit de Romeinse tijd. Op de Magdalensberg ligt de Romeinse ruïne Virunum.
Oberösterreich ten noorden van de Donau heeft een glooiend, groen landschap. Ten zuiden van de Donau liggen bergen, bergmeren, uitgestrekte bossen en riviertjes. Ten noorden van de hoofdstad Linz ligt de cisterciënzerabdij Wilhering met een van de mooiste rococokerken van Oostenrijk. Het concentratiekamp Mauthausen is opengesteld voor het publiek en toont de gruwelijkheden uit de Tweede Wereldoorlog. Het grootste alpenmeer van Oostenrijk is de Attersee met een indrukwekkende natuur. Bad Ischl is een bekend kuuroord.
Salzburg is een van de culturele barokke hoogtepunten van Europa. Trekpleisters zijn de Dom en de Domplatz, Mozarts woonhuis, het Dommuseum en het Spielzeugmuseum.

Het Salzburgerland, in het westen van Oostenrijk wordt gekenmerkt door hoge bergen, heuvels, sparrenbossen, en het "zoute" verleden. Een oude nog steeds in bedrijf zijnde zoutmijn ligt in Bad Dürnberg. Zeer interessant in de buurt van Werfen is de Eisriesenwelt, de grootste ijsgrot ter wereld. Ten noorden van Saalfelden ligt de Lamprechtshöhle met bizarre steenformaties en ondergrondse watervallen. De Krimmler watervallen storten zich 380 meter omlaag.

Het prachtige Tirol met zijn indrukwekkende berglandschap, bossen en dalen en plaatsen als Innsbruck, Kufstein en Kitzbühel heeft alles in zich voor een geslaagde vakantie. Innsbruck is de culturele hoofstad van Tirol met o.a. de Spitalkirche uit 1320. Het bekendste gebouw is het Haus mit dem Goldenen Dachl, dat bedekt zou zijn geweest met 2680 vergulde koperplaten. De Hofkirche, gebouwd als mausoleum voor keizer Maximiliaan, staat langs het Tiroler Volksmuseum. In de Alpenzoo zijn tientallen soorten Alpendieren te zien. Een favoriete bestemming in Tirol is het Zillertal met veel wandel- en skigebieden. In Kufstein is het Heldenorgel gebouwd, een openluchtorgel met 46 registers en 5000 pijpen. De internationale jetset komt bij elkaar in het mondaine Kitzbühel. Het hoogst gelegen hotel-retaurant van Oostenrijk is te bereiken met de Tiroler Zugspitzbahn en ligt op 2805 meter hoogte. In het Ötztal werd in 1991 "Ötzi" gevonden, een gemummificeerde jager die 5300 jaar eerder was overleden. Wetenschappers ontdekten in 2001 dat de gletsjerman door een pijl om het leven was gekomen.
Vorarlberg is de meest westelijke deelstaat van Oostenrijk. Vorarlberg is bij uitstek geschikt voor wandel- en autotochten. De hoofdstad Bregenz is bekend om zijn Festspiele die in juli en augustus gehouden worden. Interessant is het Vorarlberger Landesmuseum waar de geschiedenis van Bregenz en Vorarlberg wordt verteld. Een bekende toeristenstad is Schrunz.

OOSTENRIJK LINKS

Advertenties
• Oostenrijk Tui Reizen
• Wenen Vliegtickets Tix.nl
• KRAS Oostenrijk aanbiedingen
• D-Reizen Oostenrijk
• Autohuur Oostenrijk
• Oostenrijk met de Trein
• Vliegtickets Oostenrijk
• Wenen Hotels
• Oostenrijk Campings
• Autoverhuur Sunny Cars Oostenrijk
• Oostenrijk Vliegtickets WTC
• Ferry overtochten van en naar Oostenrijk

Nuttige links

Campersite Oostenrijk (N)
Lies & Teije's Reiswebsite (N+E)
Oostenrijk Foto's
Oostenrijk Foto's (2)
Oostenrijk Start België (N)
Oostenrijk2LinkBelgië (N)
Reisinformatie Oostenrijk (N)
Reizendoejezo – Oostenrijk (N)
Salzburg-Nu online gids over Salzburg (N)
Startpagina Oostenrijk (N)
Vakantie Oostenrijk Jouwpagina (N+E)
Artikelen en Reisverhalen over OOSTENRIJK
  Wintersporten in Oostenrijk  Mittelberg Kleinwalsertal

Bronnen

Bendien, M. / Midden-Oostenrijk
ANWB media

Europese Unie
Europees Platform voor het Nederlandse Onderwijs

O'Bryan, L. / Oostenrijk
Gottmer

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt september 2020
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems