Landenweb.nl

OOSTENRIJK
Vakantie en Bezienswaardigheden

Basisgegevens
  Officiële
  landstaal
  Duits
  Hoofdstad  Wenen
  Oppervlakte  83.858 km²
  Inwoners  9,094,679
  (2021)
  Munteenheid  euro
  (EUR)
  Tijdsverschil  +0
  Web  .at
  Code.  AUT
  Tel.  +43

To read about AUSTRIA in English - click here

Sneeuwzeker op vakantie? Waarligtdesneeuwwel.nl

Steden OOSTENRIJK

Wenen

Vakantie en Bezienswaardigheden

advertentie

Slot Schönbrunn in WenenPhoto: Liybov CC 3.0 Austria no changes made

Wenen is een toeristische metropool zonder weerga. In de binnenstad bevindt zich de Hofburg met de Spaanse Rijschool en de beroemde Stephansdom. Aan de Ringstrasse die rond de binnenstad loopt vinden we de Karlskirche, de mooiste kerk van Wenen, historische theaters en vele musea, o.a. Historisches Museum der Stadt Wien, Museum Moderne Kunst, Kunsthistorisches Museum, Naturhistorisches Museum en het Uhrenmuseum met meer dan 3000 slingerklokken, pendules en zakhorloges. Schloss Schönbrunn, het "Versailles" van Oostenrijk is een grote publiekstrekker. Vaak bezocht wordt het Prater, een permanente kermis met het wereldberoemde reuzenrad.

advertentie

Klooster van melk, OostenrijkPhoto: Thomas Ledl CC 4.0 International no changes made

In Niederösterreich vinden we vele kloosters, burchten en paleizen en idyllische stadjes als Dürnstein, Lilienfeld en Retz. Heel bekend is het klooster Melk, een van de mooiste barokabdijen van Europa.

Burgenland, langs de grens met Hongarije wordt gekenmerkt door de vele kastelen, de wijnbouw en het steppelandschap rond het natuurgebied Neusiedler See, het grootste steppemeer van Europa. Aan de oevers van de Neusiedler See liggen badplaatsen als Rust en Padersdorf.

Ook in Steiermark veel abdijen en kastelen. Voor actieve vakantievierders zijn er vele wandel- en fietspaden. De hoofdstad Graz organiseert jaarlijks talrijke culturele evenementen.

advertentie

Schloss Eggenberg, oostenrijkPhoto: Kevinsmithnyc CC 3.0 Austria no changes made

Toeristisch hoogtepunt is Schloss Eggenberg, een barok slot met twintig pronkzalen die als museum zijn ingericht. Verder bevinden zich in het slot nog een jachtmuseum en een historisch museum met vondsten van de prehistorie tot de Romeinse tijd, met als belangrijkste object de"Kultwagen" uit de Hallstattperiode.

Karinthië is de populairste vakantiebestemming in Oostenrijk met o.a. ongeveer 200 druk bezochte dal- en bergmeren. De Grossglockner-Hochalpenstrasse is een prachtige bergweg langs gletsjers en door de eeuwige sneeuw. De hoofdstad Klagenfurt is bekend door de vele historische gebouwen en verschillende musea, waaronder het Landesmuseum met mozaïeken, beelden en graffragmenten uit de Romeinse tijd. Op de Magdalensberg ligt de Romeinse ruïne Virunum.

Oberösterreich ten noorden van de Donau heeft een glooiend, groen landschap. Ten zuiden van de Donau liggen bergen, bergmeren, uitgestrekte bossen en riviertjes. Ten noorden van de hoofdstad Linz ligt de cisterciënzerabdij Wilhering met een van de mooiste rococokerken van Oostenrijk. Het concentratiekamp Mauthausen is opengesteld voor het publiek en toont de gruwelijkheden uit de Tweede Wereldoorlog. Het grootste alpenmeer van Oostenrijk is de Attersee met een indrukwekkende natuur. Bad Ischl is een bekend kuuroord.

advertentie

Salzburg, OostenrijkPhoto: ASaber91 CC 4.0 International no changes made

Salzburg is een van de culturele barokke hoogtepunten van Europa. Trekpleisters zijn de Dom en de Domplatz, Mozarts woonhuis, het Dommuseum en het Spielzeugmuseum. Het Salzburgerland, in het westen van Oostenrijk wordt gekenmerkt door hoge bergen, heuvels, sparrenbossen, en het"zoute" verleden.

Een oude nog steeds in bedrijf zijnde zoutmijn ligt in Bad Dürnberg. Zeer interessant in de buurt van Werfen is de Eisriesenwelt, de grootste ijsgrot ter wereld. Ten noorden van Saalfelden ligt de Lamprechtshöhle met bizarre steenformaties en ondergrondse watervallen. De Krimmler watervallen storten zich 380 meter omlaag.

advertentie

Tirol, OostenrijkPhoto: Bart Prins in het publieke domein

Het prachtige Tirol met zijn indrukwekkende berglandschap, bossen en dalen en plaatsen als Innsbruck, Kufstein en Kitzbühel heeft alles in zich voor een geslaagde vakantie. Innsbruck is de culturele hoofstad van Tirol met o.a. de Spitalkirche uit 1320. Het bekendste gebouw is het Haus mit dem Goldenen Dachl, dat bedekt zou zijn geweest met 2680 vergulde koperplaten. De Hofkirche, gebouwd als mausoleum voor keizer Maximiliaan, staat langs het Tiroler Volksmuseum. In de Alpenzoo zijn tientallen soorten Alpendieren te zien. Een favoriete bestemming in Tirol is het Zillertal met veel wandel- en skigebieden. In Kufstein is het Heldenorgel gebouwd, een openluchtorgel met 46 registers en 5000 pijpen. De internationale jetset komt bij elkaar in het mondaine Kitzbühel. Het hoogst gelegen hotel-restaurant van Oostenrijk is te bereiken met de Tiroler Zugspitzbahn en ligt op 2805 meter hoogte.

In het Ötztal werd in 1991 "Ötzi" gevonden, een gemummificeerde jager die 5300 jaar eerder was overleden. Wetenschappers ontdekten in 2001 dat de gletsjerman door een pijl om het leven was gekomen.

Vorarlberg is de meest westelijke deelstaat van Oostenrijk. Vorarlberg is bij uitstek geschikt voor wandel- en autotochten. De hoofdstad Bregenz is bekend om zijn Festspiele die in juli en augustus gehouden worden. Interessant is het Vorarlberger Landesmuseum waar de geschiedenis van Bregenz en Vorarlberg wordt verteld. Een bekende toeristenstad is Schrunz.

advertentie

OOSTENRIJK LINKS

Advertenties
• Hotels Trivago
• Oostenrijk Tui Reizen
• Autohuur Oostenrijk
• ANWB vakantie boeken Oostenrijk
• Mambo jongerenreiezen naar Oostenrijk
• Oostenrijk met de Trein
• Wenen Hotels
• Autoverhuur Sunny Cars Oostenrijk
• Transport Oostenrijk - TTS Quality Logistics B.V
• Boeken, ook tweedehands, over OOSTENRIJK bij Bol.com

Nuttige links

Campersite Oostenrijk (N)
Lies & Teije's Reiswebsite (N+E)
Oostenrijk Start België (N)
Oostenrijk2LinkBelgië (N)
Reisinformatie Oostenrijk (N)
Reizendoejezo – Oostenrijk (N)
Salzburg-Nu online gids over Salzburg (N)
Startpagina Oostenrijk (N)
Vakantie Oostenrijk Jouwpagina (N+E)

Bronnen

Bendien, M. / Midden-Oostenrijk

ANWB media

Europese Unie

Europees Platform voor het Nederlandse Onderwijs

O'Bryan, L. / Oostenrijk

Gottmer

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt april 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems