Landenweb.nl

NEDERLAND
Kastelenroute Fietsen

De Kastelenroute

Volgens het routeboekje van de ANWB is het rondje Achterhoek een meerdaagse fietstocht van 350 kilometer. De ondertitel op het boekje is "Kastelenroute Oost-Gelderland". Wij hebben vier dagen vrij, precies genoeg voor het rondje achterhoek. Het plan is als volgt:


1e dag Doesburg - Laren 84 kilometer
2e dag Laren - Eibergen 92 kilometer
3e dag Eibergen - Aalte 93 kilometer
4e dag Aalte - Doesburg 81 kilometer
Het weer is prachtig. Een mooi nazomerweekend in Nederland. Het aantal kastelen vinden we op de eerste dag wat tegenvallen. Misschien zijn we op het kasteelarme gedeelte van de route begonnen? Geen reden om meteen te gaan zeuren.


Op de tweede dag is het aantal kastelen niet groter dan op de eerste dag. Nou ja, er blijven nog twee dagen over om ons aan de kastelen te vergapen. We doen boodschappen in een klein dorp. Patrick heeft zin in harde bolletjes met chorizo. Maureen gaat de supermarkt in. Avondeten, drinken, harde bolletjes, nu alleen nog de chorizo. Ze gaat naar de afdeling vleeswaren. "Heeft u ook chorizo?" "Da's toch kaas?" zegt de mevrouw achter de vleeswaren in een sterk achterhoeks accent. Maureen geeft een beschrijving. "Ja, dat eten wij hier niet, we hebben het wel eens gehad, maar dat verkocht niet goed". De mevrouw vertelt verder: "maar wij eten weer dingen die jullie in het westen niet eten". We hebben er tijdens een broodje kaas hartelijk om gelachen.


Op de derde dag zijn we nog steeds op zoek naar de landhuizen en kastelen die op de kaarten in het boekje rijkelijk worden aangegeven. We komen twee dames tegen die de route in twee keer fietsen (ze maken gebruik van de routeverkorting). Ook zij vinden dat het aantal kastelen te wensen overlaat. Misschien waren ze, net als wij, een weekendje weg? Met name de vierde dag komen de kaart en de bewegwijzering niet overeen. Volgens de kaart fietsen we in Nederland, maar we zijn vaak in Duitsland. We komen langs plaatsen, die op de kaart niet eens staan vermeld. We zouden onderhand al in de buurt van onze auto moeten komen, maar we komen nog geen Doesburg tegen op de bordjes.


De laatste dag zou ongeveer 80 kilometer moeten zijn. Als de dagafstand daar al ruim overheen is, zien we eindelijk Doesburg aangeduid staan. De bewegwijzering van de route, stuurt ons wel een andere kant op. Maar daar trappen wij niet in. Dan maar langs de doorgaande weg naar Doesburg, dat is in ieder geval het kortste. We schatten in dat de route in plaats van 350 kilometer zo'n 420 kilometer is. Als we dat van tevoren hadden geweten, hadden we hem niet in 4 dagen gepland.