Landenweb.nl

NEDERLAND
Een weekje Hunnebeddenland

Tekst en Foto's:
Debora Bom.

Wie het ver weg denkt te moeten zoeken om mooie en interessante natuur en cultuur te ontdekken, zit er toch echt naast. Nederland met zijn provinciën, herbergt een al even divers landschap als dat zij kazen bezit.

Het is oktober 2005, als veel mensen bij komen van een slechte zomer, genieten wij van een zonovergoten herfstweek in Drenthe.
Verblijfplaats: Westerbork, vakantiepark Timmerholt (Dit vakantiepark bevat voornamelijk vakantiewoningen in privé bezit. Een groot deel wordt echter via het park verhuurd. Er is geen zwembad of winkel.
Wel zijn er een restaurant en speel faciliteiten.)

Om nu eens niet het geijkte op te zoeken, slaan we deze vakantie herinneringskamp Westerbork over. Wie dit echter wel wil bezoeken, moet het plaatsje Hooghalen aanhouden. Het kamp ligt hier immers dichterbij dan bij Westerbork zelf.

De eerste dag van de vakantie brengen we met een groter gezelschap door dan we de rest van de week zullen doen.
Het is even plannen, maar met wat omwentelingen, is een ieder op tijd in het plaatsje Anloo.

Hier zullen wij per fiets een ‘letterboxen’ tocht afleggen.
Letterboxen zijn een soort pvc buizen met een afgesloten deksel.
Aan de hand van aanwijzingen, moet je de juiste letterbox zien te vinden. Met de meegeleverde sleutel kun je deze vervolgens open maken en dan een stempel zetten op de kaart die je bij je hebt.

Iedere box heeft zijn eigen stempel. Op verschillende plaatsen in Drenthe zijn er routes met de letterboxen mogelijk.
Onderweg kom je dan boxen tegen die je juist niet moet hebben.

De tocht die wij vanuit Anloo volgen brengt ons onder andere over het prachtige Balloërveld. En natuurlijk langs de hunebedden (waar heel de familie even op de foto moet).

Na de tocht verhuist het gehele gezelschap naar het bowlingcentrum in Rolde (www.bowlingrolde.nl). Waar we na een lekkere steengrill maaltijd de ballen flink over de baan laten rollen.
Het centrum is niet uitgesproken groot, maar de banen en culinaire voorzieningen goed.

Als alle visite dan eindelijk weg is, begint een dag later de geplande vakantie in kleiner comité.
En hoe kan zo’n vakantie in Drenthe nou beter starten dan met…nog een prachtige fietstocht.

We laten ons verleiden door de aankondiging van de jaarmarkt te Beilen. Vanuit Westerbork een kwartiertje fietsen.
Voor wie deze verleiding ook treft: niet aan toegeven.

De jaarmarkt is niet anders dan een doordeweekse markt elders. Toch brengt Beilen enige verlichting: Tip voor een ieder die last heeft van de rubberen handvatten op het fietsstuur: koop een paar babysokjes en schuif ze over de handvatten.
En weg is de irritatie.

Vanuit Beilen vervolgen we de weg naar Dwingeloo en het nabij gelegen natuurgebied.
Vlak voor we het veld kruizen is er een kleine picknick gelegenheid. Dit biedt een prachtig uitzicht over het veld. We kiezen de route over het veld en zakken nog zuidelijker af.

Tja...dan blijkt dat het een behoorlijk stuk terug fietsen is. Afin…na zo’n 50km waren we dan eindelijk weer bij het Westerborkse aangekomen. Moe, maar zeker voldaan!

De volgende dag maar even geen fietstocht. De auto brengt ons op deze zonovergoten dag naar Emmen. En om precies te zijn: Het Noorder Dierenpark. Dit park kent twee delen die met een corridor dwars door het centrum met elkaar zijn verbonden.
Het is een aanraden de auto bij het nieuwe gedeelte te parkeren en dit eerst te bezoeken, aangezien dit veel kleiner is dan het andere deel.

Niets vermoedend gaan we op pad naar de eerste dieren: de pinguïns.
En wat een geweldig verblijf! Je loopt direct tussen de pinguïns, duidelijk in bronstijd, door.
Het is ook even opletten geblazen, want pinguïns van links en rechts hebben voorrang.

De schreeuwende mannetjes slaan hun vleugels op en neer, vrouwtjes lopen ongeduldig kontschuddend heen en weer. Dit kun je wel uren aanschouwen.

Na een kort rondje langs de andere diersoorten in dit deel, gaan we via het centrum van Emmen (een oase voor de kledingshopper!) naar het andere deel.

Wat opvalt zijn de vele kassen met bijzondere planten en vogelsoorten. In die ruimtes is het echter wel erg benauwd en vochtig. De vlinderkas is ook bijzonder mooi.

En natuurlijk zijn in dit deel mijn persoonlijke favorieten te bewonderen: de giraffen. In een soort Afrikaans landschap met zebra’s, impala’s en neushorens lopen de kamlperden (giraffen in Afrikaans) sierlijk rond te stappen.

Na de dierentuin doen we nog een klein rondje centrum en dan met de auto terug naar Westerbork.
In Westerbork zijn diverse eetgelegenheden te vinden. Een uitblinker is zeker wel Diggels of de Eetkamer van Westerbork.
Voor een drie gangen menu moet je zeker even de tijd uittrekken, maar het is dan ook verrukkelijk.
En het verrassingsmenu laat niets te wensen over!

Natuurlijk kan bij een verblijf aan Drenthe niet een bezoek aan het hunebedden museum ontbreken.
Vanaf Borger vervolgen we onze route meer Noordwaarts langs nog wat oude stenenkunstwerken.

Denk overigens niet dat alle op de kaart aangegeven hunebedden direct te zien zijn. Sommige zijn niet van dichtbij te benaderen en zeker niet met de auto. Met de kaart op schoot besluiten we een eigen hunebedden tocht te maken en een paar prachtexemplaren te bezoeken.

De eerste stop is uiteraard in Borger waar de grootste van de in Nederland gevonden bedden is te zien .
Hier ligt dan ook het – geheel vernieuwde – hunebeddencentrum.
De film aan het begin mag dan vaag zijn, het centrum verder is leuk om te bezoeken Met een uurtje ben je er wel doorheen.

Verder lezen >> www.reisimpressies.eu - Drenthe

Hunnebedden bij Borger
Natuur bij Westerbork
In Ochterloƫrveen
Noorder dierenpark Emmen
Pitch en putt baan bij Koekange