Steden MONACO

MONACO   

De economische banden tussen Monaco en Frankrijk zijn bijzonder hecht. Zo vormen ze een douane-unie. Monaco bezit geen natuurlijke grondstoffen en is hiervoor grotendeels afhankelijk van Frankrijk. Ook veel goederen worden geïmporteerd uit Frankrijk, de grootste handelspartner van Monaco.
Het enige probleem dat Monaco op economische gebeid heeft is het gebrek aan ruimte. Landwinningprojecten zijn de enige uitbreidingsmogelijkheid.

Meer dan de helft van haar inkomsten genereert de Monegaskische overheid uit de btw op hotels, banken en industrie. De inkomsten- en vennootschapsbelasting is echter zo laag, dat het voor buitenlandse ondernemingen en rijke mensen zeer interessant is om zich in Monaco te vestigen.

De dienstensector, en dan vooral de financiële dienstverlening, vormt de belangrijkste sector binnen de Monegaskische economie. Verder wordt Monaco het laatste decennium sterk gepromoot als centrum voor internationale conferenties.
Het bank- en verzekeringswezen neemt de laatste tientallen jaren in belangrijkheid toe. Veel hoofdkantoren van Franse en internationale banken bevinden zich in Monaco.
Andere pijlers van de economie vormen de handel, de onroerend-goed-sector, het postwezen en het telefoonverkeer.

Op het gebied van industrieel beleid wordt de nadruk gelegd op milieuvriendelijke ondernemingen met een hoge toegevoegde waarde, met in het district Fontvieille chemische, farmaceutische en cosmetische industrieën. De industriële sector levert werk aan ca. 25% van de Monegaskische beroepsbevolking.

MONACO LINKS

Advertenties
• Monaco Vliegtickets.nl
• Monaco Hotels
• Nice Vliegtickets Tix.nl
• Autoverhuur Sunny Cars Monaco

Nuttige links

Reisinformatie Monaco (N)
Reizendoejezo – Monaco (N)
Telefoongids Monaco
Schrijf uw artikel over MONACO

Bronnen

Côte d’Azur
Lannoo

Eck, N. van / Provence, Côte d’Azur
Gottmer/Becht

Gauldie, R. / Provence & Côte d’Azur
Van Reemst

Noe, B.A. / Provence en Côte d’Azur
Kosmos-Z&K

Provence, Côte d’Azur
ANWB

Simons, J. / Minilanden : een presentatie van de vijf kleinste landen ter wereld: Vaticaanstad, Monaco, Nauru, Tuvalu, San Marino
Conquistador

Zwijnenburg, H. / Provence, Côte d’Azur
ANWB

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt december 2020
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems