Landenweb.nl

MONACO
Samenleving

To read about MONACO in English - click here

Autoverhuur Sunny Cars Monaco

Steden MONACO

Monaco-ville

Samenleving

Staatsinrichting

Monaco is sinds 1962 grondwettelijk een erfelijke constitutionele monarchie, met de prins van Monaco als regeringshoofd. Hij benoemt de minister van Staat, een Franse ambtenaar die door de Franse regering wordt voorgedragen. Om zijn taak goed te kunnen uitvoeren wordt de Minister van Staat geadviseerd door vijf regeringsadviseurs, die tevens hoofd van een departement zijn. De volgende adviseurs dienen verantwoording af te leggen aan de Prins:

De wetgevende macht wordt gedeeld door de prins en het uit 24 personen bestaande parlement of ‘Conseil National’. De Conseil National wordt om de vijf jaar verkozen via algemene verkiezingen door stemgerechtigden vanaf 21 jaar. De president en de vice-president van de Conseil worden door de leden van de Conseil gekozen. De Conseil komt twee keer per jaar voor een periode van drie maanden bij elkaar: van 1 april tot 30 juni voor wetgevende zaken en van 1 oktober tot 31 december voor de nieuwe begroting.

Hiernaast zijn er drie raadgevende lichamen waarvan de leden door de prins worden aangewezen. Dit zijn de Kroonraad: 7 leden; de Staatsraad: 12 leden en de Economische raad met 30 leden, waarin ondermeer vertegenwoordigers van de sociale partners zitten.

De huidige prinselijke familie stamt niet rechtstreeks af van het roemruchte Grimaldi-geslacht. Na 1731 mocht de familie Goyon-Matignon zich Grimaldi noemen en sinds 1949 geldt hetzelfde voor de familie Polignac, zoals de vader van Rainier III in het echt heette.

advertentie

Politiek

In Monaco is de binnenlandse politieke situatie stabiel. Er bestaan geen politieke partijen zoals in Nederland. Kandidaten stellen "lijsten" op van verkiesbare personen en dingen op deze manier naar zetels in de Nationale Raad, die om de vijf jaar gekozen wordt.

In 1993 won de "Liste Campora" van Jean Louis Campora 15 van de 18 zetels. Ook de verkiezingen van 1998 waren voor Campora zeer succesvol. Onder leiding van Campora won "Union Nationale et Démocratique" alle zetels. Andere concurrerende"lijsten" waren "Union Nationale pour l’Avenir de Monaco" en "Rassemblement pour la Famille Monégasque".

In 2005 overleed Zijne Doorluchtige Hoogheid (ZDH) Prins Rainier III en werd opgevolgd door zijn zoon Prins Albert II.

De actuele politieke situatie staat beschreven in het hoofdstuk geschiedenis.

advertentie

Administratieve indeling

Monaco is een stadstaat, waarvan de hoofdstad dezelfde omvang heeft als het gelijknamige land. Omdat Monaco zowel een staat als een stad is, zijn de landelijke en gemeentelijke belangen gescheiden van elkaar. Naast de regering bestaat er dan ook een stadsbestuur met een vijftien leden tellende gemeenteraad en een door de gemeenteraad gekozen burgemeester. Een keer in de vier jaar worden er gemeenteraadsverkiezingen gehouden.

Monaco bestaat uit vijf districten: Monaco-Ville, Monte Carlo (het grootste district), La Condamine (oude havenwijk), Fontvieille (gebouwd op de grond gewonnen van de zee) en Moneghetti.

advertentie

Onderwijs

Het prinsdom heeft tien staatsscholen, namelijk zeven scholen voor peuter- en basisonderwijs, een school voor voortgezet onderwijs, een lyceum voor algemeen en technisch onderwijs, en een lyceum voor vakonderwijs en hotelwezen. Verder zijn er twee privé-scholen voor bijzonder onderwijs.

Twee bijzondere schoolvormen: De International School of Monaco biedt tweetalig onderwijs vanaf voorschools niveau, en de International University of Monaco biedt bachelor-opleidingen in bedrijfsadministratie en post-doctorale opleidingen voor het diploma Master of Business Administration.

In totaal worden alle scholen bezocht door ca. 5900 leerlingen en studenten, waarvan ca. 1800 uit de omliggend gebieden, die speciaal toegelaten worden. Ca. 4500 leerlingen bezoeken de scholen in de publieke sector met 400 onderwijzers en ca. 1400 leerlingen krijgen onderwijs op de privé-scholen met ca. 80 leerkrachten.

De scholen promoten nadrukkelijk de Monegaskische tal en de geschiedenis van het Prinsdom. Ook de Engelse taal vindt men zeer belangrijk en wordt al vanaf de eerste jaren onderwezen.

MONACO LINKS

Advertenties
• Hotels Trivago
• Autoverhuur Sunny Cars Monaco
• Monaco Hotels
• Boeken, ook tweedehands, over MONACO bij Bol.com

Nuttige links

Reisinformatie Monaco (N)
Reizendoejezo – Monaco (N)

Bronnen

Côte d’Azur

Lannoo

Eck, N. van / Provence, Côte d’Azur

Gottmer/Becht

Gauldie, R. / Provence & Côte d’Azur

Van Reemst

Noe, B.A. / Provence en Côte d’Azur

Kosmos-Z&K

Provence, Côte d’Azur

ANWB

Simons, J. / Minilanden : een presentatie van de vijf kleinste landen ter wereld: Vaticaanstad, Monaco, Nauru, Tuvalu, San Marino

Conquistador

Zwijnenburg, H. / Provence, Côte d’Azur

ANWB

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt april 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems