Landenweb.nl

LAOS
Vakantie en Bezienswaardigheden

Basisgegevens
  Officiële
  landstaal
  Lao
  Hoofdstad  Vientiane
  Oppervlakte  236.800 km²
  Inwoners  7,454,566
  (2021)
  Munteenheid  kip
  (LAK)
  Tijdsverschil  +6
  Web  .la
  Code.  LAO
  Tel.  +856

To read about LAOS in English - click here

Laos verre reizen van ANWB

Vakantie en Bezienswaardigheden

Laos heeft met zijn mooie natuur en culturele achtergronden goede toeristische mogelijkheden. Men probeert echter het massatoerisme buiten de deur te houden en mikt vooral op groepsreizen en toeristen met veel belangstelling voor natuur en cultuur. Eind vorige eeuw nam het aantal buitenlandse toeristen toe van 14.000 tot 500.000. Ca. 80% van alle toeristen komt nog uit andere Aziatische landen.

De hoofdstad Vientiane is de thuisbasis van het belangrijkste nationale monument in Laos, de That Luang (Grote Stupa). Dit is een icoon van het boeddhisme in Laos. Een bezoek aan Wat Sisaket is een must, deze is gebouwd in 1818 een van de oudste tempels in Vientiane. Andere boeddhistische heilige plaatsen zijn Wat Ong Teu Mahavihan, bekend om zijn 16e eeuwse bronzen Boeddha en Wat Si Muang, de beschermgeest van de stad. Hor Pha Keo, aan de overkant van Wat Sisaket heeft een prachtige collectie Boeddhabeelden. Breng een ochtend door in het Lao National Museum, dat een interessante mix van exposities toont. De belangrijkste bezienswaardigheden in Vientiane zijn slechts een korte wandeling of fietstocht van de meeste hotels. Wat Xieng Khouan, beter bekend als het Boeddha Park mag je niet missen: neem een tuk-tuk naar dit unieke park dat naast boeddhistische ook hindoeïstische beelden bevat. je kunt de Talat Sao (ochtendmarkt) bezoeken waar een breed scala aan kleurrijke textiel waaronder zijde, wandbekleding en andere decoratieve stukken te koop is. Hou ook je ogen open voor het traditionele houtsnijwerk, moerbeipapier en een verscheidenheid aan manden gemaakt van bamboe en rotan.

Het Wat Phou Complex ligt op 500 km ten zuiden van Vientiane op de oostelijke oever van de Mekong rivier in de provincie Champasack. Wat Phou is een uitstekend voorbeeld van de vroege klassieke Khmer architectuur, daterend uit de 7e tot 12e eeuw na Christus. De tempel ligt aan de voet van de 1408 meter hoge Phou Khao. Het tempelcomplex meet 1.400 meter van oost naar west. Het is gebouwd op zes verschillende niveaus of terrassen, verbonden door trappen en een centrale loopbrug. De meeste zijn door de mens gemaakt, maar de bovenste verdieping is een natuurlijk terras. Het water van de bron werd zo gekanaliseerd dat het door het belangrijkste heiligdom en over de centrale Shiva linga (de plaats van die nu wordt ingenomen door een standbeeld van de Boeddha) stroomt. Van daar stroomde de heilige rivier stroomde langs de kunstmatig terrasvormige berghelling ten slotte in de Mekong rivier. Overgebleven structuren binnen het tempelcomplex zijn een Nandin Hall, kleine paviljoens, bakstenen torens, trappen en het belangrijkste heiligdom, dat was gewijd aan Shiva.

advertentie

LAOS LINKS

Advertenties
• Rondreizen Laos
• Hotels Trivago
• Bouw je eigen Laos Rondreis
• Djoser Rondreis Laos
• Hotels Laos
• Boeken, ook tweedehands, over LAOS bij Bol.com

Nuttige links

Laos Startbelgië (N+E)
Reisfoto's Laos
Reisinformatie Laos (N)
Reizendoejezo – Laos (N)
Sem op Reis Video's over Laos (N)

Bronnen

Boon, H. / Laos : mensen, politiek, economie, cultuur, milieu

Koninklijk Instituut voor de Tropen

Cummings, J. / Laos

Lonely Planet

Te gast in Laos & Cambodja

Informatie Verre Reizen

Waard, P. de / Laos

Elmar

Zickgraf, R. / Laos

Chelsea House Publishers

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt april 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems