JORDANIE   

Win een droomreis - Kies jouw favoriete bestemming!

Samenstelling en spreiding

De bevolking van Jordanië is bijna geheel Arabisch, met als belangrijkste minderheidsgroepering de Circassiërs of Tsjerkessen (ca. 100.000 personen), die, op de vlucht voor de vervolgingen van de Russische tsaar, afkomstig zijn uit de Kaukasus. In 1879 kwamen de eerste Circassiërs aan in een volledig verlaten Amman en in 1905 woonden er al enkele duizenden immigranten uit Tsjerkessië. De Circassiërs integreerden volledig in de Arabische maatschappij en leverden belangrijke bijdrages aan de opbouw van Jordanië. Ondanks hun streven naar integratie hebben ze hun eigen identiteit grotendeels weten te behouden.
Ruim de helft van de Jordaanse bevolking is afkomstig uit door Israël bezette gebieden van Palestina; de andere helft zijn Transjordaniërs. De Transjordaniërs wonen in het hele land, terwijl de Palestijnen vooral in de grote steden in het noorden en noordwesten wonen, waar ze vaak belangrijke functies vervullen. De bevolkingsdichtheid in het noorden en noordwesten is steeds aanmerkelijk groter geweest dan in de overige delen van het land.
De oorspronkelijke bewoners van de Oostoever zijn voornamelijk bedoeïenen; van hen leidt echter nog maar eenderde een nomadisch bestaan. In 1922 bestond de helft van de bevolking nog uit bedoeïenen, in de jaren zeventig waren er nog maar 50.000 bedoeïenen op een bevolking van twee miljoen. In de woestijn, in het oosten en vooral in de woestijn Wadi Rum leven nu nog een paar tientallen duizenden bedoeïenen.

In 2017 woonde 91% van de bevolking in de steden, geconcentreerd in het noordwesten en op de hoogvlakte. De hoofdstad Amman had aan het begin van de jaren veertig nog geen 20.000 inwoners, en telt nu, samen met Az-Zarqa, ‘groot-Amman’, ruim 1,5 miljoen mensen. Het oosten van Jordanië is praktisch leeg.
Veel Palestijnse vluchtelingen vestigden zich na de Zesdaagse Oorlog van 1967 in de stad. Als gevolg hiervan bestaat bijna 75% van de bevolking van Amman uit Palestijnen. Ook andere nationaliteiten vluchtten naar het stabiele Jordanië; Libanezen ontvluchtten de burgeroorlog in Libanon en na de Golfoorlog van 1990 kwamen 40.000 Iraniërs naar Jordanië. Andere etnische minderheden zijn soennitische Tsjetsjenen, Koerden, Turken en Armeniërs.

De afgelopen tachtig jaar heeft Jordanië een enorme bevolkingsexplosie meegemaakt, van 586.000 inwoners in 1954 tot mer dan 10 miljoen in 2017. Na de Tweede Golfoorlog keerden vele Jordaanse gastarbeiders terug naar hun land en groeide de bevolking met meer dan zes procent per jaar.

De jaarlijkse bevolkingsgroei is zeer groot: tussen 1985 en 1993 gemiddeld 5,9%, in 1997 4,7% en in 2017 2,05%. In vergelijking met Arabische landen als Egypte, Libanon en Tunesië steekt dit percentage er ver bovenuit.
Geboortecijfer: 23,9 per 1000 inwoners. (2017)
Sterftecijfer: 3,4 per 1000 inwoners. (2017)
Levensverwachting: mannen 73,4 jaar en vrouwen 76,5 jaar. (2017)

bevolking naar leeftijd (2017):

00-14 jaar 34,7%

15-64 jaar 61,8%

65+ 3,5%

Toen in de jaren zeventig de ‘olie-boom’ plaatsvond in de Golfstaten, was er een grote behoefte aan buitenlandse gekwalificeerde arbeidskrachten. Veel Jordaniërs voldeden aan deze eisen en gingen werken in de Golfregio, waar veel meer geld betaald werd. Over het algemeen waren het mannen tussen de twintig en veertig jaar oud, die gemiddeld na vier jaar weer terugkeerden naar Jordanië.

JORDANIE LINKS

Advertenties
• Fox verre reizen van ANWB
• Jordanie Vliegtickets.nl
• KRAS Jordanië aanbiedingen
• Travelworld Jordanie
• Amman Vliegtickits Tix.nl
• Autoverhuur Sunny Cars Jordanie
• Amman Hotels
• Djoser Wandel - wandelreis Jordanië
• Aquaba Vliegtickets WTC
• Eliza was here

Nuttige links

Duiken en landschap Jordanie (N)
Jordanië Reisstart (N+E)
Jordanie Start Belgie (N)
Reisinformatie Jordanië (N)
Reisverhalen en Foto's Jordanië (N)
Reizendoejezo - Jordanië (N)
Romans over Jordanië (N)
Rondreis door Jordanië (N)
Rondreis Jordanie (N)
Vakantiebestemming.info Jordanië (N)
Artikelen en Reisverhalen over JORDANIE
  Jordanië met Wadi Rum wereldwond..  Rondreis van Henk de Mari

Bronnen

Allan, M. / Reishandboek Jordanië en Syrië
Elmar

Grünfeld, R. / Syrië, Jordanië en Libanon
Kosmos-Z&K

Haan-van de Wiel, W.H. de / Jordanië, Syrië
Gottmer

Jordanië, Syrië
Lannoo

Meijer, R. / Jordanië : mensen, politiek, economie, cultuur
Koninklijk Instituut voor de Tropen : Novib

Rauch, M. / Jordanië
Van Reemst

Weiss, W.M. / Jordanië
Elmar

Wills, K. / Jordan
Lucent Books

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt mei 2019
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems