Landenweb.nl

ISRAEL
Vakantie en Bezienswaardigheden

Basisgegevens
  Officiële
  landstaal
  Hebreeuws, Arabisch
  Hoofdstad  Jeruzalem
  Oppervlakte  22.145 km²
  Inwoners  8,882,069
  (2021)
  Munteenheid  Nieuwe Israëlische sjekel
  (ILS)
  Tijdsverschil  +1 (zomer +2)
  Web  .il
  Code.  ISR
  Tel.  +972

To read about ISRAEL in English - click here

Israel verre reizen van ANWB

Steden ISRAEL

EilatJeruzalem

Vakantie en Bezienswaardigheden

advertentie

Dode Zee, IsraelPhoto: Yair Haklai CC 3.0 Unported no changes made

Het toerisme is sinds de jaren negentig van de vorige eeuw van groot belang geworden voor de Israëlische economie. Er komt veel buitenlands geld binnen en vel mensen hebben een baan in het toerisme gevonden. Het probleem voor Israël is de politieke instabiliteit in de regio, waardoor het aantal toeristen jaarlijks sterk kan variëren. De meeste toeristen komen uit de Verenigde Staten, Duitsland, Frankrijk en Nederland. In de eerste helft van 2008 bezochten ruim 1,5 miljoen internationale reizigers het land. Nederland was goed vertegenwoordigd met 28.000 landgenoten. Israël verwacht over heel 2008 zo'n 2,8 miljoen bezoekers te trekken. Bekende trekpleisters zijn de Dode Zee, de Stad Tel-Aviv, Jeruzalem en Eilat de laatste twee worden hieronder uitgebreider besproken.

advertentie

Jeruzalem, rotskoepel en westelijke muur,IsraelPhoto: Publiek domein

Een bezoek aan de stad Jeruzalem, die zowel heilig is voor christenen als moslims en joden is één van die dingen die je eens in je leven gedaan moet hebben. Een plek die je moet bezoeken in de stad is de Klaagmuur of de Kotel op de Tempelberg. De muur is een overblijfsel van de Joodse Tempel die er ooit gestaan heeft, het was het westelijke deel. Daarom wordt er ook wel van de Westmuur gesproken. Hier komen al sinds 70 voor Christus joden samen om te bidden. Traditioneel stopt men briefjes met wensen tussen de stenen van de muur. De Klaagmuur is het toneel voor veel feestelijke gebeurtenissen zoals Bar Mitzwa’s. De Heilig-Grafkerk is het belangrijkste christelijke bedevaartsoord van Jeruzalem. Men gaat ervan uit dat Jezus op deze plek gekruisigd en begraven is. De kerk stamt uit 1149 en is gebouwd in gotische stijl. Deze heilige plek is zeker de moeite waard. Ook de Rotskoepel, met zijn indrukwekkende gouden koepel, mag niet aan dit lijstje ontbreken. Net als de Klaagmuur en de Heilig-Grafkerk is dit een plaats van grote religieuze waarde. Op deze plaats zou Mohammend zijn reis naar de hemel zijn begonnen en Abraham zou zijn zoon hier hebben geofferd. Of je dit nu gelooft of niet, de Rotskoepel is een bijzonder mooi gebouw en zeker het bekijken waard. De koepel is in 691 gebouwd en op de muren zijn Koranverzen te vinden. Ook de beschildering van het plafond is zeer de moeite waard.

advertentie

Eilat 's nachts, IsraelPhoto: Gal Gubesi CC 4.0 International no changes made

Eilat is in de afgelopen jaren uitgegroeid tot het vakantieparadijs van Israël. De Israëliërs zelf ontdekten dit al tijden terug, maar nu verwerft de badplaats ook bekendheid bij buitenlandse vakantiegangers. De aantrekkingskracht van het stadje bestaat vooral uit de rijke onderwaterwereld en het fijne klimaat. Het rif voor de kust van Eilat bevat meer dan 230 soorten koraal, dat voor de meest wonderlijke vissen en zelfs schildpadden en dolfijnen een thuishaven vormt. Een vakantie in Eilat kan eenvoudigweg niet voorbijgaan zonder het koraalrif te bekijken. Duiken en snorkelen zijn uiteraard mogelijk, maar ook een leuke manier om het onderwaterleven te bewonderen is een tocht in een boot met glazen bodem, zodat u alles onder het wateroppervlak prachtig kunt aanschouwen. Geïnteresseerd in meer natuurschoon? Niet ver van de badplaats vindt u de Timna Vallei, waar vroeger kopererts gewonnen werd, maar dat tegenwoordig een natuurpark is waar de bijzondere Pilaren van Salomon, de Paddenstoel en de bekende bogen in de rotsen zijn uitgesleten.

advertentie

ISRAEL LINKS

Advertenties
• Authentieke reizen naar Israel
• Israel verre reizen van ANWB
• Djoser Rondreis Israel
• Israel Tui Reizen
• Hotels Trivago
• Naar Israel met Sunweb
• Israël Hotels
• Autoverhuur Sunny Cars Israël
• Rondreizen Israel
• Boeken, ook tweedehands, over ISRAEL bij Bol.com

Nuttige links

Israël Favorietje (N)
Israël Verzamelgids (N+E)
Reisinformatie Israël (N)
Reizendoejezo - Israel (N)
Rondreis Israël (N)

Bronnen

Cahill, M.J. / Israel

Chelsea House Publishers

Gerhard, C. / Israël

Van Reemst

Griver, S. / Israël : inclusief de Palestijnse Autonome Gebieden

Kosmos-Z&K

Groeneveld, M. / Israël: een leesboek

Boekencentrum

Het Heilig Land

Standaard

Rauch, M. / Israël

ANWB

Sanger, A. / Israël

Van Reemst

Semsek, H.-G. / Israël : Westelijke-Jordaanoever, excursies naar Jordanië

Het Spectrum

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt maart 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems