Landenweb.nl

GUYANA
Geschiedenis

To read about GUYANA in English - click here

Hotels Guyana

Geschiedenis

advertentie

Kaart Guyana 1649Foto: Publiek domein

Voor de komst van de Europeanen werd het gebied van het huidige Guyana bevolkt door twee indianenstammen, de Cariben en de Arawakken. Zij noemden het land 'Guiana'. Nederlanders vestigden zich aan het eind van de 16e eeuw. In 1763 werd een grote slavenopstand geleid door de slaaf Cuffy, die hierdoor de status van nationale held kreeg. In 1796 kwam het gebied onder Brits bewind en vanaf het Congres van Wenen (in 1815) maakte het officieel deel uit van Engeland. In 1831 werd het gebied benoemd tot de kolonie 'Brits Guiana'. Drie jaar later werd de slavernij afgeschaft en huurden de Britten goedkope werkkrachten in afkomstig uit India, China en Portugal om op de plantages te werken. Veel van de voormalige slaven trokken naar de stad en vormden grotendeels de huidige stedelijke bevolking. De Indiase bevolking bleef op het platteland.

In 1953 intervenieerden Britse troepen in 'Brits Guiana', omdat het Verenigd Koninkrijk vreesde dat het echtpaar Jagan en de door hen opgerichte politieke partij, de People's Progressive Party (PPP), van Guyana een communistische staat zouden maken. Sinds de opsplitsing van de PPP in 1955 is de Guyaanse politiek meer op etniciteit gebaseerd dan op ideologie.

In 1966 werd Guyana onafhankelijk. Op 23 februari 1970 werd de Republiek uitgeroepen, de dag van de slavenopstand van Cuffy. Vanaf de onafhankelijkheid tot aan zijn dood in 1985 was Forbes Burnham president van het land. Hij regeerde op een autocratische wijze. Na zijn dood werd Hugh Desmond Hoyte president. Hij vormde het politieke systeem om van staatssocialisme en eenpartijstelsel naar een systeem met een markteconomie en persvrijheid. In 1992 werd Cheddi Jagan president. Na zijn overlijden in 1997 volgde zijn echtgenote Janet Jagan hem op. In 1999 werd zij vervangen door de voormalige minister van Financiën, Bharrat Jagdeo. Er werden nauwelijks veranderingen in het regering sbeleid doorgevoerd door de nieuwe president.

Bij de verkiezingen van maart 2001, gemonitord door een internationale delegatie onder leiding van Jimmy Carter, won de PPP/Civic van Jagdeo. Op 31 maart 2001 werd hij als president geïnaugureerd. Na de verkiezingen ontstond grote politieke onrust welke samenviel met een golf van criminaliteit; dit hield Guyana in haar greep tot aan mei 2003.

In 2004 wordt de politiek gedomineerd door onenigheid over veronderstelde banden tussen de politie, de minister van Binnenlandse Zaken Ronald Gajraj en een death squad, dat al sinds 2002 actief zou zijn. Gajraj heeft aangeboden om op te stappen, wat de spanningen tussen de regerende PPP/Civic en de PNC/Reform zou kunnen doen afnemen. Echter de nationale verkiezingen in de eerste helft van 2006 beginnen de politiek al weer te overheersen. Doordat de etnische loyaliteiten zeer diepgeworteld zijn blijft de huidige president de grote favoriet en is de kans groot dat hij voor de vierde opeenvolgende keer de verkiezingen zal winnen.

advertentie

Bharrat Jagdeo GuyanaFoto: Wilson Dias (CC BY 3.0 BR) no changes made

In augustus 2006 wint president Bharrat Jagdeo een nieuwe termijn van vijf jaar. In september 2007 beslecht een VN tribunaal een conflict over een olierijk gedeelte voor de kust tussen Guyana en Suriname. Beide landen krijgen een gedeelte. In oktober 2008 sluit Jagdeo na een eerder conflict een handelsovereenkomst met de EU. In november 2011 wint Donald Ramotar de presidentsverkiezingen, maar zijn partij verliest de absolute meerderheid in het parlement. In mei 2015 wint ex-generaal David Granger de presidentsverkiezingen en brengt zo een einde aan 23 jaar PPP dominantie.

De fel betwiste verkiezingen van maart 2020 werden uiteindelijk beslist in het voordeel van oppositiekandidaat Irfaan Ali, die in augustus de eerste moslimpresident van het land werd. Ali, voormalig minister van Huisvesting en Toerisme in regeringen van de People's Progressive Party, versloeg de zittende president, David Granger van het People's National Congress, na een volledige hertelling in verband met beschuldigingen dat de regering de stemmen zou hebben vervalst. Een coalitie onder leiding van de People's Progressive Party behaalde ook een nipte meerderheid bij de gelijktijdige parlementsverkiezingen.

advertentie

GUYANA LINKS

Advertenties
• Vliegen naar Georgetown Guyana
• Hotels Trivago
• Rondreis Guyana Djoser
• Hotels Guyana
• Boeken, ook tweedehands, over GUYANA bij Bol.com

Nuttige links

Guyana Startnederland (N)
Reisinformatie Guyana (N)
Reizendoejezo - Guyana (N)

Bronnen

Elmar Landeninformatie

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt september 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems