Landenweb.nl

GUINEE-BISSAU
 

Basisgegevens
  Officiële
  landstaal
  Portugees
  Hoofdstad  Bissau
  Oppervlakte  36.125 km²
  Inwoners  2,045,551
  (2021)
  Munteenheid  CFA-frank
  (XOF)
  Tijdsverschil  -1
  Web  .gw
  Code.  GNB
  Tel.  +245

To read about GUINEA-BISSAU in English - click here

Hotels Guinee-Bissau

Geografie en Landschap

Geografie

Guinee-Bissau ligt in West-Afrika en grenst aan de Atlantische Oceaan en ligt tussen Guinee en Senegal. De oppervlakte van Guinee-Bissau is 36.125 vierkante kilometer. Guinee-Bissau is daarmee ongeveer net zo groot als Nederland.

advertentie

Guinee-Bissau SatellietfotoPhoto: Publiek domein

Landschap

Oorspronkelijk was er veel reliëf in Guinee-Bissau, maar dit is verdwenen door erosie. Landinwaarts bevinden zich grassavannen en bij de grens met Guinee bevinden zich heuvels. Aan de zuidoost grens ligt het Fouta-Djallon gebergte met een hoogte tot 300 m. De sterk verbrokkelde kustvlakte wordt gekenmerkt door brede trechtervormige riviermondingen en door overstroomde rivierdalen.

De belangrijkste rivieren in Guinee Bissau zijn de Rio Cacheu, de Rio Mansoa, de Rio Géba en de Rio Corubal. Alle drie de rivieren bevatten zoutwater. Door de vloed kan het water wel 100 m landinwaarts opstuwen en een getijdenverschil van 7 m veroorzaken. Als gevolg hiervan komen verschillende gebieden regelmatig onderwater te staan. Ondanks deze mogelijke wateroverlast is het kustgebied dichtbevolkt. Tussen de kust en de savannen in het oosten bevindt zich tropisch regenwoud.

advertentie

Brug over de Rio Mansoa, Guinee-BissauPhoto: Francofranco56 in het publieke domein

Klimaat en Weer

Guinee-Bissau heeft een tropisch vochtig savanneklimaat. Het klimaat is heet en vochtig. De hoogte van de temperatuur blijft in de loop van het jaar bijna constant en ligt tussen de 23 en 29 ºC. December en januari zijn de koelste maanden. April en mei zijn de heetste maanden. Het regenseizoen loopt van juni tot november en het droge seizoen is van december tot mei, dan waait de Harmattan wind.

Planten en dieren

Planten

De riviermondingen en het kustgebied zijn moerassig. Hier komen mangroven voor. Tussen de plateaus in het binnenland en het kustgebied bevindt zich tropisch regenwoud. De binnenlandse plateaus hebben een savannevegetatie. Omdat Guinee-Bissau ontzettend vlak is komen er weinig plantensoorten voor. Wat men er wel vindt zijn rivieren en gevlochten bomen. Verder komen acacia, bamboe, banaan, kapokboom, mango en oliepalm voor. Het grootste oppervlak van Guinee-Bissau is in gebruik voor rijstplantages.

Dieren

De fauna in het land is interessant, zo leven er in Guinee-Bissau veel vogelsoorten, waaronder papegaaien, pelikanen, reigers, flamingo's en maraboes. In het wild zijn er diersoorten als antilopen, zeekoeien, buffels, olifanten, herten, krokodillen, hyena's, luipaarden en verschillende apensoorten zoals chimpansees.

GUINEE-BISSAU LINKS

Advertenties
• Hotels Trivago
• Vliegtickets vergelijken? Vliegennaar.nl
• Hotels Guinee-Bissau
• Boeken, ook tweedehands, over GUINEE-BISSAU bij Bol.com

Nuttige links

Guinee-Bissau Startnederland (N+E)
Reisinformatie Guinee-Bissau (N)

Bronnen

Elmar Landeninformatie

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt mei 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems