Landenweb.nl

FRANS GUYANA
 

Basisgegevens
  Officiële
  landstaal
  Frans
  Hoofdstad  Cayenne
  Oppervlakte  83.534 km²
  Inwoners  311,588
  (2021)
  Munteenheid  euro
  (EUR)
  Tijdsverschil  -4
  Web  .gf
  Code.  GUF
  Tel.  +594

To read about FRENCH GUIANA in English - click here

Hotels Frans Guyana

Geografie en Landschap

Geografie

Frans Guyana is de oudste kolonie van Frankrijk en ligt aan de noordoostkust van Zuid-Amerika. Het land grenst in het westen aan Suriname, in het zuiden en oosten aan Brazilië en in het noorden aan de Atlantische Oceaan.

Over het gebied in het zuidwesten, tussen de rivieren de Litani en de Maroni, bestaat een dispuut met Suriname. De hoofdstad van Frans-Guyana is Cayenne. Frans-Guyana (Frans: Guyane) is een Frans overzees departement aan de noordkust van Zuid-Amerika. Het is het grootste gebied van de Europese Unie buiten Europa.

advertentie

Landschap

Het bergachtige binnenland is bedekt met dichte jungle. Hier ontspringen meer dan 20 rivieren die uitmonden in zee. De belangrijkste zijn de Oyapock in het oosten en de Maroni in het westen. Zij vormen een natuurlijke grens met de respectievelijke buurlanden Brazilië en Suriname. In het zuiden markeert het Toemoek-Hoemakgebergte de grens met Brazilië.

advertentie

Oyapock rivier, Frans GuyanaPhoto:Arria Belli CC 3.0 Unported no changes made

Het land is verdeeld in drie zones: de terres basses (brede kustvlakten met mangroves en zandstrandjes), een centraal plateau met savannebegroeiing dat overgaat in de terres hautes , de met jungle bedekte berggebieden.

Klimaat en Weer

Het klimaat van Frans Guyana is uitgesproken tropisch: warm en met een hoge tot zeer hoge luchtvochtigheid. Het droge seizoen (juli t/m november) is de beste reistijd. De meeste regen valt in april en mei. De relatieve vochtigheid bedraagt gemiddeld 80%. De winden waaien overheersend uit oostelijke richtingen en zijn over het algemeen zwak met snelheden van tussen de een en twee meter per seconde. De gemiddelde dagelijkse maximumtemperatuur is het hoogst in oktober en het laagst in januari. De gemiddelde minimumtemperatuur bedraagt het gehele jaar door ongeveer 23 graden.

Planten en Dieren

advertentie

Planten

Aan de kust groeien mangrovegewassen en veel hibiscusvarianten. Bijna viervijfde van het land is bedekt met tropisch regenwoud. Veel voorkomende gewassen in Frans Guyana zijn ananas, banaan, cacao, koffie, maniok, rijst en suikerriet

advertentie

Dieren

Zoals in alle primaire regenwouden is ook hier het oerwoud gezegend met een enorme biodiversiteit. Er leven vele wilde diersoorten: krokodillen, kaaimannen, slangen, boomkikkers, schildpadden, leguanen, pekari's, jaguars, ocelotten en apen (vooral de rode brulaap). Ook de zeldzame rode ibis wordt er wel eens gezien.

Door de aanleg van wegen, de jacht en de toenemende houtkap wordt de Guyaanse jungle bedreigd. Het French Guiana Rainforest Network (FGRN) strijdt voor behoud van het regenwoud.

FRANS GUYANA LINKS

Advertenties
• Vliegtickets Cayenne Frans Guyana
• Rondreis Frans Guyana Djoser
• Hotels Frans Guyana
• Auto huren in Frans Guyana
• Hotels Trivago
• Boeken, ook tweedehands, over FRANS GUYANA bij Bol.com

Nuttige links

Frans Guyana Startnederland (N+E)
Reisinformatie Frans Guyana (N)

Bronnen

Elmar Landeninformatie

Wikipedia

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt mei 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems