Landenweb.nl

FRANS GUYANA
Bevolking

To read about FRENCH GUIANA in English - click here

Hotels Frans Guyana

Bevolking

Er zijn twee administratieve districten: de kustregio Cayenne, waar 90% van de bevolking woont en het binnenland St. Laurent du Maroni.

Het grootste deel van de ongeveer 250.000 inwoners leeft in het moerassige laagland langs de kust. Zij zijn tamelijk welvarend. In het ontoegankelijke binnenland is het leven van de mensen volkomen anders.

De meeste leden van de bevolking zijn creools, een mix van Zuid-Amerikaanse indianen en zwarte Afrikanen (afstammelingen van slaven). Tot de minderheden behoren Fransen en andere Europeanen (voornamelijk levend in Kourou), Libanezen, Indiërs en West-Indiërs.

Er leven zes verschillende indianenstammen: de Arawaks (in Cayenne), de Galibis (andere kustplaatsen), de Palikours (aan de monding van de Oiapock), de Oiampis (bij Tampoc en Camopi) en de Wayanas (bij de bron van de Maroni). De Oiampis, Emerillons en Wayana's leven vrij geïsoleerd en traditioneel, de andere drie stammen zijn verwesterd.

Langs de rivieren zijn ook nederzettingen te vinden van de Saramanca's, Boeschs en Bonis, afstammelingen van Afrikaanse slaven. In de binnenlanden hebben zich ook nog Hmong gevestigd, verbannen leden van een Laotiaanse bevolkingsgroep.

Frans Guyana was de enige Franse kolonie op het Zuid-Amerikaanse continent en Franse invloeden zijn nog merkbaar. Cultureel gezien behoort het land niet tot Latijns-Amerika maar doet meer denken aan die van de Cariben. Dit heeft alles te maken met import van grote aantallen Afrikaanse slaven in de achttiende en negentiende eeuw.

Taal

De officiële taal van Frans Guyana is Frans en wordt door de meerderheid van de bevolking van het land gesproken. De taal wordt gebruikt in de overheidsadministratie, het onderwijs en is ook de taal van de media. Verder wordt er Frans-Creools en Engels gesproken. Inheemse talen worden gesproken door verschillende stammen.

Godsdienst

De meeste inwoners van Frans Gyana(87%)zijn rooms-katholiek. Ander voorkomende religies zijn het protestantisme, en het hindoeïsme.

advertentie

FRANS GUYANA LINKS

Advertenties
• Vliegtickets Cayenne Frans Guyana
• Rondreis Frans Guyana Djoser
• Hotels Frans Guyana
• Auto huren in Frans Guyana
• Hotels Trivago
• Boeken, ook tweedehands, over FRANS GUYANA bij Bol.com

Nuttige links

Frans Guyana Startnederland (N+E)
Reisinformatie Frans Guyana (N)

Bronnen

Elmar Landeninformatie

Wikipedia

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt juni 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems