Landenweb.nl

FRANS GUYANA
Bevolking

Bevolking

Er zijn twee administratieve districten: de kustregio Cayenne, waar 90% van de bevolking woont en het binnenland St. Laurent du Maroni.

Het grootste deel van de ongeveer 250.000 inwoners leeft in het moerassige laagland langs de kust. Zij zijn tamelijk welvarend. In het ontoegankelijke binnenland is het leven van de mensen volkomen anders.

De meeste leden van de bevolking zijn creools, een mix van Zuid-Amerikaanse indianen en zwarte Afrikanen (afstammelingen van slaven). Tot de minderheden behoren Fransen en andere Europeanen (voornamelijk levend in Kourou), Libanezen, Indiërs en West-Indiërs.

Er leven zes verschillende indianenstammen: de Arawaks (in Cayenne), de Galibis (andere kustplaatsen), de Palikours (aan de monding van de Oiapock), de Oiampis (bij Tampoc en Camopi) en de Wayanas (bij de bron van de Maroni). De Oiampis, Emerillons en Wayana's leven vrij geïsoleerd en traditioneel, de andere drie stammen zijn verwesterd.

Langs de rivieren zijn ook nederzettingen te vinden van de Saramanca's, Boeschs en Bonis, afstammelingen van Afrikaanse slaven. In de binnenlanden hebben zich ook nog Hmong gevestigd, verbannen leden van een Laotiaanse bevolkingsgroep.

Frans Guyana was de enige Franse kolonie op het Zuid-Amerikaanse continent en Franse invloeden zijn nog merkbaar. Cultureel gezien behoort het land niet tot Latijns-Amerika maar doet meer denken aan die van de Cariben. Dit heeft alles te maken met import van grote aantallen Afrikaanse slaven in de achttiende en negentiende eeuw.

Taal

De officiële taal van Frans Guyana is Frans. Verder wordt er Frans-Creools, en Engels gesproken. Door diverse stammen worden inheemse talen gesproken.

Godsdienst

De meeste inwoners van Frans Gyana(87%)zijn rooms-katholiek. Ander voorkomende religies zijn het protestantisme, en het hindoeïsme.

advertentie
Klik op de menuknop bovenaan het scherm voor meer informatie

FRANS GUYANA LINKS

Advertenties
• Rondreis Frans Guyana Djoser
• Frans Guyana Vliegtickets.nl
• Hotels Frans Guyana
• Vakantieveilingen bied mee op de beste deals
• Tradetracker plaats advertenties en verdien geld

Nuttige links

Frans Guyana Startnederland (N+E)
Reisinformatie Frans Guyana (N)
Telefoongids Frans Guyana

Bronnen

Elmar Landeninformatie

Wikipedia

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt juni 2021
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems