Landenweb.nl

FRANS GUYANA
Samenleving

To read about FRENCH GUIANA in English - click here

Hotels Frans Guyana

Samenleving

Frans Guyana is sinds 1946 een departement van Frankrijk. Een prefect vertegenwoordigt de Franse president met hulp van een 19 leden tellende algemene raad en een 31 leden tellende regionale raad. De leden van de raden worden om de zes jaar door de bevolking gekozen. Voorzitter van de algemene raad is tevens regeringsleider. Frans Guyana heeft afgevaardigden in beide kamers van het Franse parlement. Voor de actuele politieke situatie zie hoofdstuk geschiedenis.

Economie

Visserij en bosbouw zijn de belangrijkste middelen van bestaan. Hardhout, grote garnalen, opgezette vlinders en rum (gemaakt van suikerriet) zijn de belangrijkste exportproducten. De exploitatie van tropisch hardhout uit de binnenlanden kwam pas recent op gang en is bescheiden van omvang. Hetzelfde geldt voor de mijnbouw (goud, bauxiet, klei, vermiljoen). De mijn- en bosbouw ondervinden hinder van een gebrekkige infrastructuur en een tekort aan geschoold personeel.

Er is een kleine industriƫle sector van zaagmolens, pottenbakkerijen en er wordt rum gedestilleerd. Niet onbelangrijk voor de inkomsten van Frans Guyana is de aanwezigheid van het ruimtevaartcentrum in Kourou. Het European Space Agency is hier gestationeerd.

Het bruto nationaal product van Frans-Guyana is een van de grootste van Zuid-Amerika. De rijkdom is echter onevenredig verdeeld. Vooral onder jongeren heerst veel werkloosheid.

advertentie

FRANS GUYANA LINKS

Advertenties
• Vliegtickets Cayenne Frans Guyana
• Rondreis Frans Guyana Djoser
• Hotels Frans Guyana
• Auto huren in Frans Guyana
• Hotels Trivago
• Boeken, ook tweedehands, over FRANS GUYANA bij Bol.com

Nuttige links

Frans Guyana Startnederland (N+E)
Reisinformatie Frans Guyana (N)

Bronnen

Elmar Landeninformatie

Wikipedia

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt mei 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems