Landenweb.nl

CYPRUS
Samenleving

To read about CYPRUS in English - click here

Authentieke Reizen naar Cyprus

Steden CYPRUS

Nicosia (lefkosia)Paphos

Samenleving

Staatsinrichting

Cyprus is sinds 1960 een onafhankelijke republiek met aan het hoofd een Grieks-Cypriotische president en een Turks-Cypriotische vice-president. Beide hebben een vetorecht. Sinds 1974 is Cyprus verdeeld in een Griekstalig zuidelijk deel en een Turkstalig noordelijk deel. Beide gemeenschappen zijn autonoom op het gebied van religie, onderwijs, cultuur en personenrecht. Op 15 november 1983 verklaarde Denktash de Turkse zone eenzijdig souverein en onafhankelijk. De nieuwe staat werd alleen door Turkije erkend. Elke vijf jaar wordt door het Grieks-Cypriotische deel van de bevolking de president gekozen. Deze fungeert dan tevens als staatshoofd en is voorzitter van de uit elf ministers bestaande ministerraad. De vice-pesident wordt elke vijf jaar gekozen door het Turks-Cypriotische deel van de bevolking. Dit is echter al sinds 1974 niet meer gebeurd. Rauf Denktash is sinds 1973 vice-president en noemt zichzelf"president van de Turkse Republiek van Noord-Cyprus". Het parlement bestaat volgens de grondwet uit 80 leden. Elke vijf jaar kiezen de Grieks-Cyprioten 56 leden van het parlement, de Turks-Cyprioten 24 leden. De Turks-Cyprioten boycotten het parlement echter al sinds 1964 en sinds 1985 heeft het Turkse deel van Cyprus een uit 50 leden bestaand eigen parlement.

Bestuurlijk is Cyprus verdeeld in zes districten waarvan er drie gescheiden worden door de scheidslijn tussen Noord- en Zuid-Cyprus. Voor de huidige politieke situatie, zie hoofdstuk geschiedenis.

advertentie

Onderwijs

Het Cypriotische schoolsysteem lijkt veel op het Engelse. Er is een verplichte zesjarige basisschool en zesjarig voortgezet onderwijs. De eerste drie jaar lijkt op ons gymnasium. De volgende drie jaar bestaan uit een beroepsopleiding. In 1992 is de University of Cyprus in Nicosia geopend met een aantal faculteiten. Voor veel universitaire studies is men echter nog steeds aangewezen op het buitenland (Athene, Londen, en de Verenigde Staten). Verder is er een hogere technische school, een hogeschool voor bosbouw, toerisme en handel en opleidingen voor onderwijs en gezondheidszorg. In het Turkse deel van Cyprus heeft Famagusta sinds 1986 een universiteit, de Mediterranean University. Het analfabetisme op Cyprus bedraagt ongeveer 6%.

advertentie

CYPRUS LINKS

Advertenties
• Cyprus Tui Reizen
• Prijs vliegtickets Cyprus vergelijken? Vliegennaar.nl
• Bouw je eigen Cyprus Rondreis
• Hotels Trivago
• Naar Cyprus met Sunweb
• ANWB vakantie boeken Cyprus
• Djoser Wandel - wandelreis Cyprus
• Autoverhuur Sunny Cars Cyprus
• Cyprus Hotels
• Authentieke reizen naar Cyprus
• Boeken, ook tweedehands, over CYPRUS bij Bol.com

Nuttige links

Cyprus Start België (N)
Lies & Teije's Reiswebsite (N+E)
Reisinformatie Cyprus (N)
Reizendoejezo – Cyprus (N)
Uitgebreid fotoverslag vakantie Cyprus
Worldphotos Cyprus

Bronnen

Bulmer, R. / Cyprus Kosmos-Z&K

Cyprus

Het Spectrum

Haan-van de Wiel, W.H. de / Cyprus Gottmer

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt maart 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems