Geschiedenis   

Wil je persoonlijke reistips ontvangen? Klik hier.

Brunei is al meer dan 600 jaar een sultanaat. Aanvankelijk besloeg het sultanaat het gehele eiland Borneo alsmede een aantal eilan­den die thans tot de Filippijnen be­horen. Hierin kwam in het begin van de 19e eeuw verandering met de inperking van de regio tot de noord­westelijke kuststrook. In 1841 stond de Sultan Sara­wak af aan een Britse koloniale avonturier als beloning voor diens hulp bij het bedwin­gen van een opstand. In 1846 ging het steen­kool­rijke eiland Labuan over in Britse handen. Een jaar later werden de eerste verdragsbanden gelegd tussen het sultanaat en Groot-Brittannië. Het gevolg was de overname van het tegen­woordige Sabah door de toenmalige British North Borneo Com­pany in 1877. In 1888 werd Brunei erkend als een Independent Protec­ted State waarna de Sultan in 1906 het toezicht van een Britse resident aanvaarde.

Brunei Kaart Foto:Publiek domein

Japan bezette Brunei van december 1941 tot augustus 1945. Vanaf 1959 lag de Britse zeggenschap in handen van een Hoge Commissaris. Aan de opstand van 1962, die gedragen werd door de Maleiers, kwam een einde door Britse inmenging. De opstand was eigenlijk gericht tegen plannen tot aansluit­ing van Brunei bij de Mal­eisische Federatie, waar het in 1963 van af zag. In 1978 werd besloten dat het protectoraatsverdrag tussen Brunei en Groot-Brittannië in 1983 zou worden beëindigd. Brunei werd op 1 januari 1984 onafhankelijk.

Sultan Hassanal Bolkiah Brunei Foto:Publiek domein

Sultan Sultan Hassanal Bolkiah stelt het parlement weer aan 20 jaar nadat het was verboden. In mei 2005 vindt er een wisseling binnen het kabinet plaats ten gunste van jongeren en mensen uit de publiek sector. In november 2007 verliest de voormalige minister van Financiën en broer van de sultan prins Jefri Bolkiah het beroep bij het hoge hof van Brunei. Er is sprake van grootschalige fraude. In juni 2008 wordt door een Britse rechter een arrestatiebevel tegen Jefri Bolkiah uitgevaardigd, omdat hij niet is op komen dagen bij een hearing over de vermiste staatsfondsen. In december 2010 lossen Brunei en Maleisië een grensgeschil op en gaan samen twee olievelden exploiteren. In oktober kondigt de sultan aan dat straffen op Islamitische basis zullen worden opgelegd. In april 2014 voert de sultan Islamitisch strafrecht in. In september 2016 ondertekent Brunei de klimaatakkoorden van Parijs.

BRUNEI LINKS

Advertenties
• Brunei Vliegtickets.nl
• Hotels Brunei
• Brunei Vliegtickets WTC

Nuttige links

Brunei Startnederland (N+E)
Reisinformatie Brunei (N)
Reizendoejezo – Brunei (N)
Startpagina Brunei (N+E)
Telefoongids Brunei
Artikelen en Reisverhalen over BRUNEI
  rondreis MH23

Bronnen

Dijck, Robert van den / Maleisië, Singapore en Brunei
Elmar

Malaysia, Singapore & Brunei
Lonely Planet

The rough guide to Southeast Asia on a budget
Rough Guides

Southeast Asia on a shoestring
Lonely Planet

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt oktober 2020
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems