Landenweb.nl

BRUNEI
Geschiedenis

To read about BRUNEI in English - click here

Hotels Brunei

Geschiedenis

Brunei is al meer dan 600 jaar een sultanaat. Aanvankelijk besloeg het sultanaat het gehele eiland Borneo alsmede een aantal eilan­den die thans tot de Filippijnen be­horen. Hierin kwam in het begin van de 19e eeuw verandering met de inperking van de regio tot de noord­westelijke kuststrook. In 1841 stond de Sultan Sara­wak af aan een Britse koloniale avonturier als beloning voor diens hulp bij het bedwin­gen van een opstand. In 1846 ging het steen­kool­rijke eiland Labuan over in Britse handen. Een jaar later werden de eerste verdragsbanden gelegd tussen het sultanaat en Groot-Brittannië. Het gevolg was de overname van het tegen­woordige Sabah door de toenmalige British North Borneo Com­pany in 1877. In 1888 werd Brunei erkend als een Independent Protec­ted State waarna de Sultan in 1906 het toezicht van een Britse resident aanvaarde.

advertentie

Brunei KaartPhoto: Publiek domein

Japan bezette Brunei van december 1941 tot augustus 1945. Vanaf 1959 lag de Britse zeggenschap in handen van een Hoge Commissaris. Aan de opstand van 1962, die gedragen werd door de Maleiers, kwam een einde door Britse inmenging. De opstand was eigenlijk gericht tegen plannen tot aansluit­ing van Brunei bij de Mal­eisische Federatie, waar het in 1963 van af zag. In 1978 werd besloten dat het protectoraatsverdrag tussen Brunei en Groot-Brittannië in 1983 zou worden beëindigd. Brunei werd op 1 januari 1984 onafhankelijk.

advertentie

Sultan Hassanal Bolkiah BruneiPhoto: Publiek domein

Sultan Sultan Hassanal Bolkiah stelt het parlement weer aan 20 jaar nadat het was verboden. In mei 2005 vindt er een wisseling binnen het kabinet plaats ten gunste van jongeren en mensen uit de publiek sector. In november 2007 verliest de voormalige minister van Financiën en broer van de sultan prins Jefri Bolkiah het beroep bij het hoge hof van Brunei. Er is sprake van grootschalige fraude. In juni 2008 wordt door een Britse rechter een arrestatiebevel tegen Jefri Bolkiah uitgevaardigd, omdat hij niet is op komen dagen bij een hearing over de vermiste staatsfondsen. In december 2010 lossen Brunei en Maleisië een grensgeschil op en gaan samen twee olievelden exploiteren. In oktober kondigt de sultan aan dat straffen op Islamitische basis zullen worden opgelegd. In april 2014 voert de sultan Islamitisch strafrecht in. In september 2016 ondertekent Brunei de klimaatakkoorden van Parijs. In 2017 vierde Brunei de 50e verjaardag van de troonsbestijging van sultan Hassanal Bolkiha.

Op 3 april 2019 is de Sharia ingevoerd. De wet schrijft de dood door steniging voor overspel en homoseksuele seks in bepaalde omstandigheden voor. In het kielzog van de internationale veroordeling zei de sultan dat er een moratorium op de uitvoering van de doodstraf zou worden toegepast, zoals dat al meer dan twee decennia het geval was in zaken van gemeen recht.

BRUNEI LINKS

Advertenties
• Hotels Brunei
• Hotels Trivago
• Boeken, ook tweedehands, over BRUNEI bij Bol.com

Nuttige links

Brunei Startnederland (N+E)
Reisinformatie Brunei (N)
Reizendoejezo – Brunei (N)

Bronnen

Dijck, Robert van den / Maleisië, Singapore en Brunei

Elmar

Malaysia, Singapore & Brunei

Lonely Planet

The rough guide to Southeast Asia on a budget

Rough Guides

Southeast Asia on a shoestring

Lonely Planet

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt april 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems