Landenweb.nl

BONAIRE
Geografie en Landschap

To read about BONAIRE in English - click here

Geografie en Landschap

Geografie

Bonaire is een eiland in de Caribische Zee, hoort bij de Nederlandse Antillen en is het meest oostelijke van de Benedenwindse Eilanden. Het eiland is 40 km lang en 5 tot 12 km breed.

advertentie

Bonaire SatellietfotoFoto: Publiek domein

advertentie

Landschap

Bonaire bestaat uit een kern van oud stollings- en afzettingsgesteente dat zich meer dan honderd miljoen jaar geleden door o.a. onderzeese uitbarstingen heeft gevormd. Zestig miljoen jaar geleden kwam dit dikke gesteente boven zeeniveau uit en werd daarna omgeven door koraalkalksteen. Door deze geologische processen is een eiland ontstaan met in het noordwesten een heuvellandschap, in het midden een terrassenlandschap en in het zuiden een vrij laag en vlak landschap. Hier vindt men ook zoutpannen die ook in het noordwesten te vinden zijn. Deze zoutpannen zijn ontstaan tijdens het stijgen en dalen van de zeespiegel tijdens de ijstijden. Onder invloed van de hoge temperatuur in combinatie met de weinige regenval bleef het zout achter. Hoogste punt is de"Brandaris" (241m).

advertentie

Bonaire LandschapFoto: Bgabel CC 3.0 Unported no changes made

Aan de westkant van het eiland ligt voor de kust bij Kralendijk, de hoofdstad, het onbewoonde koraaleilandje Klein Bonaire. In 1996 werd bekend dat een plaatselijke projectontwikkelaar plannnen had om op het eilandje een hotel, bungalows, winkels, een casino, duikshops en aanlegpieren te bouwen. De Stichting Bescherming Klein Bonaire kwam in actie en al snel werd duidelijk dat om het eilandje te reddden het gekocht zou moeten worden van de projectontwikkelaar. Na langdurige onderhandelingen werd Klein Bonaire rond 2000 verkocht voor 4,2 miljoen euro. Behalve de Nederlandse regering droegen ook het Wereld Natuur Fonds. Nederland stelde wel als voorwaarde dat Klein Bonaire een officieel natuurpark zou moeten worden. Klein Bonaire is een uniek gebied met een fragiel eco-systeem. Bovendien is het een belangrijke broedplaats voor zeeschildpadden en in de grotten op het eiland verblijven vleermuizen. Verder heeft Klein Bonaire één van de mooiste riffen in het Caribsch gebied met bijzondere en kleurrijke vissen.

advertentie
Klik op de menuknop bovenaan het scherm voor meer informatie

BONAIRE LINKS

Advertenties
• Bonaire Tui Reizen
• Hotels Bonaire
• Bonaire Vliegtickets.nl
• Autoverhuur Sunny Cars Bonaire
• Bonaire Vliegtickets Tix.nl

Nuttige links

Bonaire Favorietje (N)
Bonaire Goedbegin (N)
Bonaire Nu, Nieuws over Bonaire (N)
Bonaire Reisfoto's
Duiken, reizen, dieren, landschap, info, foto's Bonaire (N)
Reisinformatie Bonaire (N)
Reizendoejezo - Bonaire (N)
Romans over Bonaire (N)

Bronnen

Bakker, J. / Nederlandse Antillen en Aruba

Koninklijk Instituut voor de Tropen

Helm, R. van der / Reishandboek Bonaire

Elmar

Encyclopedie van de Nederlandse Antillen

Walburg Pers

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt augustus 2021
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems