Populaire bestemmingen PORTUGAL

ALGARVE   

Planten

Doordat er in de herfst en in de winter voldoende neerslag valt is er een rijke vegetatie in de Algarve. In februari staan de amandelbomen al in bloei. In de Algarve is veel struikgewas, brem en heide. Daartussen groeien diverse kruiden zoals rozemarijn, tijm en lavendel. Ook zijn er veel wilde bloemen en planten. Er groeien verschillende boomsoorten in de Algarve. Er zijn cipressen, dennen, steeneiken, kurkeiken, platanen en johannesbroodbomen. In de boomgaarden zijn fruitbomen, vijgen, olijven, citroenen en sinaasappels.

Amandelbomen Algarve Foto:Michael Clarke

In juni 2005 werd bekend dat het Wereld Natuur Fonds gebieden in de Algarve die de voorgaande jaren waren geteisterd door zware bosbranden, opnieuw met houtgewas gaat beplanten. Het zogeheten Cansino-project was in de eerste plaats gericht op de regio Monchique. Daar ging in twee jaar tijd meer dan 70.000 ha bos en landbouwgrond in vlammen op.

Dieren

Rafeiro Alentejano Algarve Foto:Publiek domein

De dierenwereld van de Algarve sluit aan bij die van Spanje, maar heeft ook een aantal Afrikaanse elementen zo zijn er de kameleon, genetkat en mangoeste Van de zoogdieren komen onder meer het wilde zwijn en wilde kat nog voor. Door ontbossing, erosie en onvoldoende geregelde jacht zijn er weinig grote zoogdieren meer. De natuur- en milieubescherming staan nog in de kinderschoenen. De visrijke zeeën rond Portugal zijn al eeuwenlang met succes geëxploiteerd (sardine, ansjovis, kabeljauw). De Algarve is een belangrijk tussenstation voor de vogeltrek. Steltlopers, kluten, wulpen en grutto's zijn de belangrijkste trekvogels. Verder zijn er arenden, uilen, buizerds en zeekoeten. In de zoutpannen en lagunen van de Algarve broeden flamingo’s eenden en ooievaars.
De Rafeiro do Alentejo is afkomstig uit het district Alentejo in Zuid-Portugal. Dit hondenras is een combinatie van lokale rassen, die werden gekruist met onder andere de Estrela Berghond en de Spaanse Mastiff. Het is de grootste van de Portugese rassen en komt hoofdzakelijk in zijn geboortestreek voor.

ALGARVE LINKS

Advertenties
• D-Reizen Algarve
• Alagarve Hotels
• De mooiste zonvakanties in de Algarve
• Algarve Vliegtickets.nl
• Goedkope autoverhuur aan de Algarve!!!
• Naar de Algarve met Sunweb
• Algarve Vliegvakanties WTC
• Algarve Tui Reizen
• Autoverhuur Sunny Cars Algarve
• Algarve Campings

Nuttige links

Algarve Foto's Kees Hulsen
Algarve Reisstart (N)
Algarve Start Belgie (N+E)
Startpagina Algarve (N)
Schrijf uw artikel over ALGARVE

Bronnen

Champion,N. / Portugal Corona

Dominicus, J. / Portugal Gottmer

Encarta Encyclopedie

Holisova, J. / Algarve ANWB

Keuning, T. / Portugal ANWB

Wakeren, B. van / Algarve, Zuid-Portugal, Lissabon Gottmer

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt september 2020
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems