Steden ALBANIE

ALBANIE   

Algemeen

Door zijn nog vele afgelegen en onbedorven landschappen kent Albanië een gevarieerde planten- en dierenwereld, met soorten die elders op de Balkan niet meer voorkomen. Maar ook in Albanië staat de natuur onder druk door het opdrogen van de vele moeraslandschappen en de industrialisatie sinds de Tweede Wereldoorlog. Hoewel de moerassen voor de mens ongezond waren, herbergden ze rijk planten- en dierenleven, met bijvoorbeeld de nu bijna uitgestorven Dalmatische pelikaan.

Planten

Salix reticulata Foto:Opiola Jerzy

Door de grote verschillen in hoogte, grondsoorten en klimaat is Albanië gezegend met een zeer rijke en gevarieerde flora. Er zijn 3221 soorten geteld verdeeld in twee duidelijke groepen. De grens loopt van het noorden naar het zuiden via Shkodra naar Leskovik. Ten westen van deze lijn vindt men een typisch Middellandse Zeeflora (ca. 355 van het totaal aantal soorten), en ten oosten in de bergen komen we een typische bergflora tegen. In geheel Albanië komen 489 soorten voor die typisch zijn voor de Balkan, en daarvan weer ca. 40 die alleen in Albanië voorkomen, waaronder de asphodel, de Balkan dioscorea, de wilde driada en de Salix reticulata, een wilgensoort.
Op de kustvlakte heeft de vegetatie een mediterraan karakter. Meer het binnenland in volgt, tussen ca. 700 en 1000 m hoogte, een zone van eiken- beuken- en kastanjewoud. Tussen 1000 en 1800 overheersen de naaldwouden en boven 1800 m vindt men vooral een alpine weidevegetatie.
Eikenbossen maken 20% uit van de totale Albanese bossenvoorraad. In andere delen van het land, tot 800 meter hoogte, zijn Mediterrane struiken dominant: mirte, aardbeiboom, heide en mastiekboom. In het warme zuidwesten groeien o.a. schijfcactus, laurier, vijgenboom, zwarte haagbeuk en eucalyptus.

Dieren

Wolf Foto:Quadell

In de bossen met eiken en coniferen komen fretten, wolven (ca. 400 exemplaren), vossen en jakhalzen voor. In de hoger gelegen naaldwouden leven bruine beren, boommarters, lynxen en wezels. In sommige gebieden komen reeën, gemzen en wilde zwijnen voor, en Albanië telt maar liefst 14 soorten vleermuizen en 350 vogelsoorten (inclusief trekvogels). Typisch Albanese soorten zijn kraaien, mussen, slobeenden, twee soorten patrijzen, fazanten en reigersoorten. Trekvogels die in Albanië uitrusten zijn nachtegalen, ooievaars, koekoeken, leeuweriken, lijsters, ganzen, duiven en spechten. Albanië kent veel roofvogelsoorten, zoals arend, valk, buizerd, sperwer, steenuil en oehoe.
In de Albanese rivieren leven 260 vissoorten. In verschillende meren, waaronder het Meer van Ohrid, komt een unieke forel voor, de zogenaamde ‘koran’.
Op het land komen verschillende slangensoorten voor, waaronder de zeer giftige Balkanadder, de waterslang en de Montpellier slang. Verder vele soorten padden, kikkers, salamanders, hagedissen en twee soorten schildpadden. In het zuiden van Albanië komen schorpioenen voor.

ALBANIE LINKS

Advertenties
• Albanie Kras Reizen
• Tirana Vliegtickets.nl
• Hotels Albanie
• Ferry overtochten van en naar Albanie
• Autoverhuur Sunny Cars Albanië
• Djoser Wandel - wandelreis Albanie
• Albanie WTC
• Transport Albanië - TTS Quality Logistics B.V
• Eliza was here

Nuttige links

Albanië Reisfoto's
Albanië Startnederland (N+E)
Reisinformatie Albanië (N)
Romans over Albanië (N)
Startpagina Albanië (N)
Artikelen en Reisverhalen over ALBANIE
  Albanië toen en nu

Bronnen

Encarta-encyclopedie

Kagie, R. / Albanië : mensen, politiek, economie, cultuur
Koninklijk Instituut voor de Tropen : Novib

Pettifer, J. / Albania & Kosovo
Black

Vlucht uit het isolement : Albanië op zoek naar nieuwe wegen
Instituut voor Publiek en Politiek

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt juni 2019
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems