Steden ALBANIE

ALBANIE   

Moskee in Albanië
foto: Meyavuz, Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported (no changes made)

In 1967 proclameerde de communistische partijleider Enver Hoxha Albanië uit tot de eerste atheïstische staat ter wereld. Tussen 1967 en 1990 was het verboden om welke godsdienstuitoefening dan ook uit te oefenen. Alle moskeeën en kerken in het land werden gesloopt of ergens anders voor gebruikt; geestelijke leiders werden gedwongen hun ambt op te geven. Toch bleven veel Albanezen hun geloof in die tijd trouw en werden niet automatisch atheïst.
Na ruim 23 jaar zonder godsdienst heeft de religie bij vooral de oudere Albanezen weer een belangrijke plaats ingenomen in het dagelijkse leven. Ook de religieuze feestdagen zijn weer in ere hersteld. De jongeren zijn veelal opgegroeid in een land zonder godsdienst en voor hen is religie veel minder belangrijk.
Naar schatting is op dit moment ca. 70% van de bevolking soennitisch-islamitisch, 10% rooms-katholiek en behoort 20% tot de Grieks-orthodoxe Kerk, voornamelijk de Ghegen.
In de elfde eeuw vormde de Shkumbin-rivier bij het schisma in de katholieke kerk ook de grens tussen het roomse noorden en het orthodoxe zuiden. Als gevolg van de Turkse overheersing werd vanaf de 17e eeuw het land geïslamiseerd, vaak met intimidatie en geweld. In de loop van de 18e eeuw zijn de Albanezen in meerderheid islamitisch geworden.
Na de ineenstorting van het atheïstische bewind werd Albanië ‘overvallen’ door priesters, imams, evangelisten en zendelingen van allerlei religieuze bewegingen en godsdiensten.

ALBANIE LINKS

Advertenties
• Albanie Kras Reizen
• Tirana Vliegtickets.nl
• Hotels Albanie
• Djoser Wandel - wandelreis Albanie
• Autoverhuur Sunny Cars Albanië
• Ferry overtochten van en naar Albanie
• Albanie WTC
• Rondreis Albanie
• Transport Albanië - TTS Quality Logistics B.V

Nuttige links

Albanië Startnederland (N+E)
Reisinformatie Albanië (N)
Artikelen en Reisverhalen over ALBANIE
  Albanië toen en nu

Bronnen

Encarta-encyclopedie

Kagie, R. / Albanië : mensen, politiek, economie, cultuur
Koninklijk Instituut voor de Tropen : Novib

Pettifer, J. / Albania & Kosovo
Black

Vlucht uit het isolement : Albanië op zoek naar nieuwe wegen
Instituut voor Publiek en Politiek

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt september 2020
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems