Landenweb.nl

Tirana
 

Albanie Tui Reizen

To read about Tirana in English - click here

advertentie
Goedkope Albanie vakantie | Surprisetickets.nl ANWB vakantie boeken Albanie

Algemeen

TiranaTiranaFoto: Albinfo CC 3.0 Unported no changes made

Tirana is de hoofdstad van Albanië en vormt het economische en staatkundige middelpunt van het land. De stad herbergt bijzondere bezienswaardigheden en kent een roerige geschiedenis.

advertentie
Albanie Tui Reizen Hotels Tirana

Ligging

Albanië is een Balkan land in het zuidwesten van Europa. Tirana ligt in het meest vlakke deel van Albanië aan twee rivieren: de Lanë en de Tiranë. De stad ligt meer dan honderd meter boven zeeniveau. De dichtstbijzijnde haven is die van Durrës, op 40 kilometer afstand. Tirana is vergeleken met andere Europese hoofdsteden een relatief kleine stad. Tirana heeft een oppervlakte van 41,8 km² en ongeveer 620 duizend inwoners.

advertentie
Rondreis Albanie Mambo Jongerenreizen Albanie

Weer

Tirana kent een prettig mediterraan klimaat dat wordt gekenmerkt door milde winters en warme zomers. In de winters vriest het weleens, maar het kwik daalt bijna nooit onder de -10 graden. In de zomer kan het behoorlijk warm zijn met uitschieters tot 40 graden. In de zomer valt er nauwelijks neerslag, maar in de wintermaanden kan het behoorlijk nat zijn. Sneeuw ligt er bijna nooit.

Geschiedenis

Tirana is gesticht in 1614 door de Ottomaanse edelman Sulejman Pasja. Hij bouwde meteen een moskee, marktplaats en een Turks badhuis in de stad. Op 26 november 1912 werd de Albanese vlag gehesen in Tirana en daarmee werd de Ottomaanse overheersing beëindigd.

Bazar Tirana rond 1900Tirana bazar 1900Foto: Publiek domein

Al in 1913, tijdens de eerste Balkanoorlog werd Tirana alweer bezet door het Servische leger. Ook de Habsburgers en de Bulgaren maakten in de geschiedenis de dienst uit in (delen van) Albanië. Na het einde van de Eerste Wereldoorlog werd Albanië eerst een republiek en vervolgens een koninkrijk onder koning Zog I (1928-1939).

Tot in de twintigste eeuw bleef Tirana redelijk klein en onbeduidend. Hier kwam in 1920 verandering in toen werd besloten om Tirana de hoofdstad van het land te maken. Daarvoor was Lushnjë de hoofdstad van het land.

Op 7 april 1939 namen de Italianen, onder leiding van Mussolini, Tirana in. Zij bouwden er diverse residentiële gebouwen met een klassieke uitstraling. In 1941 stichtte Enver Hoxha de Communistische Partij van Albanië. Tirana werd het communistisch centrum van het land. Op 17 november 1944 kwamen de communisten samen met de inwoners van de stad in opstand tegen de Duitse overheersing. Uiteindelijk zorgde dit ervoor dat de stad werd bevrijd.

Na de Tweede Wereldoorlog heersten de communisten meer dan veertig jaar in het verarmde Albanië onder leiding van de onderdrukker Enver Hoxha. Hoxha werd na zijn dood opgevolgd door Ramiz Alia. De druk die op het communisme lag, werd steeds groter en uiteindelijk werden in 1991 de eerste verkiezingen gehouden. In eerste instantie werd er een communistische partij gekozen, maar toen de regering viel, kwam de Democratische partij als winnaar uit de bus.

Bezienswaardigheden

Skanderbegplein TiranaSkanderbegplein TiranaFoto: Predrag Bubalo CC 2.0 Unported no changes made

Het Skanderbegplein is het middelpunt van Tirana. Het plein is volledig in Sovjetstijl gebouwd en is vernoemd naar de Albanese nationale held Skanderbeg (geboren als Gjergj Kastrioti) die het Ottomaanse Rijk bestreed. Een beeld van de held te paard is te vinden op het plein onder de Albanese vlag. Om het imposante plein heen liggen ook het Nationaal Historisch Museum, de opera, de nationale bank en de Et’hem Bei-Moskee.

Et'hem Bei Moskee TiranaEt'hem Bei Moskee TiranaFoto: Predrag Bubalo CC 2.0 Unported no changes made

De Et’hem Bei-Moskee is een van de oudste gebouwen van Tirana. De bouw van het gebedshuis werd in gang gezet door de zoon van de stichter van Tirana in 1789. Pas in 1821 werd de bouw door zijn kleinzoon voortgezet en voltooid. De moskee telt 15 zuilen en 14 bogen. Er zijn prachtige stillevens in frescostijl te vinden en ook de hoekige minaret is zeer bijzonder.

Nationaal Historisch Museum TiranaNationaal Historisch Museum TiranaFoto: Karelj CC 4.0 International no changes made

Het belangrijkste museum in Tirana is het Nationaal Historisch Museum, dat een indruk geeft van het Albanese leven in vroegere tijden. In het museum heeft iedere zaal een eigen thema over de bijdrage aan het bestaan van Albanië. In Tirana vind je veel musea. Het Archeologisch Museum heeft veel oude voorwerpen uit de Steentijd, Bronstijd en het Griekse tijdperk. Door middel van voorwerpen en beeldmateriaal krijg je een goede indruk van de geschiedenis van Albanië.

Tips

Het is absoluut aan te raden om eens door de hoofdstraat van Tirana Rruga Bajram Curri te wandelen. Hier staan bomen en huizen uit de Ottomaanse tijd. En je waant je er in vervlogen tijden.

Tirana Dajti ParkTirana Dajti ParkFoto: Albinfo CC 2.5 Unported no changes

Een andere tip? Het nationale natuurpark Dajti ligt vlakbij Tirana. In dit park aan de kust groeien veel kleurrijke wilde bloemen en er staan prachtige pijnbomen.

Tirana LINKS

Advertenties
• ANWB vakantie boeken Albanie
• Goedkope Albanie vakantie | Surprisetickets.nl
• Rondreis Albanie
• Albanie Tui Reizen
• Hotels Tirana
• Avontuurlijke & duurzame rondreizen voor reizigers tussen de 18 en 37 jaar
• Hotels Trivago
• Autoverhuur Sunny Cars Tirana
• Mambo Jongerenreizen Albanie
• Boeken, ook tweedehands, over Tirana bij Bol.com

Nuttige links

Startkabel Tirana

laatst bijgewerkt maart 2024
Samensteller: Yivat Mozes / Arie Verrijp / Geert Willems