Steden AFGHANISTAN

AFGHANISTAN   

    Aktueel vakantie weer in AFGHANISTAN
Basisgegevens
   Officiële landstaalDari, Pasjtoe
   HoofdstadKaboel
   Oppervlakte652.230 kmĀ²
   Inwoners29.835.392 (juli 2011)
   MunteenheidAfghani
   Tijdsverschil+3:30
   Web | Code | Tel..af | AFG | +93

Afghanistan is op dit moment nog steeds een van de minst voor de hand liggende vakantiebestemmingen en reizen buiten de steden wordt op dit moment door de Nederlandse overheid ten sterkste ontraden. Het is een land dat gebukt ging onder bijna drie decennia van oorlogen, wat nog steeds grote problemen kan veroorzaken. Het is dan ook belangrijk en soms van levensbelang om zo recent mogelijke informatie te verzamelen over de toestand in diverse delen van het land. Feit is ook dat Afghanistan een van de meest mijn-'rijke' landen ter wereld is; men vermoedt dat er sinds 1979 minstens 640.000 mijnen gelegd zijn. Tussen 1988 en 2013 zijn door de HALO-organisatie ('Hazardous Area Life-support Organization') 766.908 mijnen onschadelijk gemaakt, 225.908 geplaatste mijnen en 541.000 mijnen in munitieopslagplaatsen. Maar hoewel Afghanistan elkmoment een onstabiele en vijandige omgeving kan blijken te zijn, is het ook een land met ongelooflijke culturele en natuurlijke schatten.

Destroyed Buddha Statue Foto:Tracy Hunter

De hoofdstad Kabul gonst weer van de bedrijvigheid, en in Mazar-e-Sharif in het noordoosten van Afghanistan is de meest heilige plaats van het land te vinden, Samangan (Aibak), waar grotten en heiligdommen te vinden zijn van Takht-a Rostam, een boeddhistisch juweeltje. De zinloze vernietiging van de gigantische boeddhistische beelden van Bamiyan blijft misdadig, maar zelfs de overblijfselen, gelegen in een sereen aandoende vallei, blijven voor veel bezoekers een inspirerende ervaring.
Ondanks een grondige voorbereiding en oren en ogen open, is reizen in Afghanistan als toerist op dit moment bijna onmogelijk. In de post-Taliban periode wordt er wel weer geïnvesteerd in het land en het wordt ook wat 'gemakkelijker' om rond te reizen en onderdak te vinden. Reizen in Afghanistan in een rustige en veilige omgeving is een fascinerende ervaring, en eenmaal in Afghanistan geweest is er meestal de wens om nog eens terug te keren.


AFGHANISTAN LINKS

Advertenties
• Cheaptickets Afghanistan
• Eliza was here
• Afghnistan Vliegtickets WTC
• Kabul Vliegtickets Tix.nl

Nuttige links

Afghanistan Reisforum (N)
Afghanistan Reisstart (N+E)
Afghanistan Startnederland (N+E)
Afghanistan Verzamelgids (N+E)
Reisinformatie Afghanistan (N)
Romans over Afghanistan (N)
Startpagina Afghanistan (N)
Schrijf uw artikel over AFGHANISTAN

Bronnen

CIA World Factbook

BBC - Country Profiles

Elmar Landeninformatie

Clammer, Paul / Afghanistan
Lonely Planet

laatst bijgewerkt December 2017
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems