Landenweb.nl

IJSLAND
 

Basisgegevens
  Officiële
  landstaal
  IJslands
  Hoofdstad  Reykjavik
  Oppervlakte  103.000 km²
  Inwoners  344,957
  (2021)
  Munteenheid  IJslandse kroon
  (ISK)
  Tijdsverschil  -1
  Web  .is
  Code.  ISL
  Tel.  +354

To read about ICELAND in English - click here

Djoser Wandelreis IJsland

Steden IJSLAND

Reykjavik

Geografie en Landschap

Geografie

IJsland is het op één na grootste eiland van Europa en ongeveer drie keer zo groot als Nederland. IJsland ligt in het noordelijke deel van de Atlantische Oceaan net ten zuiden van de poolcirkel. 300 km ten westen van IJsland ligt Groenland en 1000 km ten oosten van IJsland ligt Noorwegen.

advertentie

IJsland SatellietfotoPhoto: Publiek domein

Geologisch gezien is IJsland nog niet erg oud, de oudste gesteenten zijn nog geen twintig miljoen jaar oud (de oudste gesteenten op aarde zijn 4600 miljoen jaar oud!!). Vulkaanuitbarstingen, lavastromen en aardbevingen geven IJsland nog steeds een ander aanzien. Driekwart van het land bestaat uit zand- en grindwoestijnen, gletsjers, rotsen en lavavelden. Dat houdt in dat slechts een kwart van IJsland blijvend begroeid is. Door de zware regenval en het water van de vele smeltende gletsjers komen er veel rivieren in IJsland voor, die door de snelle stroming geen van allen bevaarbaar zijn. Er zijn gletsjerrivieren en regenwaterrivieren. IJsland heeft zeer veel, vaak kleine meren die gevormd zijn door bodemverzakkingen, lavadijken, ijsdammen en door gletsjers uitgesleten waterbekkens.

advertentie

Landschap

advertentie

Gezicht op de Vatnajökull, grootste gletsjer op IJslandPhoto: Bultro CC 3.0 Unportedno changes made

Watervallen zijn ook kenmerkend voor het IJslandse landschap en komen in alle soorten en maten voor. De hoogste (190 meter) waterval van Europa ligt op IJsland, de Glymur. Gletsjers bedekken ongeveer 11% van IJsland. De grootste gletsjer, de Vatnajökull, bevindt zich in Zuid IJsland en is groter dan alle gletsjers van de Alpen, Noorwegen en andere IJslandse gletsjers samen (8.456 km2). Door het warmer wordende klimaat worden de gletsjers echter steeds dunner en sommige kleine gletsjers zijn al verdwenen.

advertentie

Hekla vulkaan, IJslandPhoto: Zairon CC 3.0 Unported no changes made

Vulkanen zijn er in vele soorten en ze komen op IJsland allemaal voor. Van al het vulkanische materiaal dat de afgelopen vijfhonderd jaar wereldwijd is uitgestoten, ligt ongeveer de helft op IJsland. De beroemdste vulkaan op IJsland is de Hekla, die sinds het jaar 1104 al minstens 20 maal is uitgebarsten. De laatste keer dateert van 1991. De vulkaan is ongeveer 7.000 jaar oud en 1.491 meter hoog. Ook onder de zeespiegel vinden vulkanische uitbarstingen plaats.

Geisers ontstaan doordat ondergronds water in één klap omgezet wordt in stoom.

Omdat het volume van stoom vele malen groter is als van water wordt het nog boven de stoom aanwezige water met een enorme kracht omhooggeduwd. Hierdoor spuit het water omhoog, soms wel zestig tot zeventig meter hoog.

advertentie

Öræfa-Jökull, hoogste punt van IJslandPhoto: Kristinnstef CC 3.0 Unported no changes made

Het hele eiland bestaat uit een gemiddeld 400-800 m hoog plateau, waarop zich een aantal schilden, tafelvormige verheffingen en vulkanische kegels bevinden. Ongeveer 7% van de oppervlakte bestaat uit laagland. Het vrijwel onbewoonde centrale deel van de hoogvlakte bestaat voor het grootste gedeelte uit lava- en gletsjervelden. De vulkaankegel Öræfa-Jökull (2119 m hoog) in dit massief is het hoogste punt van IJsland.

advertentie

IJSLAND LINKS

Advertenties
• ANWB vakantie boeken IJsland
• IJsland Tui Reizen
• Hotels Trivago
• Bouw je eigen IJsland Rondreis
• Autohuur IJsland
• Djoser Wandel - wandelreis IJsland
• IJsland Hotels
• Auto huren in IJsland
• Camperreizen IJsland
• Rondreizen IJsland
• Boeken, ook tweedehands, over IJSLAND bij Bol.com

Nuttige links

Campersite IJsland (N)
Dieren in Ijsland (N)
IJsland Blog (N)
Reisinformatie IJsland (N)
Reizendoejezo – IJsland (N)
Rondreis IJsland (N)
Startpagina IJsland (N)
Vakantiebestemming.info IJsland (N)

Bronnen

Blijderveen, W. van / IJsland

Gottmer

Encarta Encyclopedie

Jansen, A. / Reishandboek IJsland

Elmar

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt juni 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems