Landenweb.nl

Reykjavik
 

Reykjavik Hotels

To read about Reykjavik in English - click here

advertentie
Hotels Reykjavik Auto huren in Reykjavik

Algemeen

Reykjavik is de hoofdstad van IJsland en daarmee ook de meest noordelijke hoofdstad van de wereld. Het is een grote stad met een eigenzinnig karakter. De stad is dan ook met geen andere stad te vergelijken. Je komt er van alles tegen van prachtige natuur tot indrukwekkende stedelijke architectuur.

ReykjavikReykjavikPhoto: Kjell Joran Hansen CC 3.0 Unported no changes made

advertentie
Djoser Wandelreis IJsland Hotels Trivago

Ligging

Reykjavik ligt in het zuidwesten van het eiland IJsland aan de Kollafjörður fjord. In de fjord liggen zes eilanden die vanuit Reykjavik te bezoeken zijn. Reykjavik heeft een oppervlakte van 274,5 km² en er wonen ongeveer 120.000 mensen.

advertentie
Rondreizen IJsland

Weer

Ondanks het feit dat Reykjavik zeer noordelijk ligt, is het weer er redelijk mild. Dit komt natuurlijk door de invloed van de Atlantische Oceaan die het land omgeeft. De winters zijn redelijk koud, maar duren niet lang. In de maanden november, december en januari is het slechts enkele uren per dag licht in de stad. Het prachtige vlammende noorderlicht is dan ook het best waar te nemen. De zomers zijn lang met prettige, milde temperaturen die vrijwel nooit boven de 20 graden uitkomen.

Geschiedenis

Ingólfur Arnarson, een Noors stamhoofd, was de eerste kolonist die zich op IJsland vestigde rond het jaar 877. Toen hij stoom zag komen uit de hete bronnen aan de kust besloot hij de plek Reykjavik, dat rookbaai betekent, te noemen.

Reykjavik groeide nauwelijks en was in de middeleeuwen niet meer dan een klein dorpje met boerderijen. In 1768 kreeg Reykjavik stadsrechten, maar de stad had toen nog steeds maar 170 inwoners.

Reykjavik in 1860Reykjavik in 1860Photo: Publiek Domein

De stad groeide daarna sneller tot 6.300 inwoners in 1900. In 1918 werd IJsland een soevereine staat onder de kroon van Noorwegen. De belangrijkste inkomstenbron was de visserij en dan vooral de kabeljauwvisserij.

In het begin van de Tweede Wereldoorlog was IJsland neutraal. Toen er in mei 1940 oorlogsschepen van de geallieerden aanlegden in de haven van Reykjavik, gaf men zich zonder verzet over. De bezetting pakte goed uit voor IJsland, want de werkloosheid die er voorheen was, werd vrijwel geheel teruggedrongen door de nieuwbouwprojecten in de stad. In 1944 was de Republiek IJsland een feit, voortaan was er geen koning meer aan het hoofd, maar een democratisch gekozen president.

Na de oorlog was Reykjaviks tijd aangebroken en de stad maakte een grote groei door. Steeds meer mensen verhuisden naar de grote stad, omdat er door de modernisering in de landbouw weinig werk was op het platteland.

Bezienswaardigheden

Hallgrímskirkja ReykjavikHallgrímskirkja ReykjavikPhoto: Martin Putz CC-by-sa 3.0 no changes made

De Hallgrímskirkja, vernoemd naar een bekend IJslands dichter en geestelijke, in Reykjavik is de grootste kerk van IJsland. Vanuit heel de stad is deze imposante witte kerk, die ook nog eens op een heuvel ligt, te zien. De kerk is ontworpen door Guðjon Samúelsson. Men startte in 1945 met de bouw van de kerk en pas 40 jaar later was de Hallgrímskirkja klaar. De kerk heeft een sprookjesachtig uiterlijk zowel van binnen als van buiten. En dan hebben we het nog niet eens over het fenomenale uitzicht vanaf de 73 meter hoge toren!

De belangrijkste collectie schilderijen en kunstwerken is ondergebracht in de National Gallery van IJsland, in het centrum van Reykjavik. Het museum stamt uit het midden van de jaren 1880. Dit museum is de thuisbasis van veel verschillende stijlen, variërend van traditionele IJslandse olieverfschilderijen tot nogal levendige moderne stukken. Het Kunstmuseum van Reykjavik (Kjarvalsstadir) is ook een vermelding waard en is gewijd aan een van de toonaangevende kunstenaars van het land, Johannes Kjarval.

Blue Lagoon ReykjavikBlue Lagoon ReykjavikPhoto: McKay Savage CC 2.0 Generic no changes made

Een ander onvergetelijk stukje Reykjavik is de Blue Lagoon. Het is een zwembad dat wordt verwarmd door de warmtebronnen die Ingólfur Arnarson bij zijn eerste ontmoeting met de stad zag. Je kunt hier zwemmen te midden van een uniek, woest lavalandschap. Het water is gemiddeld 37 graden en heeft een heilzame werking op het lichaam.

Tips

Als je naar Reykjavik gaat, is het zeker aan te raden om het noorderlicht te bekijken. Dit is het best zichtbaar in de wintermaanden, maar in het voorjaar is het ook nog waar te nemen. De donkere hemel verandert in een heuse natuurlijke lichtshow.

Wanneer jee geinteresserd bent in de geschiedenis van IJsland ga dan naar het Saga Museum waar de IJslandse geschiedenis de hoofdrol heeft.

Reykjavik LINKS

Advertenties
• Hotels Trivago
• Auto huren in Reykjavik
• Djoser Wandelreis IJsland
• Rondreizen IJsland
• Reykjavik Hotels
• Boeken, ook tweedehands, over Reykjavik bij Bol.com

Nuttige links


laatst bijgewerkt mei 2024
Samensteller: Yivat Mozes / Arie Verrijp / Geert Willems