Landenweb.nl

ZWITSERLAND
Berner Oberland en Wallis

Tekst en foto's: Coen en Els van Schie

Op zondag 6 september 2009 was het weer zover: voor de tiende keer op vakantie naar Zwitserland.

We vertrekken vroeg in de morgen met de auto uit Leidschendam via Utrecht naar Nijmegen en rijden bij Venlo de grens over door Duitsland langs de linker-Rijnoever. Op de autobahn lopen we al gauw een uurtje vertraging op door wegwerkzaamheden aan de A61. Bij Basel steken we de grens over naar Zwitserland en komen laat in de middag aan bij ons hotel in het plaatsje Kandersteg van het kanton Berner Oberland voor een tussenstop.

Kandersteg
Kandersteg behoorde tot 1850 bij de gemeente Frutigen en vormde daarna met Kandergrund de gemeente Kandergrund. In 1908 werd Kandersteg een zelfstandige gemeente. Met de bouw van de allereerste dorpskerk werd in 1511 begonnen. Eén van de beroemdste huizen in Kandersteg is het rijk versierde in 1753 gebouwd.

De Gemmi- en de Lötschenpas maakten het al in de dagen van het Romeinse Rijk mogelijk om van Wallis naar het Berner Oberland te reizen.

Kandersteg wordt reeds in 1374 vermeld als overnachtingplaats op de handelsroute (kruidenhandel) vanuit Italië komende via de Lötschenpas.

Kandersteg was een arme gemeenschap en vele inwoners verdienden hun brood door rijkere personen in draagstoelen over deze passen te dragen. Het tolhuis in Schwarenbach getuigt van handelsverkeer via de Gemmi-pas. Ook wij hebben de tocht over de Gemmi-pas gelopen. De bouw van Lötschbergtunnel(van 1906 tot 1913) verschafte een belangrijke noord-zuid-verbinding en vormde de basis voor de nu nog veel gebruikte Autoverlad van de Lötschberg-spoorweg.

De aansluiting op het Zwitserse spoorwegennet bevorderde het toerisme en vele van de huidige hotels en pensions werden in die periode gebouwd. Voor de Eerste Wereldoorlog beschikte Kandersteg reeds over 30 hotels en pensions met zo'n 1300 bedden. In 1923 richt het WOSM (World Organization of the Scout Movement) in Kandersteg een van de eerste permanente ontmoetingsplaatsen voor scouts op.

Tegenwoordig is het scoutscentrum jaarlijks de ontmoetingsplaats voor ongeveer 10.000 padvinders.

In 1991 vonden ook de theravada-boeddhisten een onderkomen in Kandersteg met de bouw van hun klooster Dhammapala.

Via de Daubensee bereiken we na ruim 3 uur de Gemmi-pass.
Na twee dagen vertrekken we naar het bergdorp Grächen in Wallis. Met de auto rijden we naar het station van Kandersteg. Hier is het even wachten voor vervoer met de autotrein van Kandersteg naar Goppenstein door een 30 km lange tunnel, reistijd is ca 15 minuten.

Grächen
Grächen is een authentiek bergplaatsje in het hart van de Zermatt vallei. Het dorp, gebouwd op een zonnig plateau, ligt op een hoogte van 1619 meter en biedt prachtige panorama's op de omliggende bergtoppen.

Van een boerendorp is Grächen veranderd in een zonnig vakantie resort, zonder dat het zijn vredigheid heeft verloren. Het dorpsplein van Grächen, met de herkenbare dorpskerk en talrijke restaurants en terrasjes laat een diepe indruk na bij iedere gast. In de 16e eeuw leefde Thomas Platter in Grächen.

Verder lezen >> www.reisimpressies.eu - Grächen

Tolhuis Schwarenbach (nu Hotel Schwarenbach)
Autoverlad bij Kandersteg
Onderweg naar de Gemmipass
Matterhorn meest gefotografeerde top
Matterhorn op de achtergrond