Landenweb.nl

ZWITSERLAND
Arosa

Tekst en foto's Coen en Els van Schie

Ons doel van deze reis is om weer een ander deel van Zwitserland te ontdekken.
Het kanton Graubünden met Chur als oudste stad van Zwitserland, is een gebied waar je goed kan wandelen en kunt genieten van een welverdiende vakantie.

Heenreis

We vertrekken van huis naar Schiphol en stijgen op met het vliegtuig naar Zurich.
Het is de eerste keer van ons leven dat we met een vliegtuig reizen.
Het is een geweldige ervaring om op te stijgen en boven de wolken te vliegen. Eerst zien we een dekbed van wolken met daarboven een hemelsblauwe vrieslucht. Een tijdje later zijn de wolken voor een groot deel verdwenen en zien we diep onder ons land.
Met een grote boog dalen we boven Zurich, en landen om precies 11:30 uur op Zwitserse bodem.

Twee verdiepingen onder de luchthaven van Zurich bevindt zich het treinstation.
We reizen eerst met de SBB naar Chur en stappen dan over in de Rhätische Bahn, en rijden over het wereldberoemde viaduct van Langwies.

Om 15:12 uur komen we aan op het station van Arosa (1734 m) waar het taxibusje met chauffeur van Hotel Arve Central ons al op staat te wachten.
Verkenningstocht

Het is half bewolkt en het zal de hele dag droog blijven. Na een goed ontbijtbuffet pakken we de rugtassen, video- en fotocamera in en gaan eerst naar het informatiecentrum van Arosa.
Vervolgens lopen we door naar het dalstation van de Arosa Bergbahn-Weisshorn.
Via het Mittelstation (2015 m) bereiken we de top van de Weisshorn. We maken een paar mooie foto’s en filmopnames en nemen tegen de middag de gondel terug naar het Mittelstation en lopen via de Tschuggenhütte naar de Bergkirchli,
een kapel uit 1479.
We bezichtigen de kapel en het kerkhof en lopen verder naar de Schwellisee (1933 m).
De Schwellisee is een bergmeer omgeven met prachtige alpenbloemen.

Tot slot bezoeken we het Schanfigger Heimatmuseum <> van Arosa.
Het is een klein museum dat in 1949 is opgezet door vier vrijwilligers en sindsdien al meer dan 100.000 bezoekers heeft ontvangen.
In de huiskamer is goed te zien hoe de mensen toen leefden.
We ontdekte dat de Nederlandse Skibond in 1948 als dank voor de gastvrijheid van de Skiklub Arosa, een aandenken heeft geschonken.
Een vrouwelijke gids van het museum vertelt in goed verstaanbaar Duits de geschiedenis van Arosa, hoe het is ontstaan met een nederzetting van vooral boeren uit het kanton Wallis, en hoe rond 1918 Arosa snel groeiden door het bouwen van sanatoria voor tbc-patiënten.
Door de terugloop van het aantal tbc-patiënten werd omstreeks 1958 besloten de bestaande sanatoriums om te bouwen tot hotels voor het groeiend aantal toeristen. Buiten het zomer- en winterseizoen wonen er in Arosa ongeveer 2500 mensen. In de zomer verblijven er rond 10.000 toeristen in de hotels, in de winter zijn dat er 40.000, om vooral te skiën en te genieten van de natuur.

Lees verder...
www.reisimpressies.eu/Arosa
Zurich
Viaduct Langwies
Centrum van Arosa
Weisshorngondel
Eggahuus