Landenweb.nl

ZWEDEN
Weekendje Gotenburg

Tekst en Foto's:
Debora Bom.

Note vooraf;
Scandinavië kenmerkt zich door de schitterende natuur en de natuurlijke vorm van leven. De Scandinaviër leven in een zeker isolement: bewust houden ze een afstand tot het meer vaste land van Europa. Voor landen als Noorwegen en Zweden geld dan ook de eigen munteenheid de Kroon.

De reiziger moet er rekening mee houden dat veel producten aanzienlijk prijziger zijn dan in Nederland, België of Duitsland.

Vrijdag 23 oktober,

Het is nog vroeg in de ochtend, maar als je van een weekend wilt genieten, moet je nu eenmaal ook vroeg reizen.
De trip naar Goteborg duurt slechts 1,5 uur.
Het vliegtuig zit vol, heel vol. Bagage kan er net allemaal in.

Het is een rustige vlucht ondanks de altijd aanwezige koude luchtstroom boven Denemarken. Rond 11 uur kom ik aan in Goteborg, waar mijn vriendin en haar man al staan te wachten.

Zij verblijven een jaar in Zweden, ik ga een weekend op bezoek.
De studentenwijk in Goteborg wordt vooral gevormd door blokken van vier etage hoge flats.

Alsof je een ikea showroom binnenstapt: alles is van hout en kan zo een Billy of Bjork zijn. De kamers zijn klein, de badkamers
daarentegen naar verhouding groot: met ligbad. Het weer is minder goed, dat is het risico van een trip naar Zweden.

De eerste trip gaat zodoende naar het museum van kunst.
Het eerste gedeelte is een verzameling van vreemde objecten die moderne kunst vertegenwoordigen.
Ik dacht dat ik redelijk kunstzinnig was aangelegd, maar bij een röntgenfoto van een schedel met een ei in de mond, ben ook ik de draad kwijt.

De tweede verdieping geeft een verademing:
hier komt men in een schatkamer van schilderingen en beelden.
Van Gogh, Picasso, Rembrandt, de grootmeesters zijn vertegenwoordigd. Verbazing wekkend is het feit dat je als bezoeker overal foto's van mag maken.

Na een aantal uur vertoeven, is het weer buiten iets opgeknapt, nog geen zon, maar ook geen regen meer.

Zaterdag 24 oktober.

Zoals iedere grote Europese stad, zijn er ook in Goteborg een aantal parken. De parken hebben meestal ook een plaats voor dieren. Het is herfst, wat in Zweden nog eens bijzonder mooie kleurspelen oplevert.

Vanuit het park zijn een aantal bijzondere uitzichtpunten. Door de bergen om de stad heen, en de lagere ligging van het centrum, geeft dit mooie panorama beelden. ( zie panoramafoto geheel boven)

Het park heeft overigens best steile wegen omhoog, goede schoeisel is zodoende zeker een aanrader. Via het park komen we in de stad zelf; de haven biedt mooi zicht op de oude (tentoongestelde) schepen en de vracht- en personenboten die hier op en af varen.

In de haven bevindt zich ook een groot maritiem museum met onderzeeërs, fregatten en andere bezienswaardigheden uit de marine gelederen.

Voor wie meer binnen vertier zoekt, is er in de stad het Omniversum.
Een museum over natuur en techniek waar men zelf ook veel kan ontdekken en zien. Dieren, bijzondere vogelsoorten, of de energie die om je heen beweegt en hoe je zelf in een zeepbel past.

De dag eindigen we in een grillroom aan de rand van de stad. Pas op met het bestellen van wijn, ga af op de kaart, meestal is de huiswijn de goedkoopste en goed drinkbaar.
Laat je niet zondermeer iets adviseren; de prijzen zijn erg hoog. Aanrader is uiteraard de vis...

Zondag 25 oktober,
Vanuit Goteborg rijden we naar Grebbestad (richting het Noorse Oslo).
In dit gebied zijn veel oudheidkun - dige bezienswaardigheden.
De trip is een paar 100 km, maar het is de moeite waard.
Bij een groot bezoekerscentrum (in herfst en winter gesloten) kun je de auto parkeren en verder te voet.

Let wel, het gebied kan er nat en glibberig zijn, slecht ter been of dunne schoeisel is sterk af te raden. De rotsen bieden schouwspel van tientallen rotstekeningen uit zeer verleden tijden.

De tekeningen zijn ingekleurd met een rode verf om ze beter te laten zien.
Wie alles wil zien moet zich zeker niet beperken tot de grootste verzameling op de eerste rots,

maar ook verder het bos intrekken. De tekeningen geven schepen weer, paarden, mensen (man en vrouw, waarbij de vrouw meestal met cirkels wordt weergegeven, teken van vruchtbaarheid) en goden worden als stippels op de kaarten geplaatst.

Vanaf de rotsen kun je meer verder de berg oplopen, deze route is met bordjes weergegeven. Het lijkt nergens heen te gaan, maar doorlopen is zeker de moeite waard.
Op een schitterend uitzichtpunt hoger gelegen, treft men twee grafheuvels aan. Hoe de twee heuvels exact gebruikt zijn, konden wij helaas niet herleiden.

Na Grebbestad, rijden we meer richting de kust waar ons nog een imposante schat te wachten staat: een grafveld uit de oudheid.

Een smal onduidelijk aangegeven pad, biedt ons toegang tot een bijna
spookachtig veld van graven. De bergen, begroeid met heiden en mos, veren ligt als je erover heen loopt. Waarschijnlijk liggen ook hier bergen stenen onder zoals we eerder bij Grebbestad hebben gezien.

Op iedere heuvel heeft waarschijnlijk een kolossale kei gestaan. Bij sommige heuvels is deze inmiddels omgevallen, bij anderen is de kei nog aanwezig, en rechtop. Het gebied doet mooi en mysterieus aan.

Laatste oudheidkundige doel van vandaag is een steen met Keltische tekens. Het is flink zoeken, de kei moet bij een kerkje in een naburig gelegen stadje staan.
Kerkje hebben we gevonden... na twee rondjes over het kerkhof zien we echter nog altijd geen steen.

Als mijn vrienden besluiten terug naar de auto te gaan, draai ik me om en zie aan de overzijde van de straat 'de steen'. .
En wat een geweldig ding... wij raden u af hiernaar op zoek te gaan, want het is de moeite zeker niet waard.
Maandag 26 oktober

Laatste dag in Goteborg. De echtgenoot van mijn vriendin moet aan het werk, dus voor de dames een dag om in de stad te gaan shoppen.
Zowel Denemarken als Zweden zijn landen die qua mode zeker niet achterlopen.
Er zijn veel winkeltjes met mode voor jongeren. Een aantal meer overdekte gelegenheden, biedt ruimte aan de bijzondere merken als Peak, Boomerang en Calvin Klein, die in Zweden goede zaken doen.

Opvallend in de stad zijn de aanwezige muffinwinkeltjes. Koffiebars met de meest uit een lopende soorten muffins. De aanrader: chocolate-cheesecake.

Een chocolade muffin met een crème vulling. Maar ook de bosvruchten/pistache mag er zijn. Ook hier geldt wel: de prijzen zijn hoog. In de stad, in de buurt van het station, bevindt zich een Nederlandse pub. Hier komen in Goteborg verblijvende Nederlanders regelmatig bijeen.
Geen aanrader voor de gemiddelde toerist en ook geen trekpleister voor jongeren.

Aan het einde van de middag wacht het vliegtuig op Goteborg aerport voor de terugreis.
Nog snel een elandmagneet mee voor het thuisfront en op naar Nederland. De stroom bij Denemarken zorgt dit maal voor de nodige turbulentie.

Meer reisverhalen >> www.reisimpressies.eu - Zweden

Gotenburg
2e verdieping, een verademing...
Grottekeningen
Mysterieuze heuvels
Kei met Keltische tekens