Landenweb.nl

ZWEDEN
Vakantie naar Zweden start een familiebedrijf

In 2002 besloten wij als gezin – Jan, zijn vrouw Margriet en kinderen – op vakantie te gaan naar Skåne, de zuidelijkste provincie van Zweden. Nu weet iedereen die wel eens naar Scandinavië is geweest dat je veel geluk of veel pech kunt hebben met het weer. Wanneer de zon schijnt is het er zo waanzinnig mooi, maar als je een week met regen treft dan baal je ook echt. We hadden geluk. Al rondrijdend in Zweden konden we genieten van de mooie groene natuur, de heerlijke broodjes garnalen en de houten huizen in mooie kleurtjes.

Jan, die chemisch technoloog van beroep is, vraagt zich direct af welke verf er gebruikt wordt. Welke samenstelling heeft deze verf en hoe het komt dat ze in Zweden allemaal voor mat kiezen terwijl in Nederland glansverf te norm is? Hij neemt een paar potten verf mee voor het verven van zijn eigen schutting en besluit zich er verder in te verdiepen. Zo komt hij erachter dat de verf gebaseerd is op de oude receptuur van Zweedse kookverf. Grofweg bestaat de verf uit een mayonaise van lijnolie, pigment, tarwemeel en water.

Nu zijn er wat verschillen tussen Zweden en Nederland. Zo heerst er in Nederland een vochtiger klimaat dan in Zweden. Ook werken ze daar veelal met ruw hout, terwijl onze bouwmarkten vol liggen met gladgeschaafd hout. Hoe verder hij zich verdiept in de materie, hoe enthousiaster hij wordt. Want een verf die niet bladdert, lekker vloeit en vijf jaar onderhoudsvrij is en waarbij je niet hoeft te schuren, wie wil dat nou niet?

Hij gaat op zoek naar een Zweedse fabrikant die de verf zo kan maken dat deze ook geschikt is voor toepassing in Nederland. Het komt niet slecht uit dat Jan ook bedrijfskunde heeft gestudeerd. Want het bovenstaande verhaal wordt nu wel erg romantisch. In de realiteit zijn er ook wel wat hobbels op de weg. Zo is zakendoen met Zweden soms onbegrijpelijk voor ons Nederlandse directheid. De meeste Zweden vinden het lastig vinden “nee” te zeggen en nemen veel tijd voor beslissingen.

Ook blijkt het lastig te zijn om ‘ertussen’ te komen in de verfwereld. De meeste potten verf worden in de beginjaren 2000 nog in de bouwmarkt verkocht, waarbij je veel marge moet afstaan als je daar in het schap wil komen. Verder zijn de mensen hier gewend aan het verven met een lakverf en heeft deze Zweedse verf - die zich misschien beter laat omschrijven als dekkende beits – wat extra uitleg nodig.

Gelukkig blijken de klanten die het gebruiken net zo enthousiast als Jan en blijven ze terugkomen. Iets wat begon als een klein bedrijfje, gerund vanuit de garage, groeit steeds verder. Jan’s strategie om direct aan klanten te verkopen via zijn website, iets wat in 2005 nog heel vreemd leek, blijkt een gouden zet. Goed advies en snelle levering zijn de belangrijkste waarden. Ryanne, Jan’s middelste kind, besluit om ook in het bedrijf te stappen. Dat blijkt geen overbodige luxe want door Corona besluiten veel mensen om huis tuinhuis of schutting te gaan verven. Moose Färg verkoopt inmiddels Zweedse matte houtverf in Nederland, Duitsland en België.