Landenweb.nl

ZUID-AFRIKA
Rondreis door het noord oosten van Zuid Afrika

Tekst en Foto's:
Debora Bom.

Dag 1 – dinsdag 26-8-2003; Johannesburg.
Vroeg op: de reis begint met een rustige autorit naar Schiphol. Even goed zoeken naar de incheckbalie, het is immers niet de meest gangbare vlucht. Door de douane en op weg naar de gate waar de 747 400 al staat te blinken. Aangezien het zo’n groot toestel is, wordt er ingestapt aan de hand van kleuren kaarten.

Zo kan gelijk worden ontdekt, wie van de nog onbekende reisgenoten, bij elkaar in de buurt zitten.
De vlucht is niet bijzonder vol: veel stoelen zijn leeg een ieder kan ruim zitten. Een mooie plaats bij het raam is tijdens een zeker tien uur durende vlucht niet geheel onplezierig.

Bijzondere punten als de Sahara en de Kilimanjaro zijn door het heldere weer goed zichtbaar.
Vooral de Sahara treft verbazing: oneindige zandvlaktes met her en der toch een nederzetting.

Begin van de avond landt het KLM toestel te Johannesburg, waar het ligt regent. Bagage wordt snel in een bus gedaan en de rit gaan naar het Rosebank hotel.

Dertig minuten dwars door Johannesburg (J’burg (uitspraak ‘jilburk’) voor de Zuid Afrikanen), waarin de contrasten van dit land al snel zichtbaar zijn: arm en rijk.
Een huis bouwen: eerst een hek laten bouwen, dan pas materialen naar het landgoed.
Moe ploft het reisgezelschap voor één nachtje hotel neer.

Dag 2 – woensdag 27-8-2004; pretoria
Genieten van de laatste echte faciliteiten: eigen douche, lekker bed, goed ontbijt. Rond 9:00u wordt het gezelschap opgepikt door de Afrikaanse guides.
Vier man, twee dienend als chauffeurs en coördinatoren van materiaal, en de andere twee als gidsen en kookstaf.
Buiten staan twee trailers.

Twee grote stoere metalen bakken van behoorlijke hoogte.
Goed de ruimte want er zijn meer plekken dan deelnemers.
Een lange rit voor de boeg vandaag met als eerste stop het Voortrekkermonument in Pretoria. Dit monument is opgericht om de trek van de blanke boeren verder landinwaarts te herdenken.
Een absoluut stukje blanke historie.

Wat opvalt, is de aanwezigheid van toiletten: overal schoon en voorzien van een dame die de boel verzorgt. Bij het toiletbordje wordt het eerste ‘wilde’dier ontdekt: een gekko schiet snel weg.

De weg vervolgt zich door een stuk Pretoria en langs een bosbrand.Later bleek een van de velen en slechts een kleintje.
De natuur is al even divers als de inwoners. Grote gebieden zand, droge bomen en vooral ruimte: ontzaglijk veel ruimte.
Voor de lunch wordt gestopt in Middelburg.

In een lokale supermarkt (met opmerkelijk veel westers Europese producten) wordt het gesprek aangegaan met de kassajuffrouw.
Ze vindt het buiten koud en kijkt rillend naar de kleding van de groep: T-shirts. Het is heerlijk: rond de 22 graden met zon.
De afrikanen zitten echter nog in het staartje van de winter en lopen met dikke truien aan.

Na 500km rijden, aankomst in Aventura blydepoort.
Een fraai verblijf aan de rand van de River Blyde Canyon.
Er wordt gewaarschuwd: alle spullen in de tent laten want er komen ’s ochtends ‘baboons’(bavianen).

De nacht is koud, heel koud.
De tenten bieden weinig beschutting en ook in Afrika kan de temperatuur rond het vriespunt liggen…blijkt

Dag 3: donderdag 28-8-2003 River Blyde Canyon
Het is vroeg in de ochtend. Het leefpatroon is hier anders: vroeg op en vroeg naar bed. En jawel: bavianen: overal!
Het is apart zo tussen de dieren te leven, maar het went verrassend snel. Af en toe gooit iemand een schoen of krukje naar de apen, om te voorkomen dat ze eten meenemen.

Vandaag op weg naar de River Blyde Canyon zelf. Daar worden dan ook het eerste souvenir verkopers gespot. Afrikaanse vrouwen met de meest aparte curiosa: beelden, trommels, kettingen. Alles om geld aan de eventuele toeristen te verdienen.

In het begin is men nog snel geneigd iets te kopen, geld is veel minder waard en voor een paar cent heb je de meest wonderlijke zaken in je zak.
Eerste punt vandaag: de three rondanes. Drie markante bergtoppen in de vorm van de Afrikaanse hutten.

Het is mistig waardoor het zicht in de Canyon beperkt is.
Stop 2: Burk Lukes Potholes. Een formatie van door water uitgesleten steenlagen. Enigszins toeristisch aangepakt: we moeten toegang betalen voor het gebied en het is er druk.

Bij de touringcars steken wij met de trailers toch wat primitief af. Gelukkig maar. Tussen de middag een lokale lekkernij: pannenkoeken met spinazie en feta.
Heerlijk.

De middag gaat verder met een bezoek aan een gigantische waterval. Het is droogteseizoen: de waterval is bijna droog. Althans, voor de lokale bevolking. Het reisgezelschap vindt het meters naar beneden kletterend water nog altijd even indrukwekkend.

De avond wordt besloten met een wandeling door het lage gedeelte bij de rivier rivier blyde canyon

zelf. Een blue-lagoon achtig geheel, met watervallen en dichte struiken. De three rondanes steken in de schemering schitterend af tegen de achtergrond. Wat is Zuid Afrika toch mooi…nu al.

Dag 4: vrijdag 29-8-2003 op weg naar Kruger Park
Vroeg op: dus rond 6:00uur. Vandaag de rit naar Kruger Park. Er worden schitterende natuurlijke attracties gepasseerd en zo in de zon is het in de trailer behoorlijk warm.

De ramen kunnen aan alle kanten omlaag, waardoor we niet beperkt zijn in ons uitzicht achter glas.
Onderweg inkopen doen. Wat toch een redelijke belevenis is: vaak vormen wij de attractie in de overwegend zwarte bevolkingsgebieden waar we komen.

In het stadje waar vandaag gestopt wordt, komt op vrijdag de lokale plattelands bevolking inkopen doen. Klein en nietig in een grote mierenhoop is het overheersende gevoel.
Pinnen wordt hier afgeraden, criminaliteit is sterk aanwezig.

Helaas heel dichtbij: een tas gestolen uit de trailer: camera’s geld e.d. weg. Door naar Kruger Park, restcamp Skukuza. Nog voor we binnen zijn treffen we een groep olifanten en diverse groepen apen.

De camera’s klikken, dit is uniek voor het reisgezelschap. Tenten opzetten op Skukuza is een hele toer, daar er weinig ruimte is. Maar het lukt. In de middag wordt er met de eigen trailers een kleine rit door het Krugerpark gemaakt.

Verder lezen >> www.reisimpressies.eu - Zuid Afrika

Droom van iedere Afrikareiziger
letterlijk de
Rivier Blyde canyon
Avond in Krugerpark
Kinderen in Soweto