Landenweb.nl

ZUID-AFRIKA
Port Elisabeth en Kaapstand

Tekst en foto's:
Dirk Dewulf.

Het gebied waar we vandaag doorrijden wordt begrensd door de Indische Oceaan enerzijds en het Tsitsikama gebergte , het gebergte van het heldere water. Deze bergketen maakt deel uit van het plooingsgebergte dat reikt tot Kaapstad en waarvan de Tafelberg de uitloper is.

Gans die zuidelijke , uiterst vruchtbare strook tussen berg en zee, noemt men de tuinroute. We rijden langs Jeffrey's Bay dat , omwille van zijn zeer hoge golven, bekend voor de " brandersrij " (zuidafrikaans voor surfen = rij(d)en over de branders of rollers).
Hier vonden al meerdere keren de werelkampioenschappen surfen plaats.
Een anderhalf uur verder houden we een "geriefstop " ( sanitaire stop ) nabij de brug over de Stormrivier .

Deze, korte maar zeer krachtige , rivier ontspringt in het Tsitsikama gebergte en heeft een diepe canyon uitgegraven tot aan de oceaan.
Van op de brug krijg je een indrukwekkend beeld over deze zeer diepe natuurlijke kloof in het plateau.

Tegen de middag bereiken we de stad Knysna.
Een gezellige plek met boetiekjes, restaurants en terrasjes.

Voor het eerst zijn we weer in de beschaafde wereld. Het is dan ook genieten van de maaltijd bij Fat Suzi's, een leuk openluchtrestaurant op het dorpsplein.

Na de middag rijden we tot Wilderness waar we een reisje zouden maken met de Outeniqua Choo-Tjoe trein doorheen het spectaculaire landschap.
Helaas is enkele maanden geleden dit historisch treintje ontspoord en is het nog steeds buiten dienst.
Men doet er alles aan om deze toeristische trekpleister zo gauw als mogelijk weer in dienst te krijgen.
Pech voor ons.

We leggen het traject per bus af en krijgen toch een mooi beeld van wat het had kunnen worden.
In de late namiddag bereiken we dan Mosselbay en het Pinnacle Point Hotel & Spa


Vandaag moeten we over het Outeniqua- gebergte wat onze zuidafrikaanse gids vertaalt als " ons gaan over die steen rij " .
Na een klein uurtje rijden bereiken we de Robinson Pass via dewelke we de Kleine Karoo binnenrijden.

Het landschap is weer eens totaal veranderd.
De vruchtbare grond van de tuinroute heeft plaats gemaakt voor een dorre , woestijnachtige steppegrond. Je merkt het ook aan de temperatuur. De lucht is hier kurkdroog en zon brandt fel.

Dit is het gebied van de struisvogelboerderijen.
Eerst rijden we echter door tot aan de Cango Caves, een reeks kalkstenen grotten in de flanken van de Swartberg 30 km voorbij Oudtshoorn. Hoewel erg commercieel, toch nog spectaculair.
Ons grotten van Han hoeven daarbij echter niet te blozen.

Dus terug naar Oudtshoorn en de struisvogelkwekerij voor een rondleiding.
We bekijken de verschillende stadia in de kweek, leren omtrent de veren van dit merkwaardig dier en wat er industrieel mee kan aangevangen worden.
Tenslotte is ook nog een demonstratie struisvogelrijden tot zelfs een heuse race. Na al dit interessants trekken we naar het restaurant waar we , wat dacht je, een struisvogelsteak geserveerd krijgen.

Ondertussen is het op dit middaguur snikheet geworden. Het kwik stijgt ruim over de 30 °C in de schaduw .

Toch nog een woordje over de oorspronkelijke bewoners van de Karoo, de Khoisan. Zij hadden, hoe onbegrijpelijk het ook is, verwantschap met de mongoliers. Dit blijft een van de mysteries van Zuid Afrika .

In de namiddag rijden we terug over dezelfde pass naar Mosselbay voor een kort bezoek aan het centrum. Het stelt niet zoveel voor .
Dan maar meteen terug naar het hotel voor een goed bad . 's Avonds na het diner bezoeken we even het aanpalende Casino, waar gokgekte bij de plaatselijke bevolking behoorlijk toeslaat.
Verslaving is blijkbaar universeel.


Deze morgen mochten we eens uitslapen tot 6u15 ! Er rest ons nog een dikke 400 km af te leggen tot Cape Town, onze eindbestemming . Omdat we echter een panoramische route volgen, zou het wel ietsje langer kunnen uitlopen.

Onderweg bezoeken we eventjes een Aloe All Care fabriek waar al de lovende eigenschappen van deze cactus-achtige plant uit de doeken wordt gedaan.

Tegen 11 uur bereiken we het heel mooie Swellendam.
Gesticht in 1747, is ze de derde oudste nederzetting van Zuid Afrika.
Het oude Drostdy gebouw is een prachtig voorbeeld van Kaaps Hollandse architectuur dient vandaag als cultuur-historisch museum.

Daarbuiten is Swellendam een prachtige bloemenstadje met vele toeristische accomodaties als Bed & Breakfast , restaurants en terrasjes.

Wij eten in " La Belle Alliance " een Belgisch restaurant.
Na de maaltijd vertrekken we voor de laatste trip. Via Robertson , Worcester en Paarl naderen we de Kaap en van kilometers ver zien we voor het eerst de Tafelberg opduiken . Iedereen klaarwakker meteen.

Verder lezen >> www.reisimpressies - Kaapstad


Outeniqua gebergte nabij Oudtshoorn
Stormrivier Canyon
Struisvogelrace
Swellendam, bloemenstad
Kabelbaan naar de tafelberg