Landenweb.nl

New York
 

New York vliegtickets | Vliegennnaar.nl

To read about New York in English - click here

advertentie
Auto huren in New York Hotels New York

Algemeen

New York City is de grootste stad in de Verenigde Staten, naar grootte en bevolking. New York is gelegen in de staat New York aan de oever van de Hudson River. New York City bestaat uit vijf stadsdelen: Brooklyn, Queens, Staten Island, Manhattan en de Bronx. New York City is de vestigingsplaats van het hoofdkwartier van de Verenigde Naties. New York wordt ook wel"The Big Apple" genoemd en is een van de belangrijkste steden van de wereld op het gebied van zaken, handel en entertainment. New York is tevens een van de top toeristische bestemmingen in Amerika.

New York met Brooklyn en Manhattan BridgeNew York met Brooklyn en Manhattan BridgeFoto: GeorgeLouis CC 3.0 Unported no changes made

advertentie
New York Tui Reizen Hotels Trivago

Ligging

New York is te vinden aan de kust van Noord-Atlantische Oceaan en is één van de meest noordoostelijk gelegen regio's van de Verenigde Staten. New York City ligt aan de monding van de rivier de Hudson. Central Park biedt een prachtige groene ruimte in Manhattan op een oppervlakte van bijna 345 hectare.

advertentie
New York vliegtickets | Vliegennnaar.nl Stedentrips naar New York vergelijken

Weer

De beste reistijd om New York te bezoeken is vanaf medio september tot oktober en van mei tot begin juni, dan is het weer zeer aangenaam. Het klimaat is gematigd, maar ook dan kunnen er uitschieters zijn in het weer. In de zomer is het gedurende lange periodes warm en zonnig, maar in de winter kan het in december, januari en februari bijzonder koud zijn, met ijzige dagen en harde wind.

Central park in New York in de sneeuwCentral park in New York in de sneeuwFoto: Ralph Hockens CC 2.0 Generic no changes made

Dit is ook de natste tijd van het jaar in New York en er valt ook vaak sneeuw in de winter, met af en toe sneeuwstormen. Ook in juli en augustus kan het redelijk nat zijn, maar dan wordt dat afgewisseld met fijn, zonnig weer. Met gemiddelde dagelijkse temperaturen van rond de 25° C in de zomer is het klimaat aangenaam en warm. De temperatuur in Manhattan is vaak iets hoger dan in de rest van New York, omdat de warmte wordt geabsorbeerd door de grote gebouwen en het beton. Ongeacht het weer is er altijd genoeg te zien en te doen in New York.

Geschiedenis

Standbeeld Peter StuyvesantStandbeeld Peter StuyvesantFoto: Beyond My Ken CC 4.0 International no changes made

In 1524 was Di Verrazzano, een Italiaan, de eerste Europeaan die de haven van New York verkende. In de nieuwe wereld ontmoette Di Verrazzano indianenstammen zoals de Lenape, Manahattoes en Raritan. Hoewel Di Verrazzano de eerste ontdekkingsreiziger was die New York bezocht is het Henry Hudson de ontdekkingsreiziger, die in verband wordt gebracht met de naamsbekendheid van New York. Na een aantal mislukte pogingen om de Noordoost Passage naar Azië te vinden kreeg Hudson financiering van de Nederlandse Oost-Indische Compagnie, een populaire thee corporatie, om de wereld te verkennen in 1609. De volgende 20 jaar vestigden veel Nederlanders zich in New York City en noemden het Nieuw Amsterdam.

Veel immigranten naar de nieuwe wereld zagen New York City als een plaats voor religieuze vrijheid. Peter Minuit sloot de deal van de eeuw. Hij kocht New York City van de indianen voor slechts $ 65. In 1664 namen Britse schepen de controle van het eiland van de toenmalige gouverneur, Peter Stuyvesant over. Engeland doopte de stad en de kolonie, New York, naar de hertog van York.

New York City was een van de belangrijkste plaatsen in Noord-Amerika tot aan de Onafhankelijkheidsoorlog, vanwege de uitstekende locatie en de handel. Britse troepen vochten tegen kolonisten op het eiland en controleerde New York City tot zelfs na de Onafhankelijkheidsoorlog. In 1783 verlieten de Britse soldaten en loyalisten New York City. Zes jaar later werd George Washington ingewijd tot president van de Verenigde Staten op Federal Hall op Wall Street en New York City werd de hoofdstad van het nieuwe land.

New York Stock ExchangeNew York Stock ExchangeFoto: Me haridas CC 3.0 Unported no changes made

Tijdens de beginjaren van de 19e eeuw bloeide New York City op als gevolg van de economische groei. De New York Stock Exchange werd met groot succes geopend op Wall Street. Het Erie kanaal werd in 1825 voltooid en verstrekte boten een toegangspoort tot de Atlantische Oceaan en de Grote Meren. De economische impact van het Erie Canal was enorm voor de staat New York. Ondernemers waren in staat om goederen en diensten via deze kunstmatige rivier in en uit New York City te verschepen. De haven van New York werd één van de drukste ter wereld.

Halverwege de 19e eeuw werd New York geplaagd door ziekte, massale immigratie, politieke corruptie en een zwakke economie. De Burgeroorlog verzwakte de positie van New York nog meer. De stad werd het brandpunt van rellen in 1863 toen jonge mannen werden geronseld voor het leger door president Abraham Lincoln. Dit is ook de tijd van lokale bendes in de vijf stadsdelen. Regisseur Martin Scorsese portretteerde dergelijke bendes in de film “The gangs of New York” uit 2002. Ellis Island is de plek waar nieuwe burgers aan land kwamen. Immigranten hebben veel bijgedragen aan de geschiedenis van New York City. Op weg naar Ellis Island, zagen de immigranten het Vrijheidsbeeld, gebouwd door de Fransen en gegeven als een geschenk voor Amerika in 1886.

New York Grand Central TerminalNew York Grand Central TerminalFoto: Diliff CC 3.0 Unported no changes made

Het begin van de 20e eeuw kan geschetst worden als een tijd van welvaart, wolkenkrabbers en oorlog. Grand Central Terminal werd geopend en werd het grootste treinstation ter wereld. Broadway floreerde voor de eerste keer. The New York Times verhuisde haar kantoren in 1904 naar een gebied in de buurt van 42nd Street, dat tot Times Square werd omgedoopt. Elk jaar verzamelt zich een menigte om er Nieuwjaar te vieren. Het Empire State Building met 102 verdiepingen en een hoogte van 1.250 voet werd gebouwd.

In oktober 1929 beleefde Wall Street een van zijn slechtste dagen ooit, na een eerdere geweldige zomer voor de beleggers. De ineenstorting van de aandelenmarkt in 1929 leidde tot de"Grote Depressie." Het duurde vele tientallen jaren en een wereldoorlog voor de economie weer opbloeide.

De zeventiger jaren waren zwaar voor New York City. Het land raakte in een recessie en de criminaliteit was hoog. De jaren 1980 waren niet veel beter qua criminaliteit, maar Wall Street en de economie bloeiden weer op. De Twin Towers werden in december van 1993 gebombardeerd met als gevolg zes doden en meer dan 1.000 gewonden. Zes islamitische extremisten kregen 240 jaar cel in verband met de bombardementen.

De wereld veranderde in september 2001, toen terroristen twee vliegtuigen in de Twin Towers vlogen. Meer dan 2800 mensen vonden de dood, waaronder veel brandweerlieden en politieagenten. Een islamitische terreurgroep Al-Qaida eiste de verantwoordelijkheid op voor de aanval. Inmiddels is het World Trade Center weer opgebouwd.

Vandaag de dag is New York City politiek machtig. New York is standplaats van de Verenigde Naties en woonplaats van een aantal van de machtigste mensen in de wereld.

Bezienswaardigheden

New York staat centraal in de toeristische industrie in Amerika en is een stad als geen andere. New York heeft veel bekende toeristische attracties. Hier vind je onze keuze:

New York VrijheidsbeeldNew York VrijheidsbeeldFoto: Laslovarga CC 3.0 Unported no changes made

Het wereldberoemde standbeeld in New York, het Vrijheidsbeeld, staat symbool voor de Amerikaanse droom van vrijheid en de enorme omvang van dit prachtige, monumentale ontwerp is adembenemend. De bouw van het Vrijheidsbeeld begon in Parijs in de jaren 1870, nadat een geschikte plaats in New York was gevonden. Het voltooide standbeeld bleef in Parijs in 1884 en 1885, totdat er voldoende fondsen geworven waren om de kosten van het transport te dekken. Het standbeeld werd uiteindelijk onthuld in 1886. Meer dan twee miljoen bezoekers per jaar bezoeken in New York het Vrijheidsbeeld met een tochtje van 15 minuten met de veerboot vanuit Battery Island.

New York Empire State BuildingNew York Empire State BuildingFoto: Daniel Schwen CC4.0 International no changes made

Het Empire State Building is misschien wel de meest bekende van alle bezienswaardigheden in New York en is de definitieve wolkenkrabber. De bouw startte in 1929 en werd met een tempo van vier verdiepingen per week gebouwd. Het Empire State Building werd uiteindelijk geopend in 1931 en was indertijd het hoogste gebouw ter wereld. Het gebouw is beroemd vanwege de opname van de film King Kong. Het Empire State Building heeft een supersnelle lift, een uitzichtpunt op het dak met een spectaculair panoramisch uitzicht over de stad. Het Empire State Building is 381 meter hoog en telt 102 verdiepingen.

New York Brooklynn BridgeNew York Brooklynn BridgeFoto: Simone Roda CC2.0 Generic no changes made

De beroemde Brooklyn Bridge in New York wordt alom beschouwd als een van de mooiste bruggen in de wereld en is een bekend oriëntatiepunt in de stad. Brooklyn Bridge is de eerste stalen hangbrug ooit gebouwd, en het verbindt het eiland Manhattan met Brooklyn. Toen de brug werd geopend in 1883, was het 's werelds langste hangbrug en de brug onderging een uitgebreide restauratie in het begin van de jaren tachtig. Hoogtepunten van de Brooklyn Bridge zijn twee prachtige gotische torens, duizenden stalen kabels en een loopbrug voor voetgangers.

New York Staten Island FerryNew York Staten Island FerryFoto: Daniel Schwen CC 4.0 Internationa lno changes made

De Staten Island Ferry biedt je een van de beste manieren om enkele van de meest indrukwekkende toeristische attracties, zoals het Vrijheidsbeeld, de Brooklyn Bridge en de Manhattan Skyline gratis te zien. De tocht met de ferry duurt ongeveer 25 minuten en vertrekt elke 30 minuten.

New York Openbare BibliotheekNew York Openbare BibliotheekFoto: OptimumPx in het publieke domein

De Openbare Bibliotheek, in het hart van Midtown, is een belangrijke toeristische attractie. Hoogtepunten zijn onder meer de prachtige architectuur, de beroemde leeszaal op de derde verdieping, een ingewikkeld eikenhouten plafond, een paar leeuwen op de majestueuze trap en de grote, witte marmeren Astor Hall. De bibliotheek heeft enkele miljoenen boeken en manuscripten.

New York Rockefeller CenterNew York Rockefeller CenterFoto: Publieke domein

Het enorme Rockefeller Center in New York is altijd druk en is een herkenbare plek. Er zijn onder meer terrasjes, restaurants, bars, een groot winkelcentrum, een beroemde openlucht ijsbaan en met kerst een grote versierde kerstboom, die centraal staat bij kerstvieringen in de stad.

New York Times SquareNew York Times SquareFoto: Jean-Christophe BENOIST CC 3.0 Unported no changes made

Times Square is vernoemd naar de New York Times, kantoren van de Times stonden bijna 100 jaar aan dit plein. Times Square ligt in het hart van het theater district, dat is een populair gebied voor toeristen en heeft veel winkels, bioscopen en talloze uitstekende restaurants. Times Square is het meest bekend door zijn neon verlichting en grote borden.

New York Museum of Modern ArtNew York Museum of Modern ArtFoto: Alsandro CC 3.0 Unported no changes made

Het Museum voor Moderne Kunst ligt in Midtown New York, vlak bij het American Folk Art Museum, de Radio City Music Hall en het Rockefeller Center en wordt vaak aangeduid als simpelweg de 'MOMA'. Dit is zonder twijfel een van de beste musea van de stad en het is propvol met een eclectische mix van schilderijen, tekeningen, prenten en foto's. Het Museum voor Moderne Kunst heeft vele interessante werken, waaronder de beroemde schilderijen van kunstenaars als Paul Cezanne, Salvador Dali, Vincent Van Gogh, Henri Matisse, Pablo Picasso, Jackson Pollock en Andy Warhol.

Frick Collection New YorkFrick Collection New YorkFoto: Gryffindor CC3.0 Unported no changes made

De Frick Collection is gevestigd in de Upper East Side in een indrukwekkend en mooi herenhuis in New York. Deze grootse residentie, gebouwd in 1914, biedt de perfecte plek om kunst te exposeren. Hoogtepunten zijn onder andere werken van vele bekende en wereldberoemde kunstenaars, zoals Goya en Rembrandt, maar ook stijlvol Frans meubilair uit de 18e eeuw en een aantal kleurrijke oosterse tapijten. Er is ook een stijlvolle wijnbar die opent in de vroege avond.

Museum of the city of New York Foto:Beyond My KenMuseum of the city of New YorkFoto: Beyond my Ken CC 4.0 International no changes made

Hoogtepunten in het Museum van de Stad van New York is de herschepping van John D. Rockefeller ’s slaapkamer. Ook is er een sectie gewijd aan de geschiedenis van de beroemde theaters van Broadway en een grote collectie antieke meubels gemaakt tussen 1790 en 1890. Er is ook een permanente tentoonstelling met speelgoed en poppen.

Metropolitan Museum of art New YorkMetropolitan Museum of art New YorkFoto: WestportWiki CC 3.0 Unported no changes made

Het Metropolitan Museum of Art ligt in Central Park, dicht bij het Jacqueline Kennedy Onassis Reservoir. Het is plaatselijk beter bekend als simpelweg 'The Met'. Het museum werd opgericht in 1870 en is de thuisbasis van maar liefst twee miljoen kunstwerken. De Met behoort tot 's werelds grootste musea en heeft stukken uit het oude Egypte, de Europese meesters en Amerikaanse moderne kunst. Ook is er een imposante collectie Afrikaanse, Aziatische, Byzantijnse, Islamitische en Oceanische schilderijen en sculpturen, evenals een bijzondere collectie muziekinstrumenten en wapens. Elk jaar brengen meer dan vijf miljoen bezoekers hier een bezoek om te genieten van de werken van gerenommeerde kunstenaars zoals Cézanne, Monet, Picasso, Pollock en Rembrandt. De daktuin is van toegevoegde waarde en biedt een prachtig uitzicht op de skyline van Manhattan.

Tips

New York ShoppingNew York ShoppingFoto: Pacific Coast Highway CC 3.0 Unported no changes made

New York is het absolute Mekka voor winkelen en zonder twijfel het belangrijkste winkelcentrum in Amerika. Veel districten zijn een winkelparadijs. Of je nu op zoek bent naar mode, antiek, meubels, sieraden of woonaccessoires, New York heeft een enorme keuze. De meeste winkels in New York zijn zeven dagen per week open en het openbaar vervoer is altijd vlakbij, dus winkelen in verschillende gebieden kan zowel snel als gemakkelijk en veel winkels liggen op loopafstand van elkaar. De meeste bewoners en bezoekers genieten van winkelen en je kunt bijna alles kopen wat je maar kunt bedenken bij het winkelen in de Big Apple.

New York LINKS

Advertenties
• New York vliegtickets | Vliegennnaar.nl
• Hotels Trivago
• Auto huren in New York
• Stedentrips naar New York vergelijken
• AmerikaPLUS
• New York Tui Reizen
• Hotels New York
• Verenigde Staten verre reizen van ANWB
• Boeken, ook tweedehands, over New York bij Bol.com

Nuttige links

New York Cityspotters (N)
Startpagina New York (N)

laatst bijgewerkt juni 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems