Steden TSJECHIE

TSJECHIE   

Basisgegevens
   Officiële landstaalTsjechisch
   HoofdstadPraag
   Oppervlakte78.866 km²
   Inwoners10.630.039 (mei 2019)
   Munteenheidkoruna (CZK)
   Tijdsverschil+0
   Web | Code | Tel..cz | CZE | +420

Het toerisme wordt steeds belangrijker voor de Tsjechische economie. Er zijn veel wandelpaden en het Reuzengebergte biedt goede wintersportmogelijkheden. Verder zijn er een aantal traditionele spa´s, waarvan Karlovy Vary en Marianske Lazne de bekendste zijn.

Verder concentreert het toerisme zich voornamelijk op Praag en de regio daaromheen, ca. 70% van alle bezoekers. Er is helaas nog geen gecoördineerde planning en beleid wat het toerisme betreft. Vaak wordt het aan de lokale overheid overgelaten die er echter ook weinig kaas van gegeten heeft. Zo voldoen de meest accommodaties nauwelijks aan de westerse maatstaven.
Een aantal Nederlandse projectontwikkelaars bouwt in het Reuzengebergte vakantiewoningen, die in Nederland te koop worden aangeboden. Het is het eerste vakantiepark van deze omvang in Midden- en Oost-Europa.

De interessantste stad van het land is ongetwijfeld Praag; in Moravië is het de oude universiteitsstad Olomouc met heel veel historische gebouwen. Interessante steden in Bohemen zijn o.a. Tábor (aan het begin van de 15de eeuw een belangrijk centrum van de hussitische beweging; uit die tijd stamt ook het catacombenstelsel, waardoor de huizen van deze stad met elkaar verbonden waren), in het zuiden Ceský Krumlov, in het zuidoosten Telc en in het oosten Kutná Hora.

Sommige van de Tsjechische steden zijn als badplaats bekend geworden. De bekendste zijn Karlovy Vary (Karlsbad) en Mariánské Lázne (Mariënbad) in het westen van Bohemen en Luhacovice in Oost-Moravië.

Het land kent vele diverse typen burchten en kastelen. In de omgeving van Praag liggen o.m. Karlštejn (het belangrijkste gotische kasteel), Krivoklát (het jachtslot van de Tsjechische koningen) en het kasteel Konopište (met een unieke verzameling jachttrofeeën). Het Zuidboheemse kasteel Hluboká nad Vltavou is gebouwd in Tudorstijl. In Moravië zijn het gotische kasteel Pernštejn en de barokkastelen van Valtice en Ždár nad Sázavou bekend.

Wat de natuur betreft, biedt Tsjechië zeer uiteenlopende typen landschappen. In Zuid-Bohemen bevinden zich de uitgestrekte hoogvlakten met de (in de 16de eeuw) kunstmatig aangelegde meren en de (recent) aangelegde stuwmeren, zoals dat van Lipno, een centrum van zomertoerisme. In Noord-Bohemen liggen diverse centra van vooral wintertoerisme, zoals in Krkonoše (Reuzengebergte) of in de Jizerské-bergen. Vlak bij de stad Jicín liggen de Prachovské skály, een uitgestrekt complex van bizarre zandsteenrotsen. Ook het Jeseníkygebergte in Noord-Moravië wordt het meest in de winter bezocht. In het lager gelegen Midden-Moravië bevindt zich de zgn. Moravský kras, een natuurreservaat met veel druipsteengrotten en het 138 m diepe ravijn Macocha.

TSJECHIE LINKS

Advertenties
• Tsjechie Vliegtickets.nl
• KRAS Tsjechië aanbiedingen
• Tsjechie Tui Reizen
• D-Reizen Tsjechie
• Vliegtickets naar Praag
• Autoverhuur Sunny Cars Tsjechie
• Praag Hotels
• Tsjechië met de Trein
• Tsjechie Vliegtickets Tix.nl
• Transport Tsjechië - TTS Quality Logistics B.V
• Tsjechië Campings

Nuttige links

Campersite Tsjechië (N)
Lies & Teije's Reiswebsite (N+E)
Reisinformatie Tsjechië (N)
Reizendoejezo – Tsjechië (N)
Startpagina Tsjechië (N)
Tsjechië Foto's
Artikelen en Reisverhalen over TSJECHIE
  Praag en het meer van Lipno  rondreis MH2

Bronnen

Mandos, M. / Tsjechië
ANWB

Schneider, J. / Tsjechië
Kosmos-Z&K

Sioras, E. / Czech Republic
Marshall Cavendish

Tsjechië, Slowakije
Lannoo

Wilson, N. / Czech & Slovak Republics
Lonely Planet

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt november 2020
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems