Landenweb.nl

Praag
 

Met de trein naar Praag

To read about Prague in English - click here

advertentie
Goedkope vliegtickets Praag | Vliegennaar.nl Tsjechie Tui Reizen

Algemeen

Praag is een historische stad waarvan het hele centrum is opgenomen op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Het is de hoofdstad van de Europese republiek Tsjechië. Praag staat ook wel bekend als ‘de gouden stad’ en ‘de stad van de honderd torens’, omdat er in het historische centrum veel gebouwen met torens en gouden ornamenten te vinden zijn. Praag is één van de meest toeristische steden van Europa vanwege het prachtige oude centrum en de vele bezienswaardigheden in en rond de stad. Praag heeft verschillende oorlogen doorstaan, maar het centrum heeft hier gelukkig niet onder geleden.

PraagPraagFoto: Che CC 2.5 Generic no changes made

advertentie
Autoverhuur Sunny Cars Praag Met de trein naar Praag

Ligging

Praag is de hoofdstad van het Oost-Europese Tsjechië. De stad ligt in het westen van het land en heeft een oppervlakte van 469 vierkante kilometer. Er wonen rond de 1,2 miljoen mensen in Praag die we Pragenaren noemen. Praag is gebouwd op een landschap met veel heuvels en door de stad heen stroomt de Moldau rivier.

advertentie
Praag Hotels

Weer

Het klimaat van Praag zit tussen een landklimaat en een zeeklimaat in. De jaartemperatuur in de Tsjechische hoofdstad ligt rond de 8°C. Het klimaat van Praag is gematigd: in de winter wordt het nooit heel koud en in de zomer zal het er nooit lange periodes echt heet zijn. Praag ligt beschut tussen bergen waardoor er meestal vrij weinig wind is. In de winter ligt de gemiddelde temperatuur rond de -0.5°C en in de zomermaanden is het gemiddeld 19°C.

Geschiedenis Joods Praag

Praag Panorama rond 1650Praag Panorama rond 1650Foto: Publiek Domein

Er zijn menselijke nederzettingen in het gebied rond de stad Praag sinds de oertijd. Dat komt vooral door de perfecte locatie aan de rivier en door de handelsmogelijkheden met Duitsland en Polen. Met de bouw van de burcht van Praag aan het eind van de 9e eeuw door prins Borivoj begon de historie van Praag als Koninklijke stad. In 1257 stichtte en versterkte koning Premysl Otakar II de nieuwe stad die aan de linkeroever van de rivier ligt. Sinds de 14e eeuw noemt men dit gebied de kleine stad. De grote Boheemse heerser Karel IV (1346-1378) zorgde voor grote uitbreidingen aan de burcht en maakte Praag tot een verbazingwekkende gotische stad, een van de grootste en belangrijkste steden in het Europa van die tijd.

In 1526 kregen de Habsburgers controle over Praag. In de tweede helft van de 16e eeuw werd de hele stad herbouwd in renaissance stijl en van 1583 tot 1612 verhuisde de kunstminnende keizer Rudolf II zijn koninklijke zetel van Wenen naar Praag. Op 12 februari 1748 werden alle stadsdelen door keizer Jozef II verenigd tot Praag stad. Er werden veel kerken gebouwd in de Barokstijl. Met de stedelijke vernieuwing in 1893 werd het grootste deel van de Joodse wijk, de oude stad en de nieuwe stad gemoderniseerd. Nieuwe gebouwen in de stijl van het kubisme, art nouveau en neorenaissance werden gebouwd in de plaats van de oude gebouwen. Op 28 oktober 1918 werd de onafhankelijke en vrije Tsjechoslowaakse Republiek gesticht in Praag. In 1938, aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog had Praag meer dan 1 miljoen inwoners.

Hitler bezette de stad in 1939 en gaf een toespraak vanaf de Praagse Burcht, waar hij zijn plannen voor het protectoraat Bohemen en Moravië (Protektorat Cechy een Morava) aankondigde. Onder de Duitse bezetting werd de Joodse gemeenschap vervolgd.

Vaclac Havel, de latere president tijdens de Fluwele RevolutieVaclac Havel, de latere president tijdens de Fluwele RevolutieFoto: MD CC 3.0 Unported no changes made

Een ander belangrijk tijdperk was de Fluwelen Revolutie van1989, waar in de straten van de stad veel mensen protesteerden tegen de macht van de Communistische Partij van Tsjecho-Slowakije. In 1993 werd het nieuwe, meer democratische Tsjechië geboren, met Praag alsde trotse hoofdstad. Vandaag de dag wonen hier ongeveer 1.200.000 inwoners.

Geschiedenis

De eerste joden vestigden zich al in de 10e eeuw in Praag. Ze stichtten een nederzetting langs de Moldau vanwege de gunstige handelspositie bij de rivier en bij twee belangrijke wegen. De groep joden werd door de jaren heen steeds groter en al snel nam de haat tegen deze groep toe. In 1096 vond de eerste pogrom in Praag plaats. Alle joden werden in een getto gejaagd met een hoge muur eromheen. Er leefden ruim 18.000 joden binnen de muren van het getto. In 1389 was er een heftige pogrom waarbij meer dan 3.000 joden de dood vonden. Pas in 1858 mochten er weer joden buiten het getto gaan wonen. In 1850 kreeg het joodse getto de naam Josefstadt (Duits) of Josefov (Tsjechisch) vernoemd naar keizer Jozef II die heeft bijgedragen aan de acceptatie van joden. Uiteindelijk werd besloten om het grootste deel van Josefov af te breken. Er bleven alleen een begraafplaats, een stadhuis en zes synagoges die nu zijn uitgegroeid tot de drukst bezochte bezienswaardigheden van Praag.

Bezienswaardigheden

In de joodse wijk van Praag zijn zoals gezegd veel interessante bezienswaardigheden te vinden. Een voorbeeld is de Hoge Synagoge uit de 16e eeuw. Het gebouw heet zo, omdat de daadwerkelijke synagoge op de eerste verdieping van het gebouw ligt. In 1689 brandde het gebouw af, maar na de brand werd het gebouw in oude stijl weer opgebouwd. Het is een prachtig gebouw in renaissancestijl. Op een steenworp afstand van de Hoge Synagoge ligt de vroeggotische Alt-Neu shul uit de 13e eeuw. Dit is één van de oudste synagoges van Europa en wordt vandaag de dag nog steeds gebruikt voor diensten.

Joodse begraafplaats PraagJoodse begraafplaats PraagFoto: Andreas Praefcke CC 3.0 Unported no changes made

Vlakbij de Alt-Neu shul ligt de bekende joodse begraafplaats waar ieder jaar hordes toeristen naar komen kijken. Het is de oudste joodse begraafplaats van Europa. De begraafplaats is onderdeel van het Joods Museum. Er liggen waarschijnlijk meer dan 100.000 mensen begraven in verschillende lagen op elkaar.

astronomische klok PraagAstronomische klok PraagFoto: Jorge Royan CC 3.0 Unported no changes made

Praag kent ook een heleboel niet-joodse bezienswaardigheden zoals de vele torentjes en de astronomische klok uit 1490. Ieder uur als de klok op het Oude Stadsplein slaat gaan de deurtjes open en komen Jezus en zijn apostelen naar buiten. Het is een heus spektakel om dit te zien helemaal als je daarbij bedenkt dat het mechanisme al meer dan 520 jaar oud is.

Praag KarelsbrugPraag KarelsbrugFoto: Chosovi CC 2.5 Generic no changes made

De Karelsbrug van Praag mag absoluut niet aan deze lijst van onvergetelijke bezienswaardigheden ontbreken. De brug heeft een breedte van 10 meter en een lengte van 500 meter en werd gebouwd in de 14e eeuw. De brug vormt de verbinding tussen het oude Praag en De Burcht van Praag. De brug bestaat uit drie fenomenale torens en verschillende standbeelden. Het is meestal erg druk op de brug. Je zult er veel kunstenaars en straatartiesten vinden. Diegenen die in kunst geïnteresseerd vinden veel aantrekkelijke musea verspreid over de stad. Hieronder slechts een kleine greep uit het overweldigende aanbod.

Nationale Galerie in PraagNationale Galerie in PraagFoto: Jaimrsilva CC 4.0 International no changes made

In het hart van de stad ligt de Nationale Galerie van Praag, bekend vanwege de uitgebreide aandacht voor Oost-Europese kunst en Russische Schilderijen, terwijl het Tsjechisch Museum voor Schone Kunsten veel tijdelijke tentoonstellingen van moderne schilderijen, sculpturen en hedendaagse installaties laat zien.Andere prominente musea in Praag zijn de Nationale Galerie, die is gehuisvest in een bijzonder groot gebouw dat dateert uit de jaren 1920 en de thuisbasis is van een uitgebreide collectie moderne Tsjechische kunst. Beroemde kunstenaars hier zijn onder meer Klimt en Picasso. Wie op zoek is naar meer traditionele kunst kan zijn hart ophalen bij de verzameling oude meesters in het St. George’s klooster in de Praagse Burcht, waar werken uit de barok en de renaissance te vinden zijn.

Mucha Museum in PraagMucha Museum in PraagFoto: DIMSFIKAS CC 3.0 Unported no changes made

Heel bijzonder tenslotte het Mucha museum. Alfons Mucha is een kunstenaar uit Moravië die werkte in de Arts Nouveau (Jugendstil) stijl. Hij heeft door veel landen gezworven en is vooral bekend vanwege de affiches die hij in Parijs maakte van onder meer de theaterkoningin Sarah Bernardt. Het Mucha museum is gehuisvest in een bijzonder pand, het Kaunicky paleis. Een barok gebouw dat op zich al een bezoek waard is. Het museum heeft een grote collectie werken van Mucha, waaronder affiches, schilderijen, tekeningen en persoonlijke bezittingen.

Tips

Het Wenceslas plein en de voetgangersstraat Na Prikope bieden een goede mix van internationale warenhuizen, buurtwinkels en banken. Enkele bekende winkels zij Marks & Spencer, Debenhams, H & M en C & A. Het Oude Stadsplein heeft een permanente markt met kunst en kunstnijverheid en souvenirs. Er zijn ook kristalwinkels en kleine boetiekjes in de straten die naar het plein lopen. Parizska is de meest trendy (en dure) straat van Praag. Er zijn boetieks van luxe merken zoals Cartier en veel betere restaurants en cafes.

Praag Tjechische BierenPraag Tjechische BierenFoto: Øyvind Holmstad CC 3.0 Unported no changes made

Tsjechisch bier is er al sinds de 10e eeuw. De bekendste merken zijn Plzen (Pilsner Urquell) en Budvar (Budwaiser), maar er zijn dozijnen andere echt goede bieren (Kozel, Krušovice, Radegast, Smichov ...). Budvar is de laatste 300 jaar gebrouwen in Ceske Budejovice in Zuid-Bohemen. Bierdeskundigen zeggen dat het originele Tsjechische Budvar beter is dan de Amerikaanse kopie. Een halve liter bier kost meestal tussen de 1 en 2 euro.

Praag LINKS

Advertenties
• Goedkope vliegtickets Praag | Vliegennaar.nl
• ANWB vakantie boeken Tsjechie
• Hotels Trivago
• Tsjechie Tui Reizen
• Met de trein naar Praag
• Praag Hotels
• Autoverhuur Sunny Cars Praag
• Avontuurlijke & duurzame rondreizen voor reizigers tussen de 18 en 37 jaar
• Boeken, ook tweedehands, over Praag bij Bol.com

Nuttige links

Praag Cityspotters (N)
Praag Foto's
Praag Reisstart (N+E)
Praag-Nu online gids over Praag

laatst bijgewerkt april 2024
Samensteller: Yivat Moses / Arie Verrijp / Geert Willems