Populaire bestemmingen MAURITIUS

MAURITIUS   

Wil je persoonlijke reistips ontvangen? Klik hier.

Staatsinrichting

De republiek Mauritius is een parlementaire democratie (meerpartijen-systeem), vrijwel naar Brits model. De Nationale Assemblee bestaat uit 66 leden die voor vijf jaar gekozen worden volgens het districtenstelsel. Er zijn 20 kiesdistricten waar drie leden gekozen kunnen worden. Dan zijn er ook nog twee leden van het eiland Rodrigues. De vier zetels die overblijven zijn voor de "beste verliezers" en worden gelijkelijk verdeeld onder de Chinezen, de moslims, de Hindoes en de "algemene bevolking". De president van Mauritius heeft vooral een ceremoniële taak. De premier is de belangrijkste politieke figuur die ook de regering (25 ministers) samenstelt en wordt gekozen door de Nationale Assemblee.
Gemeenteraadsverkiezingen worden elke drie jaar gehouden. Er is algemeen kiesrecht voor iedereen van achttien jaar en ouder. De belangrijkste politieke partijen behartigen de belangen van etnische groeperingen, andere die van een bepaalde religieuze groep. Dankzij het kiesstelsel en een stembusakkoord hebben de Parti Travailliste Mauricien en de Mouvement Militant Mauricien sinds 1995 met slechts 65,2% van de stemmen toch alle 62 zetels in handen. Voor de huidige politieke situatie zie hoofdstuk geschiedenis.

Onderwijs

Zowel het basis- als het middelbaar onderwijs op Mauritius is gratis. Onderwijs is niet verplicht op Mauritius maar 95% van de kinderen bezoekt de school. Verder vervolgonderwijs bestaat uit lager en hoger technisch onderwijs en een lerarenopleiding, het Mauritian Institute of Education. Enkele duizenden studenten bezoeken de University of Mauritius die sinds 1965 gevestigd is in Le Réduit. Er kunnen daar administratief, landbouw en technisch onderwijs gevolgd worden.
In Moha zit sinds 1970 het Mahatma Gandhi Institute. Dit instituut probeert de Indiase cultuur te bewaren en uit te dragen. Men geeft diploma-cursussen zowel voor kinderen als voor volwassenen op het gebied van Indiase muziek, dans, kunst taal en filosofie.
In 1995 was 17% van de bevolking boven de 15 jaar analfabeet.

MAURITIUS LINKS

Advertenties
• Fox verre reizen van ANWB
• Djoser Rondreis Mauritius
• Mauritius Vliegtckets.nl
• D-Reizen Mauritius
• Travelworld Mauritius
• Mauritius Vliegtickets Tix.nlus
• Mauritius Kras Reizen
• Mauritius Hotels
• Mauritius Vliegvakanties WTC
• Autoverhuur Sunny Cars Mauritius

Nuttige links

Dieren in Mauritius (N)
Mauritius Startnederland (N+E)
Reisinformatie Mauritius (N)
Reizendoejezo - Mauritius (N)
Telefoongids Mauritius
Willgoto Mauritius (N)
Artikelen en Reisverhalen over MAURITIUS
  Parel in de Indische Oceaan

Bronnen

Ellis, R. / Mauritius, Rodrigues & Réunion
Bradt

Pahlen, C. von der / Mauritius
Deltas

Singh, S. / Mauritius, Réunion & Seychelles
Lonely Planet

Te gast in Mauritius
Informatie Verre reizen

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt juni 2020
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems