Landenweb.nl

MAURITIUS
Samenleving

To read about MAURITIUS in English - click here

Mauritius verre reizen van ANWB

Populaire bestemmingen MAURITIUS

Rodrigues

Samenleving

Staatsinrichting

De republiek Mauritius is een parlementaire democratie (meerpartijen-systeem), vrijwel naar Brits model. De Nationale Assemblee bestaat uit 66 leden die voor vijf jaar gekozen worden volgens het districtenstelsel. Er zijn 20 kiesdistricten waar drie leden gekozen kunnen worden. Dan zijn er ook nog twee leden van het eiland Rodrigues. De vier zetels die overblijven zijn voor de "beste verliezers" en worden gelijkelijk verdeeld onder de Chinezen, de moslims, de Hindoes en de "algemene bevolking". De president van Mauritius heeft vooral een ceremoniële taak. De premier is de belangrijkste politieke figuur die ook de regering (25 ministers) samenstelt en wordt gekozen door de Nationale Assemblee.

Gemeenteraadsverkiezingen worden elke drie jaar gehouden. Er is algemeen kiesrecht voor iedereen van achttien jaar en ouder. De belangrijkste politieke partijen behartigen de belangen van etnische groeperingen, andere die van een bepaalde religieuze groep. Dankzij het kiesstelsel en een stembusakkoord hebben de Parti Travailliste Mauricien en de Mouvement Militant Mauricien sinds 1995 met slechts 65,2% van de stemmen toch alle 62 zetels in handen. Voor de huidige politieke situatie zie hoofdstuk geschiedenis.

advertentie

Onderwijs

Zowel het basis- als het middelbaar onderwijs op Mauritius is gratis. Onderwijs is niet verplicht op Mauritius maar 95% van de kinderen bezoekt de school. Verder vervolgonderwijs bestaat uit lager en hoger technisch onderwijs en een lerarenopleiding, het Mauritian Institute of Education. Enkele duizenden studenten bezoeken de University of Mauritius die sinds 1965 gevestigd is in Le Réduit. Er kunnen daar administratief, landbouw en technisch onderwijs gevolgd worden.

In Moha zit sinds 1970 het Mahatma Gandhi Institute. Dit instituut probeert de Indiase cultuur te bewaren en uit te dragen. Men geeft diploma-cursussen zowel voor kinderen als voor volwassenen op het gebied van Indiase muziek, dans, kunst taal en filosofie.

In 1995 was 17% van de bevolking boven de 15 jaar analfabeet.

advertentie

MAURITIUS LINKS

Advertenties
• Vliegticket Mauritius | Vliegennaar.nl
• Djoser Rondreis Mauritius
• Hotels Trivago
• Mauritius Tui Reizen
• Mauritius Hotels
• Autoverhuur Sunny Cars Mauritius
• Boeken, ook tweedehands, over MAURITIUS bij Bol.com

Nuttige links

Dieren in Mauritius (N)
Mauritius Startnederland (N+E)
Reisinformatie Mauritius (N)
Reizendoejezo - Mauritius (N)

Bronnen

Ellis, R. / Mauritius, Rodrigues & Réunion

Bradt

Pahlen, C. von der / Mauritius

Deltas

Singh, S. / Mauritius, Réunion & Seychelles

Lonely Planet

Te gast in Mauritius

Informatie Verre reizen

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt maart 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems