Landenweb.nl

MAURITIUS
Planten en Dieren

To read about MAURITIUS in English - click here

Mauritius verre reizen van ANWB

Populaire bestemmingen MAURITIUS

Rodrigues

Planten en Dieren

Planten

Op de Maskarenen komen ongeveer 700 soorten planten en bloemen voor die nergens anders op de wereld voorkomen. Meer dan 300 daarvan komen alléén nog op Mauritius voor. Vernietiging van de ecosystemen en leefomgevingen hebben er echter voor gezorgd dat verschillende soorten zéér zeldzaam zijn geworden. Van sommige soorten bestaan in het wild nog maar enkele exemplaren! Slechts 1% van alle bomen op Mauritius bestaan nog uit de hardhouten soorten die vroeger op Mauritius veel voorkwamen. Ze zijn alleen nog te vinden in het Black River Gorges National Park. Beroemd is het Mauritiaanse ebbenhout, het donkerste hout ter wereld. Andere indrukwekkende bomen zijn de Indiase banyan en de prachtige rode bloemen dragende flamboyant. Mauritius is grotendeels met oerbos bedekt geweest, dat echter goeddeels door kaalslag verdwenen is.

Er zijn 89 soorten orchideeën op Mauritius te vinden. Negen daarvan komen alleen nog op Mauritius voor. De anthurium is een veel voorkomende bloem die zelfs al wordt geëxporteerd.

Zeven soorten palmen komen alleen nog op Mauritius voor, waarvan er van twee nog maar één exemplaar in het wild voorkomt. De nationale bloem van Mauritius is de"Boucle d'Oreille", die in het wild alleen nog voorkomt op een particulier terrein. De stranden van Mauritius worden niet zozeer omgeven door palmen als wel door casuarina's. Eucalyptusbomen zijn aangeplant in plaats van het verdwenen inheemse bos.

In het Black River Gorges National Park probeert men een deel van de natuurlijke vegetatie van het Mauritius te behouden.

advertentie

Dieren

De Mauritiaanse zoogdierenwereld is zeer beperkt. Naast de onvermijdelijke geiten, katten en honden komt de mangoest en de tenrec redelijk veel voor. De Hollanders importeerden het Java-hert. Verder leven er nog wilde zwijnen en makaken, een apensoort. Gevaarlijke dieren zijn er niet op Mauritius.

Het enige inheemse zoogdier dat nog op Mauritius voorkomt is de zwarte vleerhond, een onderorde uit de familie der fruitvleermuizen. Ook met de inheemse vogelsoorten is het droevig gesteld. Nog slechts acht inheemse soorten komen voor, waaronder enkele van 's werelds meest zeldzame soorten. Zo waren er van de roze duif in 1974 nog maar 24 exemplaren. Dankzij een uitgekiend fokprogramma en bescherming tegen natuurlijke vijanden is deze vogel nu weer regelmatig in het wild te zien. Met de enige roofvogel van Mauritius, de Mauritiaanse torenvalk, was het nog erger gesteld. In 1973 waren er door de invoering van bestrijdingsmiddelen en ontbossing nog maar vier exemplaren over en was op dat moment de zeldzaamste vogel ter wereld. Op dit moment schat men het aantal torenvalken door een internationaal fokprogramma weer op 500.

Een ander project betrof de echoparkiet waarvan er nu weer ongeveer 70 rondvliegen. Nog steeds bedreigde vogels zijn de koekoeks-klauwier, de Mauritiaanse zanglijster en met name de Mauritiaanse fody. De Round Island-stormvogel is zeer interessant voor vogeldeskundigen omdat deze vogel verder alleen nog maar in Trinidad, aan de andere kant van de wereld, voorkomt! Round Island is een van de onbewoonde eilanden die bij Mauritius hoort. Een pas ontdekte soort is de Maskareense pijlstormvogel die verder alleen nog maar op de Comoren broedt. De beroemdste vogel van Mauritius is de dodo, een groteske tot de duiven behorende loopvogel die al snel nadat de Hollanders op Mauritius arriveerden, werd uitgeroeid. Eenzelfde lot deelden de reuzenschildpadden.

Voor de kust van Mauritius leven walvissen, dolfijnen en karetschildpadden. Tussen het koraal leeft de vervaarlijk uitziende, maar ongevaarlijke reuzenmoeraal. Vissers uit de hele wereld maken elk jaar weer jacht op de blauwe koolvis. De dierenwereld in de wateren en lagunes rond Mauritius wordt ernstig bedreigd door toeristische motorboten, vissers, duikers en milieuverontreiniging.

Bijzonder zijn de acht reptielensoorten van Round Island waarvan er drie met uitsterven bedreigd worden: de Telfair's hagedis, de Round Island-gekko en de geschubde boa.

advertentie

MAURITIUS LINKS

Advertenties
• Vliegticket Mauritius | Vliegennaar.nl
• Djoser Rondreis Mauritius
• Hotels Trivago
• Mauritius Tui Reizen
• Mauritius Hotels
• Autoverhuur Sunny Cars Mauritius
• Boeken, ook tweedehands, over MAURITIUS bij Bol.com

Nuttige links

Dieren in Mauritius (N)
Mauritius Startnederland (N+E)
Reisinformatie Mauritius (N)
Reizendoejezo - Mauritius (N)

Bronnen

Ellis, R. / Mauritius, Rodrigues & Réunion

Bradt

Pahlen, C. von der / Mauritius

Deltas

Singh, S. / Mauritius, Réunion & Seychelles

Lonely Planet

Te gast in Mauritius

Informatie Verre reizen

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt mei 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems