Steden MAROKKO

MAROKKO   
To read about MOROCCO in English - click here

Wil je persoonlijke reistips ontvangen? Klik hier.
Basisgegevens
   Officiële landstaalArabisch, Frans, Berbers
   HoofdstadRabat
   Oppervlakte446.550 km²
   Inwoners36.574.356 (mei 2019)
   MunteenheidMarokkaanse dirham (MAD)
   Tijdsverschil-1
   Web | Code | Tel..ma | MAR | +212

Marokko heeft toeristisch veel te bieden, een kust van afwisselend rotsen en stranden, natuurschoon, exotisch aandoende steden met een sfeervolle medina (= oude stad) en souks (markten), waar men de producten van Marokkaans handwerk kan kopen. Ook zijn er veel monumenten van de Berbers en de Arabisch-islamitische cultuur.

Hoge Atlas Marokko
no changes made Foto:Nouari0 Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported

Prehistorische en Romeinse resten, en het uitgaansleven van Casablanca en Tanger. Andere aantrekkelijke plaatsen zijn onder meer Marrakech (voormalig hippieparadijs), Fes, Safi, Essaouira en Agadir. Het meest spectaculaire natuurschoon vindt men in de Hoge Atlas. In tegenstelling tot dit droge gebied staat de milde Midden-Atlas met zijn meren, riviertjes, watervallen en cederbossen. Langs de Ziz (Er Rachidia, Erfoud, Rissani) en de Dra (Zagora, Agdz) bevinden zich vele oases. In alle gebergten in Marokko zijn wintersportcentra. De oudste cultuurhistorische monumenten zijn de prehistorische rotstekeningen in de Hoge en Anti-Atlas uit ca. 10.000-5.000 voor Christus. In de rotsen zijn talrijke geometrische figuren, vuistbijlen, mensen en dieren gegraveerd. Van de Romeinse steden is Volubilis beroemd, met resten van triomfbogen, thermen en woonhuizen met veel goed bewaard gebleven vloermozaïeken, gelegen bij de heilige stad Moulai Idris.

Kasba Marokko
Foto:Donar Reiskoffer Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported no changes made

Veel plaatsen in Marokko hebben een kasba (burcht). De kasba's van de Berbers vertonen een eigen stijl: het zijn tot vier verdiepingen hoge, lemen burchten op vierkante plattegrond, met vier uitspringende hoektorens en met eenvoudige geometrische decoraties. Sommige Berberkasba's bestaan uit ommuurde complexen met daarbinnen verschillende burchten, stallen en tuinen. Ze dien(d)en als vluchtburcht, familiehuis of voorraadschuur. De bezienswaardigste Arabischislamitische steden worden ook wel koningssteden genoemd. Dit zijn Fes, Marrakech, Meknes en Rabat. Vele Marokkaanse steden hebben een moussem ( jaarlijkse bedevaart) ter ere van de plaatselijke heilige, gepaard met feestelijkheden, waaronder vaak een afsluitende fantasia (ruiterspel). Van het Marokkaanse handwerk zijn bekend onder andere de kleurige tapijten leer, aardewerk uit Safi en Fes, wollen en zijden stoffen, ingelegd hout uit Essaouira, gegraveerde koperen en messing gebruiksvoorwerpen, zilveren en gouden sieraden. Het toerisme groeit sterk door het beschikbaar komen van goedkope vliegtickets naar Marokko.

Marrakech MarokkoFoto:Luc Viatour Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported no changes made

Marrakech is de hoofdstad van het zuiden van Marokko en één van de meest bezochte steden van het land. Het is een kleurrijke oase met een nogal exotische inslag, omringd door 16 km okergele stadsmuren. Marrakech heeft een prachtige souq (markt). Het karakter van Marrakech is al meer dan 1000 jaar onveranderd. Er zijn talloze cafe’s, paleizen, moskeeën en kashba's, verspreid over de medina en heel speciaal is het in het centrum gelegen Djemaa El Fna-plein. Hier zie je slangenbezweerders, verhalenvertellers en veel kraampjes met etenswaren. Marrakech staat bekend als de Roze Stad en ligt in de buurt van het Hoge Atlas gebergte in Noord-Afrika en is een rijke culturele mengelmoes van slangenbezweerders, buikdanseressen en verleidelijke toeristische attracties. Marrakech trekt veel bezoekers die geboeid zijn door de koloniale architectuur, enorme moskeeën en drukke pleinen en markten. Een van de belangrijkste toeristische attracties in Marrakech is het El Badi Paleis met 360 kamers. Dit 16e-eeuwse meesterwerk ligt aan het levendige Djemaa El Fna-plein. Er zijn ook veel tuinen in de stad om te ontsnappen aan de hitte en de herrie. De boomgaarden van de Agdal Garden zijn heel verfrissend. Hieronder staan enkele van de belangrijkste bezienswaardigheden van Marrakech beschreven.

To read about MOROCCO in English - click here

MAROKKO LINKS

Advertenties
• Fox verre reizen van ANWB
• Rondreizen Marokko Sawadee
• Marokko Vliegtickets.nl
• Marokko Tui Reizen
• Bezienswaardigheden Marokko
• Djoser Rondreizen Marokko
• Naar Marokko met Sunweb
• Rondreis Marokko
• D-Reizen Marokko
• Vakantie Marokko
• Marrakech Tui Reizen
• Marokko Vliegtickets Tix.nl
• Marokko rondreizen met kinderen
• Autoverhuur Sunny Cars Marokko
• Marrakech Hotels

Nuttige links

1815 km fietsen door de Atlas en Anti-Atlas (N)
De Jong intra (N)
Lies & Teije's Reiswebsite (N+E)
Marokko 2LinkBelgië (N+E)
Marokko Favorietje (N)
Marokko Portal (N)
Marokko Reisverslag en Foto's
Reisinformatie Marokko (N)
Reizendoejezo - Marokko (N)
Rondreis Marokko (N)
Startpagina Vakantie Marokko (N)
Artikelen en Reisverhalen over MAROKKO
  Marokko als filmset  Marokko rondreis
  Het Atlasgebergte is het Gebergt..  Chouf Chouf Marokko
  Agadir en Marrakesch

Bronnen

Encarta Encyclopedie

Lehmann, L. / Marokko
Van Reemst

Macguinness, J. / Morocco handbook
Passport Books

Wilkins, F. / Morocco
Chelsea House

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt december 2020
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems