Landenweb.nl

HONGARIJE
Wijnen uit Szekszard meer dan alleen kadarka

Door Turken op de vlucht gedreven volkeren uit de Balkan plantten hier de eerste druivenstokken. Bekend raakte de streek vooral om de inheemse wijn kadarka. Inmiddels genieten ook andere soorten een hoge reputatie.

Kastelen, een beschermd natuurgebied, wijngaarden en –kelders, volksgebruiken, honingmakers en een uitstekende traditionele keuken. Dat is het aan de Donau gelegen Szekszàrd. Mooie wijnen vinden we hier vooral bij Takler, Sauska, Zombaszentgál-Szõlöhegy en Vesztergombi.
De condities voor wijn zijn uitstekend. De nabijheid van de rivier zorgt voor een niet al te warm Mediterraan klimaat. De grond bestaat uit dikke lagen löss, hier een daar bedekt met bruine bosgrond. De witte wijnen (Italiaanse Riesling, Chardonnay en Tramini) zijn rijk in aroma, sprankelend, of juist zacht van karakter. De rode wijnen (Kèkfrankos, cabernet franc, cabernet sauvignon, merlot, Szekszàrder stierenbloed) zijn dieprood, vurig en fluweelachtig...

Takler

Op het familiewapen van Takler houdt een vos twee druivenstokken vast. Het is als een symbool voor de slimheid en vooral de deskundigheid van wijn maken. De 60 ha grootte wijngaard ligt beschut tussen heuvels en geniet daardoor een microklimaat. De druiven groeien op de voor hen meest geschikte grond. De druiven voor de merlot groeien op lijsteen, de druiven voor de kadarka op dikke lagen löss. Met een oogst van maximaal 1000 flessen per hectare werd Takler zowel in 2003 als in 1903 benoemd tot de beste wijnmaker van het jaar.
Waanzinnig mooi is de Takler primarus. Dit is een cépage va 100% merlot. Na de alcoholische en malolactische gisting rijpt de wijn 18-20 maanden in nieuwe eikenhouten barriques. In aroma en smaak overheersen vooral rode sappige kersen met een accent van vanille,maar de wijn zelf heeft een enorme diepte. Wij dronken de jaargang 2007, maar door langer te lageren worden de tannines nog meer afgebouwd.

Wijnkasteel

In Szekszàrd bevindt zich het wijnkasteel Zombaszentgál-Szõlöhegy. Gebouwd aan het eind van de 19e eeuw, maakt het sinds 2003 wijn. Het is nu een van de zeer weinige wijn-chateaus van Hongarije.
De aanplant van kadarka is met 7,1 ha de grootste in haar soort. De stokken staan tegen de berghelling van de zacht glooiende Vardomp op dikke lagen löss. In het overige gedeelte van de ongeveer 41 ha grootte wijngaard bloeien onder andere de inheemse soorten cabernets, blaufranken, en merlot.
‘Onze trots is de bikavèr válogátas, ofwel stierenbloed,’zegt de kasteelheer. Het betreft een cuvee van overwegend kadarka aangevuld met blaufranken, merlot en cabernet franc. Hij schenkt een glas in en wijn proeven. De wijn heeft een kruidig aroma en smaak waarin aangename zuren. De grote hoeveelheid kadarka maakt de wijn mild. Wat blijft is de vurigheid, die stierenbloed zo kenmerkt.
Vurig is ook de kadarissimo, een cepage van kadarka. Na de traditionele alcoholische en malolactische gisting rijpte de wijn zes maanden in barriques van eikenhout. Het resultaat is een gloedvolle maar lichte wijn.

Streekkeuken

Als restaurant beschikt het kasteel over een zeer goede streekkeuken. De groente komt voor een groot deel uit de eigen moestuin en het gevogelte uit de eigen pluimveehouderij. Overuge producten worden ingekocht bij plaatselijke producenten. Het menu weerspiegelt de traditionele Hongaarse keuken waaronder veel streekgerechten. Als hotel beschikt Zombaszentgál-Szõlöhegy over mooie kamers, die genoemd zijn naar druiven. Zo kan men overnachten in de Kadarka-kamer.

Vinotheek

Tot het kasteel behoort ook de vinotheek Garay in de binnenstad van Szkeszàrd. Dit is de oudste wijnkelder van Hongarije. Bijna duizend jaar geleden liet Koning Béle deze kelder bouwen voor de Benedictijnen. Door de eeuwen heen diende de kelder als opslagplaats voor de belastingen in natura forma, de zogenaamde tienden. Nu kunnen hier meer dan honderd personen wijn proeven.

Vesztergombi

Met 27 ha behoort het in Szkeszàrd gelegen wijnhuis Vesztergombi.tot de kleinere wijnproducenten. De wijngaard ligt verspreid over Porkolàbvölgy, Hidaspetre en Kerékhegy. De wijnen van hoge kwaliteit wonnen menige medaille.
Groot is vooral de reputatie van de cuvee Csaba. Deze is samengesteld uit 40% cabernet sauvignon, 40% merlot en 20% geheim. De kleur van jaargang 2007 is zeer donker, bijna zwart. De neus is indrukwekkend met vooral de rode vruchtjes van de cabernet sauvignon. De smaak is vol en zacht met een mooie nasmaak..

Wijnroute: www.borut.hu

wijnkelder van Takler