Landenweb.nl

HONGARIJE
rondreis MH7

H O N G A R I J E

MEER REISINFO EN FOTO’S TE VINDEN OP ONZE TRAVELBLOG:
WWW.TANGATANGA.COM/HERLINDEMARC

SOPRON is een Hongaars middeleeuws grensstadje met veel Oostenrijkse invloeden. Het kent een verleden dat getekend is door het communisme en de val van de muur in 1989. Men kan hier de plaats bezoeken waar op dat moment een historische picknick werd gehouden, de vereniging met vele families en vrienden die aan de andere zijde van de grens leefden.
Vlakbij ligt het grote, door Unesco erkende, natuurgebied Fertö-Hansáo National Park. Een groot meer dat zich uitstrekt tot over de grens.
Vele grote domeinen, vaak met prachtige kastelen, maken deel uit van het imperium van de familie Esterházy, die zeer invloedrijk was in het grensgebied van de 17de tot het begin van de 20ste eeuw.
Pianovirtuoos Franz Liszt (1811 – 1996) en componist Joseph Haydn (1732 – 1809) zijn beiden afkomstig uit deze streek en drukten er hun stempel.
De stad werkt veel samen met het vlak over de grens gelegen Eisenstadt, waarmee vele raaklijnen zijn, ook om het toerisme te bevorderen.

De middeleeuwse kleine historische stadskern van Sopron is zeer pittoresk, met veel huizen in barok stijl, afgewerkt met balkonnetjes en bogen. Opvallend zijn o.a. de ‘vuur’toren (van waaruit een brand werd gelocaliseerd), de ‘geiten’ kerk (met veel goud bewerkt), de middeleeuwse synagoge, … Het is er aangenaam kuieren door de straatjes, de mensen zijn zeer vriendelijk.

In Fertöräkos bezoeken we het zeer speciale theater (muziek en opera), uitgehouwen uit een oude Romeinse kalksteengroeve. Elke zomer worden hier meerdere voorstellingen gegeven, de akoestiek is perfect. Bovenop de heuvel waar zich het theater bevindt, heeft men een prachtig uitzicht over de heuvelachtige omgeving en het meer Fertö. Dit unieke theater heeft een Unesco erkenning gekregen.

We rijden omheen het natuurgebied Fertö-Hansáo, in de hoop er een mooie wandeling doorheen te kunnen maken. Veel mogelijkheden zijn er echter niet, omwille van de bescherming heeft men een toelating en/of gids nodig om de paden te betreden. We vinden een paadje naar enkele uitkijktorens over het gebied, het brengt ons 2 km van de weg. Daar staan we midden tussen de waterbuffels. Vele vogels huizen in dit prachtige vlakke natuurgebied met de vele moerassen en waterpoelen omheen het grote meer. Dit is echt een mooie streek om met de fiets te bezoeken, met de vele smalle geasfalteerde landwegen.

In Fertöd bezoeken we het door Unesco erkende Esterházy kasteel, dat ook wel eens het ‘Versailles’ van Hongarije wordt genoemd, al is het veel kleiner. Een prachtig kasteel in zijn soort.

De werkmanshuisjes in Fertäszéplak zijn eveneens door Unesco erkend. Het zijn kleine witte rijhuisjes met leien daken. Ze worden telkens met een 5-tal aan elkaar gebouwd, op een 5-tal rijen achter elkaar.

Het kasteel Széchényi in Nagycenk is zeer sober, binnenin zou het echter zeer exclusief zijn ingericht door een van de vorsten die het bewoonden, wellicht het meest rijkelijke van Hongarije.
De tentoonstelling van de verzameling treinen van een van de vorsten die er woonden stelt niet echt zo veel voor.

Eisenstadt, juist over de grens is ook een bezoek waard. We bewonderen er enkele prachtige gebouwen, waaronder het Esterházy paleis, het park erachter met zijn orangerie en de tempel van ‘Leopoldine’, de kathedraal, de Bergkirche waarin het mausoleum van Haydn zich bevindt, …

Overnachtingen :
camping Castrum ***, 3.690 HUF per nacht voor 2 personen met tent + auto, een zeer rustige kleinschalige camping met veel schaduwplaatsen, keukentje, verouderd sanitair, niet altijd warm water, zwembad buiten gebruik, sauna (hebben we niet zien werken), WIFI (2EUR per dag), vriendelijke uitbater, ontbijt en avondeten mogelijk in het pension, veel muggen, Fürdösor 59-61, Sopron-Balf, info@castrum-group.hu, www.castrum-group.hu (camping staat te koop)

Excursies :
theater Fertöräkos, 500 HUF pp.


Het BALATONMEER is dé Hongaarse bestemming voor strand- en watersportvakanties, het is hun ‘zee’. Het meer is 78 km lang en 15 km op zijn breedst, het grootste zoetwatermeer van Europa. De gemiddelde diepte van het meer is slechts 3 meter, de zomertemperatuur is +/- 26°C.
Wij verbleven er enkel als tussenstop op weg naar Budapest.

Overnachtingen :
camping Bikini **, 3.760 HUF per nacht voor 2 personen met tent + auto, zeer kleine en rustige camping, niet vlakbij de rand van het meer maar aan de overzijde van de weg gelegen, zeer proper en verzorgd, verouderd maar goed onderhouden sanitair, wasmachine 1.000 HUF mer wasbeurt, mooie schaduwrijke plaatsen, uitgebaat door een zeer vriendelijke oudere man, óvári u. 70 Balatonalmádi, tel. 0036 30 268 87 73, bikinicamping@chello.hu (camping is te koop)BUDAPEST is de hoofdstad van Hongarije en heeft 1,7 miljoen inwoners. De boeiende stad is gelegen aan de Donau, waardoor hij in twee delen wordt opgesplitst, Buda op de rechteroever en Pest op de linkeroever. Beide stadsdelen worden verbonden door 9 bruggen. Oorspronkelijk waren het 3 steden, die werden samengevoegd, Buda, Pest en Obuda. Grote delen van de stad zijn vermeld op de Unesco werelderfgoedlijst.
Beide stadsdelen zijn elkaars tegenpool. Buda is gebouwd op heuvels, waarvan er 2, de Burchtheuvel en de Gellértberg, als het ware met hun voet in de Donau staan. Pest daarentegen is vlak.
Als eerste bezochten we de Gellértberg, met het Citadelpark als doel. Hier trekt het ‘vrijheidsbeeld’ de meeste aandacht, een rank beeld dat ver boven de groene heuveltop uitsteekt en van op vele plaatsen in de stad te zien is. Aan de voet van de heuvel bevinden zich thermale bronnen met meerdere geneeskrachtige baden. Onze gastheer vertelt ons dat onder de heuvels van Buda zich de waterbevoorrading bevindt voor gans Hongarije.
De meer bekende en drukbezochte Burchtheuvel daarentegen is helemaal bebouwd. Binnen de omheining vinden we een stadje binnen de stad. Hier is het rustig keuvelen in de smalle straatjes tussen de vele oude huizen, straatmuzikanten zorgen mee voor een gezellige sfeer. De indrukwekkende Koninklijke burcht, het Paleis van Boeda, die de nationale galerij herbergt, torent hoog boven deze heuvel uit en neemt het ene uiteinde van de omwalling volledig in. De Matthias-kerk, met zijn kleurrijke ingelegde motieven op het dak en het mooie witte Vissersbastion, zijn de twee andere hoogtepunten van het stadsdeel Buda. Het toegankelijke deel van de onderaardse gangen kan ons niet echt overtuigen, dit labyrint lijkt ons niet authentiek.
Pest is het meest uitgestrekte stadsdeel, met ontelbare prachtige gebouwen, pleinen, parken, beelden en andere bezienswaardigheden … te veel om op te noemen. Voor ons zijn de hoogtepunten een bezoek aan het adembenemende parlementsgebouw met zijn prachtige gevel en met goud belegde interieur, de Sint Stephanus Basiliek en het uitzicht van boven op de toren, de kleurrijke markthallen, de grootste synagoge van Europa met zijn gedenkboom voor de slachtoffers van de Holocaust (op de blaadjes staan hun namen vermeld).
Voor een wandeling over de prachtige boulevard Andrassy-straat tot aan het heldenplein, waar we doorheen het park verder naar de thermale baden wandelen trekken we bijna een ganse dag uit.
We genieten van de speelse beelden die we her en der langs de straten, op pleinen en de Donau-oever tegenkomen. De bronzen schoentjes die aan de Donau-oever de executie van de vele Joden in de periode 1944-1945 herdenken, doen ons even stilstaan bij deze schrijnende gebeurtenissen uit het verleden.
Enkele Jügendstill huizen en paleizen trekken de aandacht en zijn een lust voor het oog.
Een rustige dag kan worden doorgebracht op het Margit-eiland, het mooiste park van Budapest, dat zich bovendien op een groot eiland midden in de Donau bevindt. In geval van tijdsgebrek, is dit volgens ons geen must. We eten hier onze eerste langós, een lokale specialiteit, een soort oliebollen gebak, maar plat als een pizza en helemaal niet zoet, het wordt warm gegeten, meestal met zure room en gemalen kaas erop.
Er zijn weinig steden die zoveel verschillende soorten van openbaar vervoer kennen : trolleybus, tram, 2 verschillende metrosystemen, een stadsspoorweg, autobus, tandradbaan, kabeltrein, stoeltjeslift, boot, koets, fiets, fietsrijtuig, … toch is de stad gemakkelijk te voet te bezoeken, mits het splitsen van de te bezoeken stadsdelen over meerdere dagen. Aangezien de mooie gebouwen en bezienswaardigheden overal in de straten van de stad verspreid zijn, raden wij aan om zoveel mogelijk te wandelen doorheen deze prachtige stad. Wij nemen 1 keer de metro om van een eindpunt terug te keren.

Overnachtingen :
Wij verblijven in een klein appartement van onze vrienden Judit en Gusztav, midden in het centrum, aan de rand van de Donau. Zo’n centrale verblijfplaats is ideaal voor een stadsbezoek in Budapest.

Excursies :
Metrorit, 1 EUR pp
Parlement, de rondleiding van +/- 45 min. is gratis voor Europeanen, eerst moet een ticket worden gehaald aan de kassa waar je op vertoon van je identiteitskaart niet voor hoeft te betalen, op het ticket staat het uur vermeld waarop je mag deelnemen aan de rondleiding en de taal van je keuze. Vanaf 8.00 u is de kassa geopend, ga zo vroeg mogelijk je ticket halen, want later op de dag staan er ellenlange wachtrijen … tot de kassa wordt gesloten voor die dag omdat de tickets zijn ‘uitverkocht’. Je kan enkel tickets krijgen voor een bezoek op dezelfde dag.
Sint Stephanus Basiliek, bezoek aan de toren, 500,00 HUF pp., vooral het uitzicht is hier fenomenaal.
Synagoge, Dohány utca (straat), 1.600 HUF, prachtige interieur, ook de tuin met de begraafplaats en de levensboom loont de moeite.
Labyrint, 2.000 HUF pp., de verkenning van de donkere onderaardse gangen loont niet echt de moeite.


VISEGRAD is een veelbezocht plaatsje, gelegen aan de rechteroever van de Donau, in de ‘Donaubocht’ streek. Bovenop een heuveltop prijkt een 13de eeuwse vesting, de Salamon toren, de grootste middeleeuwse woontoren van Europa, die reeds van ver te zien is. Van hieruit heb je mooie vergezichten, de vesting op zich vinden we niet echt bijzonder.
We verblijven in Nagymaros, op de linkeroever van de Donau, van waaruit we een prachtig uitzicht hebben op de mooie Donau en de vesting van Visegrád. Hier pauzeren we even op onze rondreis en genieten van de rust en stilte, maken wandelingen langs de Donau en bewonderen steeds weer het schitterende uitzicht.

Met een veerpont bereiken we de overkant van de Donau, waar we de Donau-stadjes Esztergom, Szentendre en de vesting van Visegrád gaan bezoeken. Bruggen over de rivier vind je enkel in Budapest of aan de grens met Slowakije.

In Esztergom, een stadje met 30.000 inwoners, valt de reusachtige Dom-kerk, de grootste kerk van Hongarije, onmiddellijk op, hij is gebouwd op een heuvel en steekt met zijn grote zuilentoren met groene koepel hoog boven de stad uit. Een prachtig wit bouwwerk, versierd met mozaïektekeningen, muurschilderingen en binnenin ook met taferelen beschilderde plafonds. In de kerk bevindt zich de unieke rood-marmeren Bakócz-kapel met wit marmeren altaar, een perfect bewaarde renaissance bouwwerk uit de 16de eeuw. Vanop de rondgang hoog op de toren (413 traptreden hoog), heb je prachtig zicht over de stad, de Donau en de omgeving. Ook de klokketoren (122 treden) is de moeite van het traplopen waard.
We maken een wandeling over de vestingmuren met zicht op de mooie gebouwen, de Donau, de groene heuvelachtige omgeving … en Slowakije aan de overkant. Op het Széchenyi pleintje, omringd door huizen in Barok-stijl, heerst een gezellige sfeer.

Szentendre is het drukst bezochte stadje, het is de woonplaats van kunstschilders en beeldhouwers. Hun winkeltjes en gallerijtjes, de vele restaurantjes, … kleuren de smalle steegjes en hellende, met kinderhoofdjes geplaveide straten. In het stadje vindt men 7 kerken. Het is er aangenaam rondwandelen.

Overnachtingen :
Wij verbleven in het vakantiehuis van onze vrienden Judit en Gusztav, met grote terassen en tuin die uitgeeft op het wandel- en fietspad langs de Donau.

Excursies :
veerpont Szob – Estergom, 1.400 HUF auto + 370 HUF pp.
veerpont Visegrád – Nagymaros, 1.370 HUF auto + 390 HUF pp.
Visegrád : Vesting van Visegrád, 1.200 HUF pp.
Esztergom : Toren van de dom-kerk, 400 HUF (incl. klokketoren)EGER is een stad met een mooi historisch stadscentrum, grotendeels in barok stijl, gelegen midden in de heuvels van een Hongaarse wijnstreek. Een kasteel prijkt op een heuveltop aan de rand van het centrum. Ook in deze streek vinden we thermale baden, gebouwd aan de vele bronnen die Hongarije rijk is.
Een hoge grote vierkante toren steekt uit boven het stadscentrum. Dit blijkt het observatorium te zijn van het lyceum.
Herlinde beklimt de ranke Ottomaanse minaret, 35 meter hoog, met zeer smalle draaitrap rond een middenpilaar … zonder enige houvast. Gelukkig is het éénrichtingsverkeer … er worden slechts een 6-tal personen tegelijk toegelaten. De rondgang boven is ook zeer smal, wanneer iemand blijft staan, moet iedereen stilstaan. Maar het uitzicht over het stadscentrum loont de moeite.
Vlakbij Egerszalók, een naburig dorpje, bevinden zich grote thermale baden, waar de bronnen nog zichtbaar zijn. Over de rotsen zijn witte stromen van het thermale water opgedroogd, als een versteende waterval. Enkele gele vlekken en lijnen tonen de aanwezigheid van verschillende sulfaten in het bronwater, dat aan hoge temperaturen uit de grond opborrelt (+/- 67°C).
Het stadje Eger is gelegen aan de rand van het Bükk nationaal park, de bekende bergstreek van Hongarije. Het hoogste punt in dit met dichte bossen begroeide gebergte is 959 meter. Het centrale deel van het gebergte bestaat uit een plateau van 20 op 6 km, omgeven door steile wanden. In het gebergte bevinden zich een 800-tal grotten.
Szilvásvárad is een ideale uitgangsbasis om te wandelen naar het hoogste punt van het Bükk-gebergte. Daar heb je bij zeer helder weer uitzicht tot het Hoge Tatra gebergte van Slowakije.

Overnachtingen :
Öko-park panzió, Kemping ÉS, 4.100 HUF per nacht voor 2 personen + tent + auto, Kalandpark, Borsod u. 9, Eger-Szarvaskö, tel./fax 0036 36 352 201, eenvoudige kleine camping, met proper sanitair (warm water), zonder enige luxe, mooie ruime groene schaduwplaatsjes, grote luifel met zitplaatsen, keuken en BBQ, wasmachine, picknickplaatsen en cznopytraject achteraan de camping, jeugdherberg in het receptiegebouw, maaltijden te verkrijgen, vriendelijk onthaal, info@oko-park.hu, www.oko-park.hu aanrader !

Excursies :
Ottomaanse Minaret, 200 HUF pp.


HONGARIJE – ALGEMEEN
Hongarije is gelegen in het hart van Europa, heeft een rijke en levendige cultuur en telt 11 miljoen inwoners. Dit voormalige Oostblokland is duidelijk in volle evolutie.
Er is geen enkele landsgrens aan zee, maar het Balaton meer maakt veel goed, dit vooral voor de Hongaren zelf. De Donau stroomt dwars door het land.

Voor ons niet de meest toeristische bestemming, doch het is er aangenaam rustig toeven. Het land heeft veel variatie te bieden en een rijke historische cultuur. Franz Liszt is hier geboren.
Men noemt Hongarije ook wel eens ‘het land van de legendes’.
Overal vindt men tekenen van de Joodse cultuur en het schrijnende verleden van deze bevolkingsgroep.

In gans het land vindt men geneeskrachtige thermale baden, gevoed door de bronnen die alom aanwezig zijn.

Het leent zich goed voor fietsvakanties, buiten enkele grote steden is het er zeer landelijk, geen grote afstanden. Veel rustige wegen al dan niet met fietspaden.
In vele dorpjes vind je bovenop de electriciteitspalen grote ooievaarsnesten, vaak bewoond. Trabantjes zijn nog overal op de wegen te zien.

De keuken wordt sterk beïnvloed door de paprika in alle vormen, sterktes en kleuren.

De taal is totaal niet verstaanbaar. Spijtig genoeg spreekt men er weinig talen, wat vaak een barrière creëert. Weinigen spreken een woordje Engels. De oudere mensen beheersen vaak de Duitse taal.

Het land heeft een zeer vriendelijke, behulpzame en eerlijke bevolking. Men is er intelligent en werkt hard.

Winkelen : Interspar, Tesco.

Rondreizen in Hongarije is goedkoop.
In het restaurant is het gebruikelijk een fooi te geven van 10 % à 15 % afhankelijk van de klasse van het restaurant, wat meestal op de kaart vermeld staat. Sommige restaurants in grote steden voegen dit percentage reeds zelf toe op hun rekening. Leg nooit het geld op tafel, maar zeg aan de dienster wat ze moet teruggeven.

Campings zijn vaak gesloten en bieden meestal niet veel comfort. Meestal zijn ze verouderd maar proper.

Overal vindt men bankautomaten (ATM’s), wij vinden dit steeds de eenvoudigste en meest betrouwbare manier om ons van lokale munten te voorzien.

Wisselkoers : 1 EUR = 268 HUF

Veel reisplezier, www.tangatanga.com/herlindemarc