Landenweb.nl

FINLAND
Vakantie en Bezienswaardigheden

Basisgegevens
  Officiële
  landstaal
  Fins, Zweeds
  Hoofdstad  Helsinki
  Oppervlakte  338.145 km²
  Inwoners  5,555,109
  (2021)
  Munteenheid  euro
  (EUR)
  Tijdsverschil  +1 (zomer +2)
  Web  .fi
  Code.  FIN
  Tel.  +358

To read about FINLAND in English - click here

Hotels Finland

Steden FINLAND

Helsinki

Vakantie en Bezienswaardigheden

advertentie

Meren in FinlandPhoto: Jeroen Komen CC 2.0 Generic no changes made

De geïsoleerde ligging zorgt ervoor dat Finland vanuit Europa niet veel toeristen te verwerken krijgt. De meeste toeristen komen uit de buurlanden. Het zuidelijke deel van Finland heeft het meest te bieden op het gebied van historie, cultuur en kunst. Het noordelijke deel is het gebied van de prachtige ongerepte natuur.

Dé toeristische trekpleister van Finland vormen echter de tienduizenden meren en eilanden, die men o.a. per boot kan bezoeken. Andere bezienswaardigheden op natuurgebied zijn het scherenlandschap van de archipel van Turku, de nationale parken, de heuvelkam Punkaharju in het merengebied Saimaa en de Ålandeilanden in de Oostzee. Ook Lapland is toeristisch met rendiersafari's en natuurtrektochten.

De toeristisch interessantste steden van Finland zijn Turku, Helsinki, Porvoo en Tampere. Behalve in Turku zijn in Hämeenlinna en Savonlinna middeleeuwse kastelen te zien. Oude laat-middeleeuwse stenen en houten kerken vindt men in vele stadjes en dorpen in Zuid- en West-Finland.

advertentie

Moderne kerk architectuur in Tampere, FinlandPhoto: Kallerne CC 4.0 International no changes made

Finland is ook beroemd om zijn moderne architectuur. Zeer gewaagde vormgeving hebben vele nieuwe kerken, o.a in Tampere. Mooie staaltjes van moderne stedenbouw zijn Tapiola en de universiteitsstad Otaniemi.

De belangrijkste musea zijn die van Helsinki (o.a. het Nationaal Museum van Finland en het kunstmuseum Ateneum). In Kuopio is een museum betreffende de Fins-Orthodoxe Kerk. De cultuur van de Lappen kan men bekijken in het openluchtmuseum van Inari.

Een groot sportcentrum is Lahti, bekend van o.a. schansspringen en alternatieve elfstedentochten. Het platteland van Finland kent een oude en rijke boerencultuur. Vele oude volksgebruiken en -feesten worden nog steeds gehouden.

Er is een zeer rijke muziekcultuur, die tot uiting komt in o.a. koorfestivals. Alle grote steden in Finland hebben hun eigen zomerfestival. Het bekendst is het jaarlijkse Helsinki-festival. Daarnaast zijn belangrijk het Savonlinna Opera Festival, Pori Jazz en het Volksmuziekfestival Kaustinen.

advertentie

Uspenski kathedraal in HelsinkiPhoto: TobiasK CC 4.0 International no changes made

Helsinki wordt gekenmerkt door een bijzonder sfeervolle combinatie van kosmopolitisch elan en typisch Finse ingetogenheid. Hier komt ook nog eens de prachtige ligging aan de Baltische Zee bij. De belangrijkste geschiedkundige én religieuze bezienswaardigheid van Helsinki is de indrukwekkende Uspenski Kathedraal. Het is de grootste orthodoxe kathedraal van West-Europa. In 1868 werd de kerk gebouwd door de Russen en dit is nog duidelijk aan het gebouw af te zien. Vooral aan de binnenkant van de kerk vind je gouden koepels en veel rode elementen. Het kostte de Russen ruim 6 jaar om de bouw van de kathedraal af te ronden. De kerk is één van de drukst bezochte bezienswaardigheden van Helsinki.

advertentie

Sneeuwluipaard in Korkeasaari Zoo in HelsinkiPhoto: Annika Sorjonen / Korkeasaari Zoo CC 4.0 no changes made

Een top attractie voor gezinnen met kinderen wordt gevormd door de Korkeasaari Zoo. Deze dierentuin werd geopend in 1889 en is daarmee één van de oudste dierentuinen van Europa. Er zijn verschillende dieren te vinden die met uitsterven bedreigd worden. De zoo van Helsinki zet zich namelijk in tegen het uitsterven van diersoorten. Daarnaast is er ook een ruime keuze aan prachtige pooldieren te vinden in de dierentuin van Helsinki. Het Kunst- en Designmuseum van Helsinki is zeker de moeite waard voor liefhebbers van moderne kunstvormen. Het museum bestaat al sinds 1873 en is hiermee het oudste museum van Scandinavië. Door de jaren heen is het museum wel diverse keren verhuisd. Er is een standaard vaste collectie te vinden en er zijn regelmatig interessante wisselende exposities. lees meer op de Helsinki pagina van Landenweb.

FINLAND LINKS

Advertenties
• ANWB vakantie boeken Finland
• Hotels Trivago
• Autohuur Finland
• Rondreizen Finland
• Finland Tui Reizen
• Djoser Rondreis Finland
• Finland Hotels
• Autoverhuur Sunny Cars Finland
• Boeken, ook tweedehands, over FINLAND bij Bol.com

Nuttige links

Dieren in Finland (N)
Finland Kanovaren (N)
Finland Startbelgië (N)
Finland Verzamelgids (N)
Lies & Teije's Reiswebsite (N+E)
Reisinformatie Finland (N)
Reizendoejezo – Finland (N)
Vakantiebestemmings.info Finland (N)

Bronnen

Encarta Encyclopedie

Europese Unie: Europees Platform voor het Nederlandse Onderwijs

Schaap, D. / Finland

ANWB

Tuovinen, E. / Finland

Gottmer

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt april 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems