Landenweb.nl

FINLAND
Klimaat en Weer

To read about FINLAND in English - click here

Hotels Finland

Steden FINLAND

Helsinki

Klimaat en Weer

advertentie

Winter in FinlandPhoto: Tero Laakso CC 2.0 Generic no changes made

Finland heeft een gematigd landklimaat met als voornaamste kenmerken neerslag in alle jaargetijden en opmerkelijke verschillen tussen de zomer- en wintertemperatuur. Zo heeft de in het zuiden gelegen hoofdstad Helsinki een gemiddelde zomertemperatuur van 17°C, en de in het noorden gelegen stad Rovaniemi 15°C. De gemiddelde wintertemperaturen verschillen echter zes graden, Helsinki -6°C en Rovaniemi -11°C. De grote verschillen in de winter komen door het dichtvriezen van de Botnische Golf. Lapland heeft een toendraklimaat met zéér lage temperaturen tot wel -40°C. In oktober en november valt de meeste regen, de Finse zomer van juni tot en met augustus is over het algemeen droog en zonnig. In het zuiden valt gemiddeld 650mm, ongeveer te vergelijken met Nederland. Het zuiden is ongeveer vier maanden bedekt met sneeuw, het noorden ongeveer zeven maanden. Het aantal sneeuwdagen varieert van 100 in het zuiden tot 200 in het noorden.

advertentie

Middernachtszon FinlandPhoto: Josefstuefer CC 2.0 Generic no changes made

Een bijzonder verschijnsel is de middernachtzon. Wanneer op de hoogste breedtegraden gedurende één dag per jaar de zon ook om middernacht te zien is, spreken we van de middernachtzon. De pooldag, de periode waarin de zon 's nachts niet ondergaat, duurt vanaf de poolcirkel tot aan de polen langer. Op de noord- en zuidpool duurt de pooldag ongeveer een half jaar: het zomerhalfjaar. In het winterhalfjaar, tijdens de poolnacht, komt de zon in de poolgebieden dagen- tot wekenlang niet op. De langste zomerdag in Utsjoki in Lapland duurt twee maanden. Maar ook zuidelijker wordt het in de zomernacht niet helemaal donker. De dagen worden gescheiden door een paar uur schemering.

advertentie

Noorderlicht FinlandPhoto: Timo Newton-Syms CC 2.0 Generic no changes made

Een ander zéér bijzonder natuurverschijnsel is het poollicht of noorderlicht. Het is te zien in de lange en donkere poolnacht. Het poollicht ontstaat doordat electrische deeltjes uit zonnevlekken naar de Noord- en Zuidpool door het magnetisch veld van de aarde worden afgebogen. In de hogere luchtlagen worden daardoor weer atoomdeeltjes tot gloeien gebracht. Dit levert een spectaculair licht op in de vorm van banden, bogen en stralen

advertentie

FINLAND LINKS

Advertenties
• ANWB vakantie boeken Finland
• Hotels Trivago
• Autohuur Finland
• Rondreizen Finland
• Finland Tui Reizen
• Djoser Rondreis Finland
• Finland Hotels
• Autoverhuur Sunny Cars Finland
• Boeken, ook tweedehands, over FINLAND bij Bol.com

Nuttige links

Dieren in Finland (N)
Finland Kanovaren (N)
Finland Startbelgië (N)
Finland Verzamelgids (N)
Lies & Teije's Reiswebsite (N+E)
Reisinformatie Finland (N)
Reizendoejezo – Finland (N)
Vakantiebestemmings.info Finland (N)

Bronnen

Encarta Encyclopedie

Europese Unie: Europees Platform voor het Nederlandse Onderwijs

Schaap, D. / Finland

ANWB

Tuovinen, E. / Finland

Gottmer

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt juni 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems