Steden FINLAND

Helsinki   
To read about Helsinki in English - click here

Stedentrip Helsinki

Helsinki wordt gekenmerkt door een bijzonder sfeervolle combinatie van kosmopolitisch elan en typisch Finse ingetogenheid. Hier komt ook nog eens de prachtige ligging aan de Baltische Zee bij. De Finse hoofdstad is ’s winters bijna helemaal ondergedompeld in het donker, maar zodra de lente zich aandient begint de stad te leven en kun je er veel plezier hebben.

Ligging Helsinki

Helsinki is de hoofdstad van het Scandinavische Finland. De stad ligt in het zuiden van het land aan de kust van de Baltische Zee. Helsinki heeft een oppervlakte van ruim 185 vierkante kilometer land en 495 vierkante kilometer zee. De stad heeft rond de 590.000 inwoners.

Helsinki Foto:Kati Kosonen Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported no changes made

Weer Helsinki

Finland kent een landklimaat, maar omdat Helsinki aan zee ligt zijn de grote temperatuursverschillen per seizoen, zoals we die kennen van een landklimaat, minder groot. In de winter kan het erg koud zijn in Helsinki en ’s zomers kan het er heerlijk warm zijn met temperaturen tot 25°C. Hieronder vind je een overzicht van de gemiddelde temperaturen in Helsinki per maand.

 • Weer Helsinki januari: -8°C
 • Weer Helsinki februari: -8°C
 • Weer Helsinki maart: -2,5°C
 • Weer Helsinki april: 3°C
 • Weer Helsinki mei: 10°C
 • Weer Helsinki juni: 15°C
 • Weer Helsinki juli: 16,5°C
 • Weer Helsinki augustus: 15,5°C
 • Weer Helsinki september: 10,5°C
 • Weer Helsinki oktober: 6°C
 • Weer Helsinki november: 0,5°C
 • Weer Helsinki december: -4°C

Geschiedenis Helsinki

De geschiedenis van Helsinki gaat terug tot het jaar 1550. In dat jaar stichtte de toenmalige Zweedse koning Gustavus de stad. De reden dat hij de stad stichtte, was om tegenwicht te bieden aan de handelspositie van het Estse Tallinn. Helaas kwam de droom van de koning niet uit, Helsinki bleef tot 1809 zonder grote betekenis.

Kaart van Helsinki 1837
Foto:Publiek domein

In 1809 werd de stad, na hevig verzet, bezet door de russen en in 1812 werd de stad door de Russische Tsaar officieel benoemd tot hoofdstad. Hierna brak er een bloeiperiode aan totdat er in 1917 een burgeroorlog uitbrak in Helsinki. Tijdens de Tweede Wereldoorlog bleef Helsinki onbezet. Wel vonden er bombardementen van de Russen plaats waarbij delen van de stad werden vernield.

In 1952 genoot Helsinki internationale bekendheid, omdat de Olympische Spelen er in dat jaar plaatsvonden. Vandaag de dag is Helsinki de kosmopolitische hoofdstad van Finland.

Helsinki bezienswaardigheden

Zoals iedere Europese hoofdstad heeft ook Helsinki vele bezienswaardigheden.

Uspenski Kathedraal Helsinki Foto:Turaan78 Creative Commons-licentie Naamsvermelding-Gelijk delen 3.0 Unported no changes

De belangrijkste geschiedkundige én religieuze bezienswaardigheid van Helsinki is de indrukwekkende Uspenski Kathedraal. Het is de grootste orthodoxe kathedraal van West-Europa. In 1868 werd de kerk gebouwd door de Russen en dit is nog duidelijk aan het gebouw af te zien. Vooral aan de binnenkant van de kerk vind je gouden koepels en veel rode elementen. Het kostte de Russen ruim 6 jaar om de bouw van de kathedraal af te ronden. De kerk is één van de drukst bezochte bezienswaardigheden van Helsinki.

Helsinki Dierentuin Foto:Arto Alanenpaa Creative Commons-licentie Naamsvermelding-Gelijk delen 3.0 Unported no changes made

Een top attractie voor gezinnen met kinderen wordt gevormd door de Korkeasaari Zoo. Deze dierentuin werd geopend in 1889 en is daarmee één van de oudste dierentuinen van Europa. Er zijn verschillende dieren te vinden die met uitsterven bedreigd worden. De zoo van Helsinki zet zich namelijk in tegen het uitsterven van diersoorten. Daarnaast is er ook een ruime keuze aan prachtige pooldieren te vinden in de dierentuin van Helsinki.

Helsinki Presidentieel Paleis Foto:Paasikivi Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationaal no changes

Het Presidentieel Paleis (Presidentinlinna) wordt regelmatig gebruikt door president van Finland en is een belangrijk gebouw in het centrum van Helsinki. Het paleis staat aan de Grote Markt en werd gebouwd in 1818 en kwam 20 jaar later in eigendom van de staat. Veel grote staatsontvangsten vinden plaats binnen de paleismuren, toeristen tijdens een rondleiding een blik werpen op de grandeur en de immense schaal van het paleis.

Kunst en Design museum Helsinki Foto:Mahlum in het publieke domein

Het Kunst- en Designmuseum van Helsinki is zeker de moeite waard voor liefhebbers van moderne kunstvormen. Het museum bestaat al sinds 1873 en is hiermee het oudste museum van Scandinavië. Door de jaren heen is het museum wel diverse keren verhuisd. Er is een standaard vaste collectie te vinden en er zijn regelmatig interessante wisselende exposities.

Tips Helsinki

Rondom Helsinki liggen verschillende Finse eilandjes. Een absolute aanrader is het maken van een boottocht naar één of meer van deze eilanden. Tijdens zo’n boottocht geniet je van de prachtige omgeving en kom je helemaal tot rust door het deinen op de golven.

Helsinki Citybikes Foto: Publiek Domein

Een andere Helsinki tip voor de sportievelingen onder ons: de Citybikes. Dit zijn groene fietsen die je gratis kunt gebruiken. Je moet 2 euro borg betalen om een fiets mee te nemen van verschillende punten in de stad. Het is een gezonde en milieuvriendelijke manier om je in de stad te verplaatsen bovendien zie je ook nog eens het meest van Helsinki.


Artikelen en Reisverhalen over FINLAND
  Fins Lapland

Schrijf uw artikel over Helsinki

To read about Helsinki in English - click here

Helsinki LINKS

Advertenties
• Helsinki Vliegtickets.nl
• Finland Tui Reizen
• Hotels Helsinki
• Helsinki Vliegtickets Tix.nl
• Vakantieveilingen bied mee op de beste deals
• Autoverhuur Sunny Cars Helsinki
• Tradetracker plaats advertenties en verdien geld


Nuttige links
Helsinki Cityspotters (N)
Helsinki Reisforum (N)

laatst bijgewerkt maart 2021
Samensteller: Yivat Mozes / Arie Verrijp / Geert Willems