Landenweb.nl

ECUADOR
Klimaat en Weer

To read about ECUADOR in English - click here

Ecuador verre reizen van ANWB

Steden ECUADOR

Quito

Populaire bestemmingen ECUADOR

Galapagoseilanden

Klimaat en Weer

advertentie

Klimaat kaart EcuadorPhoto: Ali Zifan CC 4.0 International no changes made

De grote verschillen in landschappen hebben een grote invloed op het klimaat van Ecuador. Ook de temperatuur van het zeewater, zeestromingen en de afstand tot de oceaan zijn van invloed op het klimaat. Toch kent men in Ecuador geen echte zomer of winter. Meestal wordt de droge periode zomer en de natte periode winter genoemd. Door de variatie in hoogte en natuurlijke kenmerken kunnen binnen een klein gebied een aantal microklimaten voorkomen met een zeer verschillende temperaturen, neerslaghoeveelheden en begroeiing.

De kust heeft het gehele jaar door een vochtig, warm tropisch klimaat. De gemiddelde temperatuur bedraagt overdag ca. 30°C maar van mei tot december is het aan de noordkust een stuk aangenamer door de koude Humboldt-golfstroom. In de nachten koelt het maar weinig af. Dichter bij de grens met Peru wordt de invloed van de Humboldt-golfstroom steeds sterker merkbaar. De kust van Ecuador heeft ook regelmatig te lijden van"El Niño", een periodieke warme zeestroming in de Grote Oceaan. De temperaturen lopen dan zeer hoog op en zware regenval zorgt voor overstromingen en landverschuivingen. Het noordelijke kustgebied heeft een dubbel regenseizoen met ca. 2000 mm neerslag per jaar. Naar het zuiden toe wordt de neerslag steeds minder en nabij de grens met Peru heerst zelfs een woestijnklimaat met soms maar 100 mm neerslag in één jaar.

In het Andesgebied komen grote verschillen in klimaat voor. Van juli tot september is het zonnig en droog en de regentijd duurt van oktober tot mei met een gemiddelde jaarlijkse neerslag van 1520 mm. Rond kerstmis is er bijna altijd een korte droge periode! Afhankelijk van de hoogte valt er tussen de 500 en 2000 mm per jaar. De temperaturen zijn ook sterk afhankelijk van de hoogte. Zo kan het kwik 's nachts tot onder het vriespunt dalen. De temperatuur in de bekkens tussen de bergen schommelt relatief weinig tussen 7 en 20°C. De hooggelegen hoofdstad Quito, die op minder dan 25 km van de evenaar ligt, kent een"eeuwigdurende lente", hoewel de nachten er vaak zeer koud zijn. Dit betekent dat de temperatuurverschillen in de zomer en winter minder verschillen dan de verschillen die op één dag optreden. Boven de 4800 meter hoogte heerst een hooggebergteklimaat.

Op de oostelijke hellingen van de Andes en in het Amazone-bekken is het het hele jaar door vochtig en warm met temperaturen boven de 25°C. De meeste regen, 3000-4000 mm per jaar, valt in de maanden april tot en met juni en dan meestal in de vorm van hevige, korte tropische buien. In augustus en in de periode december tot maart valt de minste regen.

advertentie

ECUADOR LINKS

Advertenties
• Vliegen naar Ecuador
• Djoser Rondreis Ecuador
• Ecuador verre reizen van ANWB
• Rondreizen Ecuador
• Bouw je eigen Ecuador Rondreis
• Hotels Trivago
• Hotels Ecuador
• Autoverhuur Sunny Cars Ecuador
• Boeken, ook tweedehands, over ECUADOR bij Bol.com

Nuttige links

Dieren in Ecuador (N)
Reisfoto's Ecuador
Reisinformatie Ecuador (N)
Reizendoejezo - Ecuador (N)
Rondreis door Ecuador (N)
Rondreis Ecuador (N)
Startpagina Ecuador (N)
Vakantiebestemming.info Ecuador (N)

Bronnen

Ecuador

Cambium

Luft, A. / Reishandboek Ecuador en de Galápagoseilanden

Elmar,

Rachowiecki, R. / Ecuador & the Galápagos islands

Lonely Planet

Renterghem, O. van / Ecuador : mensen, politiek, economie, cultuur

Koninklijk Instituut voor de Tropen/Novib

Vries, W. de / Ecuador, Galápagos

Gottmer

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt juni 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems