Landenweb.nl

DUITSLAND
Noord Oosten en Berlijn

Tekst en Foto's: Nico Boelrijk
Maandag 17 mei 2004
Om 7 uur uit de veren. Het huis moet nog eventjes netjes worden achtergelaten, dus stofzuigen – dweil door het huis en tussendoor ontbijten we. Auto inpakken en om 09.00 uur gaan we op pad. We gaan over Apeldoorn – Enschede – Bremen – Hamburg richting Berlijn. Voor Berlijn gaan we naar boven richting Rostock.
Ter hoogte van Linstow verlaten we de grote weg en zien we in de verte ons hotel al liggen. Een groot Hotel en daarom heen vele villa’s. We hebben 645 km gereden en de klok staat op 4 uur 's middags. De nieuwe auto KIA Rio rijdt voortreffelijk. Hij mag blijven !!!
We krijgen een kamer ( 411 nr B) in een villa. Ziet er goed uit. ’s Avonds hebben we gedineerd in het restaurant. Smaakt goed na zo’n lange tocht.’s Avonds vroeg onder de wol.
Dinsdag 18 mei 2004
Rond de klok van 08.00 uur springen we uit bed. Badderen, aankleden en ontbijten. Ontbijten is in het hotel. Ontbijtbuffet met alles er op en er aan. Alleen de jus de orange. Was ranje met water en we miste ons rietje!!.
De rest was prima geregeld. Hierna gaan we een fiets huren.
Voor 15 euro weet je alles. Een fiets met 7 versnellingen.
We gaan over de provinciale weg richting Krakow am See en daarna Güstrow.
Een fietstocht van plm 32 km. Krakow am See is een oud ( Oost) Duits plaatsje. Ligt aan het meer. We zien vele vakantiehuisjes langs het water. Het centrum van het plaatsje heeft enkele monumentale gebouwen. Hierna gaan we op weg naar Güstrow.
Het is een heuvelachtig terrein en de versnelling komt goed van pas. Na 2½ uur rijden staan we in het centrum van Güstrow. We treffen het –het is marktdag.
De zon is doorgebroken en zorgt voor een zomerse dag. We lopen door het centrum. Ook hier treffen we enkele monumentale gebouwen aan. Ook treffen we bouwval aan. Het Oost-Duitse gevoel van enig armoede is hier toch wel te merken.
De mode loopt hier jaren achter. Alleen de jeugd past zich aan, aan de nieuwste mode. We strijken neer op een van de terrasjes behorende bij ene klein cafetaria.
We bestellen iets voor d lunch. Salade en tosti Hawai.
Smaakt prima, maar voor ons iets te weinig. De bakker even verder op zorgt dat we niet om komen van de honger.
Reserve broodjes worden opgeborgen in de fietstas. Je weet maar nooit, waar dit goed voor is. Terug nemen we een toeristische fietsroute. Inderdaad was dit een toeristische fietsroute. Klimmen en dalen. Het aangegeven fietspad is soms asfalt– beton – verharde weg –onverharde weg en af en toe een karrenspoor. We moeten soms lopen. Dit omdat de klim te stijl voor ons is of de weg te slecht.
Een mooie rit tussen de velden met lijnzaadolie – bloemen en soms door een bos.
Na ruim 2½ uur staan we om 15.40 uur weer voor ons Hotel met zweet tussen onze bilnaad, maar we hebben een voldaan gevoel.
Woensdag 19 mei 2004
Vandaag gaan we naar Rostock. Rostock is een havenplaats in het Noorden van ( Oost) Duitsland. Heen gaan we over de N 105. Güstrow – Krakow am See. Van Güstrow binnendoor naar Schwaan. Onderweg staan we voor een stoplicht bij een wegopbreking.
Op het onderbord van het stoplicht staat dat het 9 minuten duurt voordat het licht op groen springt. Motor afzetten en rustig wachten op de dingen die komen gaan.
Na 5 minuten begin je toch te denken of het allemaal wel waar is. Word je niet in de maling genomen!
Na 7 minuten komt er een vrachtauto uit tegenovergestelde richting, dus de lichten werken.
Na 9 minuten springt het licht op groen. Hoera we mogen verder!!!
Na 6 km wederom een stoplicht voor een weg opbreking. Nu is de wachttijd 10 minuten. Gelukkig zijn er al enkele minuten verstreken, want na 3 minuten springt het licht op groen.
Hierna zijn we gevrijwaard van verdere opbrekingen.
Rond het middaguur komen we in Rostock aan. Een gezellige binnenstad met een lange winkelstraat. Eerst eventjes koffiedrinken en daarna aan de wandel.
We lopen naar de Markt. Rondom de Markt oude restaureerde huizen met gekleurde gevels. Het raadhuis is men nog aan het renoveren. Hierna lopen we naar de Haven. De haven ligt aan een binnenmeer. Enkele grote schepen liggen aan de kade. Ook een hektreiler.
Hierna gaan we terug naar de binnenstad. In de winkelstraat staat de universiteit van Rostock.
Moe van het lopen vallen we neer op een terras vlakbij de universiteit. Hier gaan we de lunch gebruiken. Pizza staat op de menukaart. Lijkt ons wel wat en dus bestellen wij bij een vriendelijke jongedame van de pizzeria. Het zonnetje is doorgebroken en we genieten hiervan.
Na de lunch is het tijd om Rostock te verlaten en gaan we op weg naar Schwerin. Een gezellige rit met een afwisselend landschap. Vele velden met lijnzaadolie - enkele bossen en weilanden.
Hier en daar een klein plaatsje. We bereiken Schwerin. Het is een plaatsje gelegen aan meerdere meren. Het centrum is een oude stad. Ook hier heeft men de oude binnenstad gerenoveerd.
Verder lezen >> www.reisimpressies.eu - Noord Oost Duitsland

Gustow Centrum
Potsdam Neues Palais
Rostok Binnenstad
Berlijn Synagoge
Berlijn Kaiser Wilhelm Gedachtniskirche1