Landenweb.nl

DUITSLAND
Milieuzones in Duitsland

Umweltzone

Ga je met de auto naar of door Duitsland? Vergeet dan niet dat je in veel steden een milieusticker nodig hebt.

Het begin van de milieuzones Sinds 2008 zijn er milieuzones of op zijn Duits “umweltzones” ingevoerd. Deze zijn er gekomen om ervoor te zorgen dat de luchtkwaliteit beter wordt. Door te veel fijnstof in de lucht wordt de kwaliteit slechter. Vooral in de binnenstad is dit een groot probleem. De zones zijn begonnen in de steden Keulen, Berlijn en Hannover. Bij de invoering van de umweltzones begonnen ze met 3 kleuren stickers: rood, geel en groen.

De ontwikkeling van de zones Inmiddels zijn er al 70 steden die een milieuzone hebben ingevoerd. In de toekomst willen steeds meer steden ook een umweltzone gaan invoeren. Zoals eerder vermeld heb je een sticker nodig om een zone in te mogen rijden. Als je deze niet hebt, riskeer je een boete van €80,-. Meer informatie over de Duitse milieuzones vind je op deze site.

Kleuren van de stickers De rode sticker is inmiddels niet meer verkrijgbaar en wordt ook niet meer geaccepteerd Tegenwoordig bestaat alleen de groene en gele sticker nog. De kleur van de sticker wordt bepaald door het type en bouwjaar van de auto.

Wanneer krijg je een groene sticker? Een groene sticker zijn voor de rijvoertuigen die het meest milieuvriendelijk zijn. Benzineauto’s die uit het jaar 1993 en later komen hebben een groene sticker nodig. Voor dieslelauto’s geld de regel: als je dieselauto uit 2006 of later komt heb je een groen vignet nodig.

Wanneer krijg je een gele sticker? De gele milieustickers zijn voor de rijvoertuigen die minder milieuvriendelijk zijn. De gele sticker wordt in veel zones ook niet meer geaccepteerd. Er zijn dan ook nog maar enkele steden met een umweltzone waar je in mag rijden met een gele sticker. Deze sticker geld alleen voor de dieselauto’s die tussen 2001 en 2005 zijn gebouwd.

Toekomstige blauwe sticker De Duitse staat wil in de toekomst nog een sticker invoeren; de Blauwe sticker. Deze is voor de nog “schonere” auto’s. Hier zitten ook meer eisen aan. Wanneer deze sticker op de markt komt is nog niet duidelijk.