Landenweb.nl

DUITSLAND
Kerstsfeer in Berlijn

Tekst en foto's:
Debora Bom.
Dag 1 aankomst en de Dom
Het is even vroeg opstaan, maar dan heb je ook wel iets om naar uit te kijken. Nog voor zeven uur in de ochtend staan moeder en dochter (afgezet door pa…) op Schiphol.
Het vliegtuig gaat behoorlijk vol, wat er toe leidt dat de trolleys niet als handbagage mee mogen, maar gewoon het ruim in gaan.
Met de bus kunnen we vanaf het vliegveld in bijna hartje Berlijn bij ons hotel komen. Het ligt in de luxe buurten van Berlijn: een zijstraat van een van de meest luxe winkelstraten.
De dag is wat bewolkt en soms miezert het wat. Dat mag de pret niet drukken: na het neerzetten van de koffers is het gelijk op de bus naar de Dom.
In 1905 werd het imposante bouwwerk van de Berliner Dom voltooid en was al de derde kerk op deze plek. In de oorlog raakte de Dom zwaar beschadigd en de restauratie was dan ook pas in 1993 voltooid.
De binnenkant herbergt een imposant altaar en een grafkelder met ongelooflijk veel graftombes (95 in totaal), van chique tot recht basis materiaal. Opvallend zijn ook de aantallen kindertombes tussen de grote graven in.
Een klein bordje verwijst naar ‘de koepel’. Hier wacht een 267 treden tellende trap naar de buiten rand van de koepel. Ondanks de zware bewolking is het uitzicht prachtig. Her en der zijn kerstmarkten te zien en de bekende gebouwen van Berlijn.
Aan het einde van de trap lopen we nog een kleine hal in. Dit zou de oorspronkelijke entree hal van de keizer van Duitsland geweest zijn.
Het geheel is in bruin marmer gehuld en ziet er inderdaad prachtig uit.
Na de Dom gaan we meer naar het oude Berlijn: Nikolai Viertel.
Het zijn een aantal kleine middeleeuws aandoende straatjes met een oud kerkje in het centrum. Het kerkje is van binnen niet de moeite van het bezichtigen waard, maar het kleine wijkje geeft een leuk romantisch beeld.
Vanuit dit oude stuk lopen we terug langs de Dom meer naar het centrum. Daar komen we al op de eerste kerstmarkt. Braadworst, glühwein, kantwerken, kaarsen, van alles aan clichés.
De sfeer is gemoedelijk en het is leuk om er doorheen te lopen.
En natuurlijk moet er ook een plaatselijke specialiteit (de worst) worden gegeten.
De trip gaat door richting Unter den Linden. Waarschijnlijk een van de meest bekende straten van Berlijn.
Met de Brandenburger Tor als verlicht eindpunt van de straat.
Alle bomen in de straat zijn aangekleed met lichten, naarmate het donkerder wordt, toont zich een prachtig schouwspel af.
Bij Unter den Linden vinden we een klein eettent met de meest heerlijke bouillon. De zelfgemaakte ijsthee en de apfelstrudel met vanillesaus zijn al even goed bereid en vormen voldoende voor de maaltijd.
Dag 2 Schloss Charlottenburg
Wie Duitsland zegt, zegt kastelen en dus gaan wij vandaag naar het slot Charlottenburg. Wederom brengt de bus ons van deur tot deur. En belanden we zomaar in een zonnig stukje Berlijn.
Het paleis is in 1695 oorspronkelijk gebouwd voor Sophie Charlotte, de vrouw van koning Friedrich I. In de 100 jaren daarna is het alsmaar uitgebouwd om aan te tonen hoe groot de macht van de Hohenzollers (de toenmalige heersers, waarvan ook de graftombes in de Dom zijn) wel niet was.
Het paleis is in twee delen te bezichtigen: middels een rondleiding kun je naar het mooiste deel van het kasteel. Daar zijn prachtige taferelen van luxe leven te zien. Vooral de kapel in het complex is imposant. Maar ook de kamer met verzameling porselein is ongelooflijk mooi in tact.
Via de buitenzijde en voortuinen van het paleis kun je naar de zijvleugels. Middels een audiotoer in diverse talen (helaas…geen Nederlands) worden we rond geleid door de grote balzalen, jachtkamers en wat al niet meer.
De schilderingen zijn mooi om te zien.
De tuinen slaan we over, we hebben immers niet al te veel tijd en willen nog meer van Berlijn zien.
Aan de overzijde van het paleis zijn een aantal eetgelegenheden, de warme choco is zwaar, maar doet goed.
In de middag gaan we naar de andere zijde van het centrum, wederom met de super busverbindingen. In de Orianenburgerstrasse treffen we de Neue Synagoge.
De straat doet wat onguur aan, dit is typisch een stuk oud Oost Berlijn waar nog amper renovatie heeft plaatsgevonden. Voor een oplettende kijker zijn de contrasten sowieso zichtbaar. Een eerder verblijf van een paar dagen in het oude Oost Berlijn gedeelte heeft mij dat in ieder geval duidelijk gemaakt.
Voor de synagoge staan een aantal bewakers: compleet met wapen uitrusting.
Het doet grimmig aan. De tassen worden leeg gehaald. We mogen niet naar de synagoge zelf, maar alleen naar het museum gedeelte. Dit is de oude synagoge die tijdens de oorlog voor het grootste deel werd verwoest..door een geallieerde bom.
De achtergevel is nog geheel open, de kogelgaten zijn zichtbaar, de tuin lijkt verwoest door granaten en kogels. Foto’s maken is uit den boze…
Meer lezen >> www.reisimpressies.eu - Berlijn

Klik op de menuknop bovenaan het scherm voor meer informatie