Landenweb.nl

CUBA
De zingende palmen van Cuba

DE ZINGENDE PALMEN VAN CUBA


Muzikale reisverhalen van Rik van Boeckel

Mei 2007 zal muziekjournalist en percussionist Rik van Boeckel bij uitgeverij de Free Musketeers zijn tweede boek met reisverhalen uitgeven: 'De zingende palmen van Cuba'. Dit boek is geheel gewijd aan zijn reizen naar Cuba, dat hij in de periode 2000 tot 2005 een aantal keer bezocht. De rode draad wordt nog meer dan in ‘Het loslaten van Atlas’ (2005-met onder andere muzikale verhalen over Senegal en Andalusië) gevormd door de muziek: van son, salsa en rumba tot Cubaanse hiphop/reggaetón en Afro-Cubaanse percussie. Als percussionist gaat hij op zoek naar nieuwe technieken en neemt hij les bij Cubaanse meesters, onder andere bij Alberto Pablos, bekend van de film 'Cuba Feliz'. Als journalist verkent hij de muzikale trends op het swingende eiland, waar uit bestaande stijlen nieuwe ritmes ontstaan. De liefde voor de muziek leidt tot vele muzikale ontmoetingen en brengt hem dichter bij het 'echte', arme, vrolijke en soms surrealistische Cuba. De verhalen geven ook een beeld van het dagelijkse leven op Cuba onder Fidel Castro. De ontmoeting met de dokter van Che Guevara tijdens de revolutie wordt in een apart hoofdstuk beschreven. Met unieke nooit eerder gepubliceerde foto’s van de legendarische revolutionair.
Tevens bevat het boek een uitgebreid interview met Juan de Marcos González, de voormalige bandleider van Grupo Sierra Maestra en de Buena Vista Social Club. ‘De zingende palmen van Cuba’ is een ongewoon boek met reisverhalen over een ongewoon land. Het is een boek met ritme.

Wilt u op de hoogte gehouden worden, stuur dan een email naar: rik.v.boeckel@wxs.nl

Rik van Boeckel publiceerde artikelen over Cubaanse muziek in Oye Listen, Onze Wereld, het Caribbean & Latin magazine Pleasure, Statemagazine(hiphop), Global Rhythm (VS) en LA Ritmo (VS). Op dit moment schrijft hij voor Jazz en Contrast.

Voor meer informatie: Rik van Boeckel-/ 0650276804

‘De zingende palmen van Cuba’ is via internet te bestellen bij uitgeverij Free Musketeers: http://www.freemusketeers.nl/index.php?module=shop&actie=productdetails&id_product=661